Анжеліка Рудницька звернулась до Президента України з відкритим листом

25 Листопада 2005
917
25 Листопада 2005
13:39

Анжеліка Рудницька звернулась до Президента України з відкритим листом

917
Анжеліка Рудницька звернулась до Президента України з відкритим листом
Сьогодні на сайті "Територія А" з'явилася інформація про те, що керівництво Першого каналу з 5 грудня знімає Перший Національний хіт-парад кліпів "Територія А" з ефіру. З цього приводу автор і ведуча програми Анжеліка Рудницька звернулась до Президента України Віктора Ющенка з відкритим листом.

Президенту України Ющенку Віктору Андрійовичу

Вельмишанововний пане Президент!

Звертаюся до Вас, бо тільки Ви сьогодні можете допомогти українській музиці, можете зупинити ту несправедливість, яка планується.

П’ять років тому під час святкування 10-річчя студентського голодування на Майдані Незалежності, коли Ви були прем’єр-міністром України, а я безробітною, вже екс-ведучою "Території А" (яку попередня влада, як і деяких інших наших колег, виключила з загальнонаціонального ефіра під час неоголошеної війни з українською музикою) між нами відбулася розмова, яку я пам’ятала всі ці роки:

- Вітчизняну музику чекає занепад, "Територію А" нещодавно викинули з ефіру, українську пісню, мов у резервацію заганяють на слабкі і регіональні канали, допоможіть! - говорила я. - Поки вона в розквіті, симптоми майже непомітні, але це обов'язково станеться, бо музика зникла з ефіру, і її просто перестануть любити, натомість повернеться російська музика.

-Я спробую щось зробити. Зателефонуй завтра моєму помічнику!

Я була приємно здивована наступного ранку, коли подзвонила - Віра Іванівна вже знала про розмову. Ви, один з найповажніших чиновників країни запам’ятали розмову з дівчиною з майдану! Та, на жаль, нічого не вдалося зробити тоді...

Я не допомагала Вам на президентських виборах, які Ви виграли. Я лежала паралізована, мої ноги відмовлялися ходити - той період став найважчим і для країни, і для мене. І на сцені Майдана я заспівала лише одну пісню. Ноги ще не тримали. Мене під руки довели до сцени, де я ледве витримала кілька хвилин. Перед піснею я сказала, що одужання прийде до мене, як воно вже приходить до країни.

І сталося диво: ви перемогли, я одужала, а "Територія А", як програма Першого каналу повернулася до ефіру. Керівники каналу вимагали все більше і більше випусків - і ми працювали не шкодуючи сил. У нас з’явився поважний спонсор, який оплатив нову графіку і декорації (їх так і не зробили!). Спочатку ми виходили 10 годин на місяць, останнім часом - майже 50! І це робила невеличка команда (майбутні безробітні), яку навіть не брали в штат через відсутність вакансій. Але ми на все це не зважали, бо це була наша мета, наша робота, якщо хочете, місія... Глядачам так не вистачало програми, яка по-справжньому любить українську музику. Нас надихають їхні листи. В одному - наш запорізький прихильник написав: Помаранчеву революцію варто було б робити, хоча б заради повернення "Території А". Наївно, але щиро. Нас надихає відчуття того, що ми робимо важливу справу для музикантів, для розвитку української музики, кліпмейкерства, для збереження української ідентичності, для глядачів, які - не словом, а ділом - відчувають, що вони однакові, що українські Схід і Захід - разом. З нашим десятиріччям програму привітало понад 50 українських співаків і груп - дечиї кліпи ми навіть не встигли поставити в ефір.

Почався процес відродження української музики. Ваші віце-прем’єри з гуманітарних питань проводили наради з керівниками "музичних" ЗМІ, намагаючись збільшити частку української музики в ефірі. І ця частка почала зростати! І раптом дивовижна несподіванка... 17 листопада мені повідомили, що 3 грудня (через 16 днів! Попереднього разу, при попередній владі перед тим, як викинути з ефіра, нас попередили за півтора місяці принаймні) у єдиної на загальнонаціональному каналі щоденної української музичної програми - Першого національного хіт-параду "Територія А" - останній ефір. Я звертаюся до Вас лише зараз, а не того ж 17 листопада, тому що не хотіла, щоб мій лист зарахували до числа тих, хто намагається зіпсувати своїми заявами атмосферу річниці Помаранчевої революції. Але отакий збіг.

Нове керівництво НТКУ щиро намагається підняти рейтинг каналу, зробити зміни очевидними для глядачів і для влади. Зрозуміло, що вони виходять безпосередньо з інтересів Першого Каналу, але ж канал державний і, певно, треба виходити з інтересів держави. Я знаю, як різко підняти рейтинг - замість Руслани і "Океана Ельзи", замість "ВВ" і "Скрябіна", замість "Тартака" і Софії Ротару поставити в ефір російські розкручені проекти, як це вже роблять найрейтинговіші канали. А можна ще поставити якесь російське чи американське мило. Можна піти далі - існують скандальні шоу і порно... Але хто буде лобіювати інтереси української музики, виховувати патріотизм, згуртовувати молодь навколо української ідеї, якщо не Перший канал?

Новий Президент НТКУ - чудовий режисер, якого я знаю багато років. Він з повагою ставиться до мого професіоналізму і пропонує натомість цікаву і бажану для будь-якого телеведучого роботу в проекті, що мені подобається. Тож, не йдеться про мене особисто, йдеться про долю української пісні, яка може остаточно зникнути із загальнонаціонального телеефіру. Це питання для України таке ж стратегічне, як нафта і газ. Адже сьогодні, щиро кажучи, ми російська музична колонія.

Я можу писати сценарії і звернення, говорити на кухні і в ефірі, зрештою, співати, але я не можу приймати політичні рішення для всієї країни. Для цього ми обрали Вас. І сподіваюся, ви це зробите! Допоможіть українській музиці. Зараз тільки у Ваших силах сприяти відродженню нашої пісні, зараз тільки Ви можете зробити так, щоб українські музичні медійні проекти відкривались, а не закривались!

З повагою,

Анжеліка Рудницька

"Територія А"

Читайте також:

„Територія А” вийде в ефір на Першому Національному

Олександр Бригинець: „Українських виконавців кинули у двобій з Майклом Джексоном і Мадонною. Без жодних пільг...”

Анжелiка Рудницька стала ведучою Першого Нацiонального
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
917
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду