Національна телекомпанія вимагає від провайдерів 520 тисяч гривень компенсації за «Євробачення»

7 Липня 2008
16864
7 Липня 2008
11:54

Національна телекомпанія вимагає від провайдерів 520 тисяч гривень компенсації за «Євробачення»

16864
Національна телекомпанія вимагає від провайдерів 520 тисяч гривень компенсації за «Євробачення»

Національна телекомпанія України (НТКУ) виставила фінансові претензії кабельним операторам, які показали у своїх мережах пісенний конкурс «Євробачення-2008» у трансляції російського каналу «РТР-Планета».

В документах, які є у розпорядженні «Детектор медіа», зокрема зазначається, що НТКУ «як активний член Європейської мовної спілки (EBU) здійснює оплату членських внесків за рік у розмірі 520 089 гривень 37 копійок та отримує виключні права на трансляцію заходів, організатором яких є EBU, на свою територію».

Водночас, згідно з листом Національної ради з питань телебачення і радіомовлення від 10 червня 2008 року, йдеться у претензії, під час моніторингу ефіру телерадіокомпаній було зафіксовано пряму трансляцію конкурсу «Євробачення-2008» у мережах кабельного телебачення в програмах російського супутникового телеканалу «РТР-Планета» на території України. Відтак, НТКУ вимагає від кабельників виплатити компенсацію у сумі щорічного внеску Національної телекомпанії до Європейської мовної спілки. Аргументи: посилання на п. 2 ст. 41 Закону України «Про авторське право та суміжні права», яким визначено умови передачі майнових прав інтелектуальної власності, а саме що такі права можуть передаватися іншим особам лише на підставі договору. У випадку несплати НТКУ обіцяє звертатися до суду із нарахуванням штрафних санкцій.

Такі претензії, за інформацією «ТК», виставлено до Житомирського міського інформаційного центру-телемережі та ТОВ «Телерадіокомпанія «ТВР» з міста Рубіжного Луганської області.

«Детектор медіа» вдалося зв’язатися із керівником житомирського кабельного оператора, який підтвердив факт отримання листа від НТКУ, проте пообіцяв прокоментувати ситуацію пізніше.

Виключне право розповсюджувати на території України канал «РТР-Планета» належить компанії ТОВ «Торсат», яка забезпечує адаптацію мовлення цього каналу до вимог українського законодавства. У компанії стверджують, що претензії НТКУ є необґрунтованими. При цьому «Торсат» посилається на аналогічний судовий позов із приводу «Євробачення» до іншого російського мовника – «Первый канал. Всемирная сеть».

Як відомо, 2 лютого 2008 року Господарський суд м. Києва залишив без задоволення позовні вимоги НТКУ до ТОВ «Торсат» про стягнення 460 тисяч гривень за порушення майнових прав інтелектуальної власності. Позов стосувався показу в кабельних мережах конкурсу «Євробачення-2007» у трансляції російського телеканалу «Первый канал. Всемирная сеть». Основним аргументом захисту було те, що, за правилами EBU, національні компанії, які є членами EBU,мають право транслювати конкурс у прямому ефірі, а також на іноземних версіях національного телеканалу.

Підставою для подання цьогорічних фінансових претензій до провайдерів програмної послуги став лист Нацради з питань ТБ і РМ, в якому повідомлялося про зафіксовану моніторингом трансляцію «Євробачення-2008» на каналі «РТР-Планета», а також містилася інформація про надання переліку провайдерів, які транслюють цей канал на підставі угоди з «Торсатом»; у цьому ж листі до НТКУ, підписаному головою Нацради Віталієм Шевченком, також ідеться, що попри можливість за правилами EBU транслювати конкурс «на іноземних версіях національного телеканалу», «телеканал “РТР-Планета” не має іноземної версії і свого ефіру для трансляції на території України».

 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16864
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду