«З Запорізької області евакуйовують чиновників». Огляд російської дезінформації за 15–21 липня 2024 року

«З Запорізької області евакуйовують чиновників». Огляд російської дезінформації за 15–21 липня 2024 року

24 Липня 2024
230

«З Запорізької області евакуйовують чиновників». Огляд російської дезінформації за 15–21 липня 2024 року

230
Розповідаємо, про що брехала російська пропаганда минулого тижня.
«З Запорізької області евакуйовують чиновників». Огляд російської дезінформації за 15–21 липня 2024 року
«З Запорізької області евакуйовують чиновників». Огляд російської дезінформації за 15–21 липня 2024 року

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. Також ми робимо огляд фейків за тиждень. Читайте останні: 24–30 червня, 1–7 липня, 8–14 липня. Підсумковий текст про дезінформацію та її основні тенденції у 2023 році читайте тут.

З 15 по 21 липня 2024 року аналітики «Детектора медіа» задокументували 23 дезінформаційних вкиди. Зокрема, упродовж цього періоду пропагандисти брехали, що Захід пропонував Росії вбити Зеленського, а у військових у Херсоні — невідома шлунково-кишкова інфекція.

 

«Захід пропонував Росії “прибрати” Зеленського та давав координати»

Прокремлівські джерела поширювали інформацію, що Захід уже нібито двічі передавав Росії координати місцеперебування президента України, щоб його вбили, оскільки Зеленський «більше не влаштовує уряди західних країн». Повідомляючи це, пропагандисти посилалися на проросійського політолога Михайла Павліва.

Скриншот із пропагандистського ресурсу

Насправді немає жодних доказів таких дій Заходу. Навпаки, міжнародні партнери України визнають президента України Володимира Зеленського як законно обраного українським народом. Саме Росія через своїх агентів неодноразово готувала на нього замах. І устами колабораціоніста Павлова Москва намагається перекласти відповідальність за це на Захід.

Зрештою, поширення подібної дезінформації відбувається в рамках довготривалої російської інформаційної операції щодо «нелегітимності Зеленського». Цим фейком, зокрема, російська пропаганда намагається зіпсувати відносини між Україною та її міжнародними партнерами.

«Оцінка реальної кількості загиблих з української сторони»

В анонімних телеграм-каналах писали, що в Україні хочуть створити по меморіальному військовому кладовищу в кожному регіоні та що готують 100 тисяч місць для поховання традиційним способом, а 60 тисяч ― колумбарним. Це нібито дає підстави оцінити реальну кількість загиблих з української сторони у війні проти Росії. У своїх дописах пропагандисти посилалися на слова т.в.о. міністра зі справ ветеранів Олександра Порхуна.

Насправді словами міністра зманіпулювали. В інтервʼю Інтерфаксу-Україна Порхун насамперед говорив про Національне військове меморіальне кладовище для поховання ветеранів. Ідею його створення схвалив Кабмін у жовтні 2022 року. А в серпні 2023 року він затвердив реалізацію проєкту в Гатненській громаді, що під Києвом. Повне завершення будівництва комплексу планується до 2027 року.

На цьому кладовищі ховатимуть усіх ветеранів, а не лише тих, хто загинув у боях з моменту повномасштабного вторгнення, говорив заступник директора відповідної держустанови Ярослав Старущенко в коментарі для Інтерфаксу-Україна. Ідеться, зокрема, про ветеранів, які загинуть через багато років після закінчення своєї служби, однак матимуть статус учасників бойових дій (УБД). Цим і пояснюється така кількість місць для поховання. Однак про це російська пропаганда змовчала, тим самим спотворивши інформацію. Мовляв, з огляду на підготовку 160 тисяч місць для поховання, «можна робити висновки щодо реальних втрат України у війні та не зважати на офіційні дані української сторони стосовно цього питання».

Також Порхун прокоментував створення філій в областях у випадку, якщо меморіальне кладовище вичерпає можливості поховань: «Є така ідея. У принципі, після повноцінного запуску Національного меморіального військового кладовища, ми передбачаємо запуск в кожному регіоні філії НМВК».

«Евакуація чиновників із Запорізької області»

Прокремлівські ресурси поширювали інформацію, що Київ нібито готує евакуацію місцевої влади з деяких районів Запорізької області. Ідеться, що чиновникам з Оріхівського та Гуляйпільського районів наказали «зібрати сімʼї, знищити документи та сидіти на валізах». Про це нібито повідомив координатор так званого миколаївського підпілля.

Скриншот Центру протидії дезінформації

Насправді ця інформація є фейковою. На це вказують декілька фактів. Перш за все Оріхівського та Гуляйпільського районів більше не існує. У 2020 році, відповідно до постанови Верховної Ради України № 807-IX від 17 липня 2020 року, на їх основі було створено укрупнений Пологівський район. Крім того, в коментарі Центру протидії дезінформації при РНБО голова Пологівської РВА Артур Крупський спростував інформацію про евакуацію місцевої влади.

Водночас частина Пологівського району перебуває в зоні активних бойових дій, тому евакуація цивільних людей із населених пунктів поблизу лінії зіткнення відбувається щодня. «Новина» ж про екстрену евакуацію чиновників базується на хибній інтерпретації інформації про проведення на обласному рівні засідання Координаційного штабу з підготовки планів евакуаційних робіт на випадок надзвичайних ситуацій. Подібні заходи проводять регулярно як на районному, так і на обласному рівні, включаючи планові навчання з евакуації.

«Невідома шлунково-кишкова інфекція у військових ЗСУ»

Також проросійські телеграм-канали поширювали «новину», мовляв, після спалаху «невстановленої шлунково-кишкової інфекції» в Херсоні щонайменше 13 військових 123-ї бригади Збройних сил України померли, а близько 80 перебувають у критичному стані.

Однак це фейк. Насправді санітарно-епідемічна ситуація в Херсонській області стабільна та контрольована. Додаткові перевірки інформації, проведені місцевими та національними органами охорони здоров’я, спростовують твердження пропагандистів ― жодних випадків масових захворювань серед військових або цивільних у Херсонській області не виявляли. Зокрема, не реєстрували й спалахів гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь.

Це черговий фейк росіян у рамках інформаційної кампанії щодо «спалахів холери в Херсоні». Подібні вкиди були неодноразово спростовані. Поширюючи цю дезінформацію, пропагандисти прагнуть дестабілізувати ситуацію в місті, підірвати довіру до ЗСУ та посіяти паніку серед місцевого населення.

Ілюстрація на головній на інфографіка: Наталія Лобач

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
230
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду