Комітет свободи слова звернеться до Генпрокуратури, Президента і Верховної Ради щодо нових «темників» Банкової (+ документи)

1 Жовтня 2008
1312
1 Жовтня 2008
19:48

Комітет свободи слова звернеться до Генпрокуратури, Президента і Верховної Ради щодо нових «темників» Банкової (+ документи)

1312
Комітет свободи слова звернеться до Генпрокуратури, Президента і Верховної Ради щодо нових «темників» Банкової (+ документи)
Члени Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації на засіданні 1 жовтня розглянули ситуацію, яка склалася довкола газети «Молодь Черкащини». Нагадаємо, що колектив газети опинився на вулиці нібито після продажу видання.
 
Напередодні засідання комітету на адресу народних депутатів надійшов лист за підписом 10 членів трудового колективу редакції газети «Молодь Черкащини», у якому викладені факти цензури і тиску на журналістів з боку голови Черкаської обласної державної адміністрації Олександра Черевка.
 

На підтвердження своїх слів про тиск колишні співробітники газети навели лист, адресований 23 вересня головним управлінням з питань внутрішньої політики Черкаської ОДА головам райдержадміністрацій і міським головам, у якому пропонуються «матеріали для термінового розміщення в комунальному друкованому виданні». У додатку до цього листа – фотографія голови Секретаріату Віктора Балоги, стаття з критикою на адресу БЮТ із заголовком-цитатою Віктора Балоги авторства прес-служби Президента України, а також відкритий лист Левкові Лук’яненку за підписом «З огидою, С. Хмара».

 

 
 
 
 

 
Крім «розміщення матеріалів», головне управління з питань внутрішньої політики Черкаської ОДА начебто вимагає від комунальних газет регулярного надання повних версій видань щодня до 10 години ранку «для щоденного моніторингу».
 
«В Україні відновлені темники Секретаріатом Президента, – вважає народний депутат Віктор Уколов. – Губернатор Черевко звільнив з роботи весь трудовий колектив, передавши через свого повіреного, що його не задовольняє політична позиція журналістів, а саме – представлення точок зору різних політичних сил у матеріалах. Приводом до звільнення стало запитання журналістки Молоді Черкащини”на прес-конференції Прем’єр-міністра, як Юлія Тимошенко ставиться до критики губернатора. Я вважаю, що це повернення до часів кучмізму і порушення принципів свободи слова. Ми зобов’язані втрутитися й відреагувати».
 
Депутати-члени комітету одностайно визнали наведені факти тиском на журналістів і прийняли рішення:
 
– звернутися до Генеральної прокуратури України з проханням перевірити факти переслідування журналістів і розповсюдження темників та відкрити кримінальну справу;
 
– звернутися з відкритим листом до Президента України з вимогою дати публічну оцінку ситуації та відсторонити голову Черкаської ОДА до з’ясування всіх обставин;
 
– зробити офіційну заяву на засіданні Верховної Ради 2 жовтня і підготувати проект постанови парламенту з цього питання.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1312
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Red
5687 дн. тому
Таке хіба лише у Черкасах....
Лесь Герасимчук
5687 дн. тому
Якщо комісія встановила цей факт, то від бридкий, але типовий для поглядів учасників балогану. Втім, і те правда, що незалежними можуть бути лише ті ЗМІ, які видаються самостійно, без зв'язку з чиновницькими структурами. Почитайте історію самвидаву. Сьогодні ЖОДНА керівна структура в Україні не зацікавлена й не підтримає цілком самостійні ЗМІ. Єдиний вихід для людей , яким це болить, - прорив ув електронні засоби комунікації. Подивіться, наприклад, на кращі зразки світового блоґерства. Як не в нас, то у людей.
згідно
5687 дн. тому
Вадя, а можна посилання на закон?)))
Вадя
5687 дн. тому
Дурня. Де тут темники? Це просто лист про розміщення інформації, згідно закону.
кучмист
5688 дн. тому
Нигде об этом не напишут и не скажут - этого нет в темниках.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду