Робочою групою коаліції «Суспільне мовлення» ухвалено проект "Засад редакційної політики інформаційних редакцій Громадського мовлення"

28 Березня 2005
610
28 Березня 2005
15:09

Робочою групою коаліції «Суспільне мовлення» ухвалено проект "Засад редакційної політики інформаційних редакцій Громадського мовлення"

610
Робочою групою коаліції «Суспільне мовлення» ухвалено проект "Засад редакційної політики інформаційних редакцій Громадського мовлення"
Як вже повідомляла «ТК», 1 квітня 2005 року відбудуться громадські слухання на тему "Становлення Суспільного мовлення в Україні" відбудуться громадські слухання "Становлення Суспільного мовлення в Україні». Напередодні слухань робочі групи коаліції «Суспільне окремих напрямків діяльності майбутніх суспільних телерадіомовників.

Так, вже ухвалено проект документу "Засади редакційної політики інформаційних редакцій Громадського мовлення". Цей документ складається з трьох частин, в яких, відповідно, розроблені основні стандарти подачі інформації новинними службами, етичні принципи суспільних мовників, а також стандарти взаємодії і співпраці їх творчих і виробничих підрозділів.

Основними стандартами подачі інформації члени робочої групи пропонують вважати такі, як оперативність подачі інформації, точність, достовірність, збалансованість, відокремлення фактів від коментарів та оцінок, повнота подачі інформації та простота мови і зрозумілість зображення.

Серед головних етичних засад: відмова від шокуючих чи шкідливих для суспільної моралі матеріалів, повага до приватного життя, неупередженість до обвинувачених, захист джерел інформації, відмова від незаконних методів збирання і оприлюднення інформації, відмова від плагіату, відмова від хабарів та інші.

Документ пропонує також докладно розписані принципи редагування журналістських матеріалів у системі суспільних мовників.

Члени робочої групи з розробки принципів редакційної політики підкреслюють, що їхній проект Засад може стати "правилами гри" лише у майбутньому і лише після його затвердження Наглядовою Радою чи іншим органом, компетенція якого буде визначена майбутнім законом про Громадське мовлення. Значення документу полягає в тому, що в разі початку процесу заснування Громадського мовлення наглядовий орган вже матиме до затвердження сучасний і системний програмовий документ для інформаційних редакцій.

«Разом з тим, проект редакційного кодексу вже сьогодні цілком може бути взятий на озброєння будь-якою інформаційною редакцією електронних медіа. Це – ті прості правила, які допомогли б журналістам, менеджменту і власникам медіа вибудовувати свої робочі відносини на цивілізованих демократичних засадах, а глядачам/слухачам цих медіа – отримувати якісну, достовірну, збалансовану інформацію. Проект, запропонований робочою групою, цілком може бути взятий на озброєння і нинішнім НТКУ. Це лише питання наполегливості колективу інформаційної служби компанії і політичної волі нових її керівників», - наголошується у передмові до Засад.

До складу робочої групи коаліції «Суспільне мовлення» з розробки принципів редакційної політики входили такі спеціалісти в галузі медіа: Сергій Дацюк, незалежний медіа-експерт, Юлія Жмакіна, незалежний журналіст, Дмитро Крикун, керівник прес-центру МЦ «Кандидат» (МГО«Інтерньюз-Україна»), Ігор Куляс, керівник ТБ-відділу МЦ «Кандидат», тренер з новинної журналістики, Катерина Лебедєва, журналіст, 5 канал, Наталя Лигачова, шеф-редактор інтернет-сайту та журналу «Детектор медіа», Олександр Чекмишев, заступник директора Інституту журналістики, голова Комітету «Рівність можливостей», Ірина Чемерис, голова правління ГО «Інститут «Республіка».

Також відповідними робочими групами вже ухвалено Концепцію програмної політики суспільного мовлення України та Принципи управління та громадського контролю. Детальніше про ці розробки «ТК» повідомить окремо.

"Детектор медіа"
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
610
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду