"Моніторинг політичних новин" показав, що журналісти рідше коментують новини та вказують джерела інформації

13 Квітня 2005
629
13 Квітня 2005
12:42

"Моніторинг політичних новин" показав, що журналісти рідше коментують новини та вказують джерела інформації

629
"Моніторинг політичних новин" показав, що журналісти рідше коментують новини та вказують джерела інформації
Академія української преси презентувала чергові результати контент-аналізу новин (жовтень 2003 – березень 2005) на провідних українських телеканалах в межах проекту "Моніторинг політичних новин".

За інформацією АУП, проведе дослідження показало, що останнім часом медійна картина дещо змінилася: 1) стало менше новин без посилання на джерело інформації, 2) більше повідомлень із двома точками зору, 3) ширше конфліктний контекст обговорення подій, 4) рідше коментарі з боку журналістів

В березні зберігається максимальний обсяг політичних новин. Спостерігається дисбаланс уваги на користь президента і дисбаланс ефіру – на користь команди. "Бонуси" уваги між гілками влади повернулися до традиційного розподілу.

Частка політичних новин в березні 2005 така ж, як у жовтні минулого року (45%), але в порівнянні з листопадом і груднем дещо знизилася. Найбільша частка політичних новин на Тонісі (55%), ТРК Україна та на 5-му каналі (51%). Новини ICTV віддають перевагу міжнародним подіям (23%), а також не політичним подіям, пов’язаним з Україною (10%). Частка новин без посилання на джерело інформації є найменшою з липня минулого року (8%).

Головна подія тижня – акції протесту громадян в Києві, Одесі, в Криму (8%). Як і минулого місяця діяльність президента В.Ющенка частіше згадується в контексті головної (5% в березні проти 9% в лютому). В новинах всіх каналів повідомляється про основні події, проте у ієрархії уваги до подій канали помітно відрізняються. На ТРК Київ та Тонісі головною подією став конфлікт навколо футбольного клубу “Динамо” (15% та 9% відповідно; соціальні проблеми найретельніше обговорювалися в новинах СТБ, а акції протесту на ТРК Україна – 17%).

Головна політична подія тижня відбувалася переважно у Києві (53% проти 46% у лютому). Регіональні преференції каналів залишаються стабільними: ТРК Україна частіше звертає увагу на події на Сході та Півдні, СТБ – на Заході та в Центрі України, ТРК Київ, Тоніс та 5-й канал - у березні розповідали переважно про події у столиці.

Дві точки зору на події представлені у 21% повідомлень – найбільша частка за весь період спостережень. В новинах Тоніса дві точки зору у 43% повідомлень, на Новому каналі – 31%, 1+1 – 29%. Такі події як зростання цін на перевезення чи конфлікт навколо "Динамо" обговорюються переважно з двох точок зору (63% та 54% відповідно). 42% повідомлень обговорюються в конфліктному контексті – найвищий показник з липня минулого року (у лютому 31%).

В березні помітно зменшилася частка журналістських коментарів щодо подій (64% проти 89% у грудні 2004 року). На ТРК Україна та УТ-1 ця частка складає 55% та 57%. Все частіше слово надається офіційним особам та громадянам, тоді як частка повідомлень з коментарями експертів залишається невелика (5%).

У порівнянні з лютим зросла увага до політичних партій (з 22% до 29%), проте вона менше, аніж у жовтні – грудні минулого року. Серед політичних інститутів зросла увага до Суду (з 14% до 18%), а позитивні оцінки виносяться переважно Кабінету міністрів та силовим відомствам. Увага до політичних партій та фракцій у порівнянні з лютим стала більш рівномірною, а лідерами залишилися "Наша Україна" (8%) та СДПУ(о) – 6%.

Співвідношення уваги до президента В.Ющенка, прем’єр-міністра Ю.Тимошенко та спікера Верховної Ради В.Литвина більш збалансоване: 30% - 14% та 9% (у лютому 39%-12%- 6%). Увага до В.Ющенка є такою ж як у лютому 2004 року до президента Л.Кучми. В новинах березня лідерами негативного оцінювання були Л.Кучма, одеський міський голова Р.Боделан, генпрокурор С. Піскун (40-60% усіх їхніх оцінок у повідомленнях мають конфликтній чи негативній характер). Серед представників влади частка сумнівних оцінок велика також у П. Порошенко, О. Омельченко, Є. Гурвіца, серед представників нової опозиції - у В. Медведчука, Н. Шуфрича, О. Блохіна, В. Януковича (20-30%).

В березні представники нової влади мають перевагу у доступі до новинного ефіру, проте не так значну, як у лютому. Хоча з 37 політиків, які мали більше 60 сек в новинах, третина (14) представляють "можливу опозицію", але частка їхнього синхрону складає тільки четверту частину прямої мови політиків. Вперше після обрання президентом В.Ющенко не має найбільше часу в ефірі телевізійних новин. Новинними спікерами тижня стали Ю.Луценко та М.Томенко (12% та 9% синхрону відповідно).

Нагадаємо, що методом дослідження є контент-аналіз медійних матеріалів за один повний тиждень кожного місяця.

Проект виконується науковими колективами Академії Української Преси та Інституту соціології НАН України за підтримки Міжнародного Фонду "Відродження" та Посольства США в Україні. Керівники проекту д.с.н. Наталія Костенко і д.ф.н. Валерій Іванов.

За інф. АУП
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
629
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду