"Телеглядацька асоціація батьків України" пропонує провести конкурс та вдосконалити візуальні позначки

15 Вересня 2005
1047
15 Вересня 2005
13:43

"Телеглядацька асоціація батьків України" пропонує провести конкурс та вдосконалити візуальні позначки

1047
"Телеглядацька асоціація батьків України" пропонує провести конкурс та вдосконалити візуальні позначки
Сьогодні Всеукраїнська громадська організація „Телеглядацька асоціація батьків України” звернулася до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з пропозицією розглянути можливість проведення в Україні спільного конкурсу „Батьки обирають телеканал”, який "буде за комплексом додатково узгоджених умов та критеріїв визначати переможця та своєю діяльністю сприяти покращенню духовного та морального клімату в діяльності вітчизняних телерадіоорганізацій". Крім того, Асоціацією було внесено пропозицію щодо удосконалення вимог рішення Нацради від 18.06.2003, № 781 ”Про затвердження системи візуальних позначок класифікації кіновідеопродукції залежно від аудиторії, на яку вона розрахована”.

Про це йдеться в розповсюдженому сьогодні прес-релізі Телеглядацької асоціації батьків України. Згідно нього, звернення відбулося "у зв’язку із фіксацією з боку українських телеканалів великої кількості порушень Законодавства України, покликаного захищати права неповнолітніх телеглядачів, суспільну мораль, сімейні цінності, культуру та духовність громадян".

Зокрема, Телеглядацька асоціація звертає увагу на те, що кожна з візуальних позначок на телебаченні ("коло, трикутник, квадрат") відповідає не одному, а двом індексам класифікації фільмів, затвердженої Положенням про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів (затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 17 серпня 1998 р. N 1315)

"Одне з численних порушень чинного законодавства України з боку українських телеканалів полягає у тому, що наприклад позначка у формі трикутника жовтого кольору охоплює два різні індекси фільмів із обмеженою глядацькою аудиторією („14” та „16”), які в силу насиченості їх елементами не бажаними для перегляду підлітками з ще не зрілою психікою мають право різного часу демонстрування в ефірі телеканалу (з 18.00 та 21.00 години відповідно), однак те, що ці два індекси фільмів об’єднані в одну візуальну позначку жовтого кольору у формі трикутника дозволяє телеканалу ( що деякі з несумлінних телеканалів активно використовують) здійснювати приховане від батьків та дітей правопорушення, що полягає у демонструванні кіновідеопродукції з обмеженням глядацької аудиторії „16” у супроводі візуальної позначки жовтого кольору у формі трикутника після 18 години замість 21 години". Аналогічною, згідно прес-релізу, є і ситуація з візуальною позначкою червоного кольору у формі квадрату, що об’єднує в собі індекси фільмів із обмеженою глядацькою аудиторією „18” та „Х21”

Посилаючись на низку законодавчих актів, "з метою недопущення ... зловживань з боку вітчизняних телеканалів України, оскільки це може завдавати незрілій дитячій психіці моральної та психофізичної шкоди", Телеглядацька асоціація пропонує внести зміни у додаток до вищезгаданого рішення Нацради. А саме розміщувати всередині кожної з візуальних позначок присвоєний під час державної реєстрації фільму індекс глядацької аудиторії, який визначає умови розповсюдження і демонстрування фільму (відповідно "да", "за" для зеленого кола, "14" або "16" для жовтого трикутника, "18" або "Х21" для червоного квадрата).

За інформацією прес-служби Телеглядацької асоціації батьків України

Читайте також:

Культурологи проти Мінкульттуризму

Студенти протестують проти заборони фільму "Земля Мертвих"

В России не будут вводить возрастные ярлыки на телепередачи

Телеглядацька асоціація батьків України підтримує заборону фільму "Країна мертвих"

Минкульт запретил прокат "Страны мертвых"

Телеглядацька асоціація батьків України провела моніторинг кінотеатрів
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1047
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду