Прийняття Ганни Герман до лав Медіа-профспілки у Києві спричинило скандал

23 Серпня 2007
10156
23 Серпня 2007
13:39

Прийняття Ганни Герман до лав Медіа-профспілки у Києві спричинило скандал

10156
Прийняття Ганни Герман до лав Медіа-профспілки у Києві спричинило скандал

На адресу редакції «Детектор медіа» надійшли дві заяви щодо прийняття до лав Київської незалежної медіа-профспілки народного депутата V скликання Ганни Герман. У Медіа-профспілці триває дискусія, але остаточне рішення має прийняти Комітет Медіа-профспілки. «ТК» вже звернулася до голови КНМП Михайлини Скорик та до самої Ганни Герман по коментарі і сподівається отримати їх найближчим часом. А поки що наводимо повний текст заяв:

 

Профспілка – не Верховна Рада, місця не продаються

 

Незалежна медіа-профспілка України не має жодного відношення до фінансової підтримки, надісланої окремими членами Партії регіонів на спеціальний рахунок Київської незалежної медіа-профспілки, про що повідомляли ЗМІ. Рішення про отримання цих коштів приймалося виключно керівництвом Київської незалежної медіа-профспілки без узгодження з Комітетом НМПУ. 

 

Відповідно до Статуту НМПУ, зобов’язань профспілки в Міжнародній федерації журналістів, організація має залишатися незалежною від будь-яких політичних впливів. Не може бути і мови про входження до керівних органів, наглядових рад, правлінь або інших структур профспілки – народного депутата України або власника засобів масової інформації. Саме тому Ганна Герман не може входити до органів профспілки, які контролюють або розподіляють кошти профспілки чи її структурних підрозділів (яким є Київська незалежна медіа-профспілка), до тих пір, поки залишається народним депутатом України. 

 

Членство в Медіа-профспілці передбачається виключно для журналістів та працівників ЗМІ. Враховуючи, що Ганна Герман є народним депутатом України, рішення Комітету КНМП про прийняття її до профспілки буде розглянуто на відповідність Статуту НМПУ на позачерговому засіданні Комітету Незалежної медіа-профспілки України. 

 

Сергій Гузь, голова Незалежної медіа-профспілки України.

 

 

Заява Львівської медіа-профспілки

стосовно фінансових пожертв політиків і прийняття їх у лави медіа-профспілки

 

Ми, члени Незалежної медіа-профспілки, із великою стурбованістю зустріли повідомлення про фінансові пожертви, які отримала Київська незалежна медіа-профспілка від Ганни Герман та Андрія Клюєва для допомоги журналістам газети «Без цензури», а також прийняття народного депутата України Ганни Герман у лави КНМП.  

 

Ми вважаємо за потрібне заявити, що не мали впливу на прийняття цих рішень. Ми також вважаємо, що ці дії комітету КНМП завдали шкоди репутації усієї Незалежної медіа-профспілки України як організації, репутації кожного члена профспілки та дискредитували ідею журналістських об’єднань як таких. Навіть якщо це допомогло нашим колегам із газети «Без цензури», такі кроки підривають довіру до нас і до наших колег по цеху. 

 

Ми глибоко сумуємо, що через ці легковажні дії, нам всім ще довго доведеться почуватися присоромленими перед нашими колегами, роботодавцями, опонентами. 

 

Ми занепокоєні, що наші колеги із Міжнародної федерації журналістів (IFJ), у яку входить Незалежна медіа-профспілка України, не зможуть сприйняти аргументів, які би виправдовували подібну поведінку.   

 

Ми наголошуємо, що прийняття допомоги від будь-яких політиків, і тим більше під час передвиборної кампанії, для журналіста є неприпустимим і, більше того, ганебним.  

 

Ми закликаємо усіх наших колег надалі із великою обережністю ставитися до будь-яких пропозицій, які можуть поставити під сумнів незалежність і неупередженість журналіста.  

 

Ми не боїмося означити цю ситуацію як кризову й оголосити, що цінності, на базі яких створювалася спочатку Київська незалежна медіа-профспілка, а згодом Незалежна медіа-профспілка України, опинилися під загрозою. 

 

Ми вимагаємо від керівних органів НМПУ терміново запропонувати рішення, яке би дозволило усім, хто вважає співпрацю профспілки з політичними діячами, партіями, об’єднаннями, категорично неприйнятною, і надалі без сорому й огиди вважати себе членом Незалежної медіа-профспілки України.   

 

Богдан Куфрик – голова Львівської незалежної медіа-профспілки.

 

Оксана Форостина –- виконавчий секретар Львівської незалежної медіа-профспілки.  

 

Роман Рак – член комітету НМПУ, член Львівської медіа-профспілки. 

 

Дмитро Борисов – член Львівської медіа-профспілки. 

 

Захар Федорак – член Львівської медіа-профспілки. 

 

Михайло Гузаревич – член Львівської медіа-профспілки. 


Під заявою також підписалися представники Донецької НМП:

Н. Возович, А.Фадеева, В.Ильина, А. Романенко, Д.Лукьяненко, В.Выголов, О.Юрасова, М.Ляхова, Н.Гутник, Е.Костенко, О.Стадниченко, А.Догодыло,А. Перцева, А.Кисилев, Р.Заболотная, Е.Савченко, В.Руденко.


 


Збір підписів триває.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10156
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду