ТЕТ закрив «Пупсню». Вона переїде на інший канал

2 Листопада 2007
10033
2 Листопада 2007
14:17

ТЕТ закрив «Пупсню». Вона переїде на інший канал

10033
Програмі від початку ставили завдання «спробувати себе на маленькому каналі, а потім виходити на загальнонаціональному».
ТЕТ закрив «Пупсню». Вона переїде на інший канал
Канал ТЕТ припинив показ політично-сатиричного проекту «Пупсня». Востаннє програма виходила 22 жовтня. За словами прес-серкретаря ТЕТа Марії Пінчук, проект закрито через «невідповідність рейтингових показників до очікувань каналу та витрат на виробництво».
 
«Ніяких інших причин немає», – наголосила вона.
 
Програма виходила на каналі з початку вересня. Її виробництвом займається компанія U.S.Film. Середній рейтинг програми – 1,40%, частка – 3,21%. Ці показники є вищими за середні показники каналу «ТЕТ»  за вересень-жовтень  (період, коли на каналі виходила "Пупсня") –  рейтинг 0,38%, частка 2,77%. При цьому вересневі показники програми (до виборів) були кращими за жовтневі: у вересні – частка 3,70%, у жовтні 3,06%. Пікова частка показу «Пупсні» припадає на 12 вересня – 4,79%. Програми, що транслюються на ТЕТі до і після «Пупсні», мають нижчі показники: «Вечірній мультик» – частка 1,83%, «Звана вечеря» – 2,35% (дані GFK, аудиторія 18+).
 
Генеральний продюсер «Пупсні» Юрій Стицьковський сказав «ТК», що програма перестала виходити після припинення каналом фінансування проекту: «Змінилося ставлення акціонерів чи власників каналу до проекту, і вони дали вказівку не платити, тому ми припинили виробництво».
 
За його словами, керівництво не аргументувало свого рішення. «Запускаючи цей проект, ми поставили замовникам умову, що він буде цілком вільним і незаангажованим. Ми мали бути вільним демократичним рупором, що розповідає про події в країні. Програма не була пов’язана з виборами, але після завершення кампанії у "данському королівстві" щось змінилося… Усе це вкрите мороком і таємницею, але результат – програма каналу не потрібна», – розповідає пан Стицьковський.
 

– Пане Юрію, на які рейтингові показники «Пупсні» сподівався канал ТЕТ?

– Програма мала стабільний рейтинг і частку, яка удвічі перевищувала частку каналу і в пікові покази піднімала її до 7%. Скажіть, на якому каналі закривають такі проекти? Якщо рейтинг каналу в цьому слоті 1,2%, то в нас він сягав 3%. Завдання, яке нам ставили – частка 10%, але яким чином цього сподівалися досягти? Адже канал не вкладав грошей у промоцію та піар програми, не підтримував її іншими програмами. Тому мені незрозуміло, які сподівання вона мала виправдати? Може, вони хотіли, щоб «Пупсня» підняла частку ТЕТа у 20 разів? Тоді треба купити пляшечку, терти її та чекати, поки з неї визирне джинн!

 

– Хто є власником ліцензії на формат?

– Ми (U.S.Film. – «ТК»). Канал мав лише права на готові програми, а ми виробляли їх на його замовлення.

 

– Чи плануєте ви продавати формат іншим мовникам?

– Вони досить складно підходять до цієї програми. В Україні немає жодного настільки сильного й самостійного каналу, який би не звертав уваги на політичні інтереси. Ми розраховували на вищий рівень демократії, ніж у сусідніх пострадянських країнах, але все, як виявилося, залежить від політики.

 

– З якими каналами ви вели переговори?

– З «1+1» та «Інтером». Тому що у нас із самого початку стояло завдання спробувати себе на невеликому каналі, а далі виходити на загальнонаціональному. Адже програма мала великі перспективи. Вихід на ТЕТі – це був перший етап розвитку програми, це мало бути лише встановлення образів головних героїв та їх взаємин, а далі програма мала розвиватись з художнього боку. Це мав бути такий собі серіал: герої мали виходити на вулицю, розігрувати сатиричні мініатюри в різних інтер’єрах тощо. Для цього потрібні значні кошти. А маленький канал ТЕТ зі своїм маленьким бюджетом, по суті, таку програму не зміг би потягнути. Тому планувалось, що як тільки програма почне нарощувати творчі можливості, то переміститься на загальнонаціональний канал з великим бюджетом. Програма такого формату вже 15-16 років виходить у Франції і має достатньо великий бюджет навіть для цієї країни. Її важко робити, вона складно постановочна. Але українські канали відмовились від програми в такому вигляді. Як видно, некерована сатира їх не цікавить.

 

– Яким був бюджет програми?

– Назвати бюджет складно, адже він розраховується на кількість виходів. У нас від початку була домовленість про 100 виходів, але обговорювати це я вважаю не дуже тактовним, адже це зачепить різні фінансові інтереси. До того ж, я займаюся саме творчою складовою проекту.

 

–  Програма виходитиме на іншому українському каналі?

– Зараз ми ведемо про це переговори. Для цього доведеться змінити формат, адже канал, про який ідеться, має інші інтереси, і перед нами поставлять інші завдання.

 

– Чи можете ви назвати цей канал?

– Поки що ні. Переговори із його власниками перебувають на початковій стадії. Є лише інтерес, але договору про наміри немає.

 

– Яких змін зазнає програма?

– Ми відмовимось від форми аналітично-розважальної програми і повернемось до художнього ходу творців російських «Кукол», які демонструють життя політиків.

 
Нагадаємо, за неофіційною інформацією канал ТЕТ перебуває у сфері ділових інтересів Ігоря Коломойського, хоча офіційно його засновникам залишаються компанії, пов’язані з Григорієм Суркісом.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10033
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду