Сьогодні має вирішитися українське питання на Парламентській асамблеї Ради Європи

29 Вересня 2003
740
29 Вересня 2003
09:43

Сьогодні має вирішитися українське питання на Парламентській асамблеї Ради Європи

740
Сьогодні має вирішитися українське питання на Парламентській асамблеї Ради Європи
З неофіційних джерел “Телекритиці” стало відомо, що та частина української делегації, яка представляє парламентську більшість, буде пропонувати біля 20 змін у попередній проект резолюції з метою його пом’якшення. Ключовим прагненням представників української парламентської більшості є добитися зняття з України моніторингу і перехід до постмоніторінгового діалогу.
Між тим доповідачі від Комітету з питань виконання зобов’язань країнами членами Ради Європи Ханне Северінсен та Рената Вольвенд будуть пропонувати Асамблеї продовжити процедуру моніторингу по відношенню до України. Зокрема, у своєму виступі Ханне Северінсен має зазначити, що вдосконалення українського законодавства щодо ЗМІ, звичайно, є позитивною ознакою, проте хороші закони – самі по собі не гарантують дотримання законодавства. Тому її пропозиція – продовжити моніторінг і ставити питання про його припинення вже після президентських виборів в залежності від якості їх проведення.

Власне, до цього закликає моніторинговий комітет і делегація українських журналістів та членів парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації, яка прибула в Страсбург у суботу. Вочевидь, щодо питань свободи слова ключовим аргументом представників парламентської більшості буде начебто відчутне просування у справі загибелі журналіста Ігоря Александрова, про що вже повідомив, перебуваючи наприкінці тижня у Страсбурзі, генеральній прокурор України Святослав Піскун.

Представники ж опозиційних фракцій та журналістської делегації будуть акцентувати на продовженні практики тотального контролю президентської адміністрації над державними та олігархічними ЗМІ. Українські журналісти також нададуть членам моніторингового комітету, з якими вони зустрічатимуться завтра вранці, інформацію про останні події у Нацраді з питань телерадіомовлення, діяльність якої намагаються заблокувати новопризначені члени президентської четвірки.

Також журналістська делегація представить моніторингові данні про незбалансованість інформації та маніпулятивні технології, які застосовуються в ефірі загальнонаціональних каналів.

Кореспонденту “Детектор медіа” поки що невідомо, які саме зміни буде пропонувати провласна частина української делегації до проекту резолюції, а от у самому проекті асамблея має висловити схвильованість зловживаннями з боку податкових, регуляторних органів та органів внутрішніх справ, спрямованих на залякування незалежних та опозиційних ЗМІ. Також наголошуватиметься на відсутності доступу опозиційних політичних сил, представлених у парламенті, до електронних засобів масової інформації, особливо тих, що контролюються державою.



Щодо пропонованого ПАРЄ перегляду різних законів України з питань телерадіомовленя, особливо наголошується на необхідності відмежувати цей сектор, який є життєво необхідним для вільного формування громадської думки, від будь-якого політичного впливу , особливо з огляду президентських виборів у наступному році.

“Детектор медіа” інформуватиме надалі своїх читачів щодо результатів слухання українського питання на Парламентській асамблеї Ради Європи.



Наталя Лігачова, "Детектор медіа", Страсбург
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
740
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду