Весняне загострення

16 Квітня 2009
4024

Весняне загострення

4024
Моніторинг матеріалів, що містять порушення професійних стандартів, у теленовинах та ділових програмах березня 2009 року.
Весняне загострення

У перший місяць весни матеріалів, які мають ознаки замовності, у новинах центральних телеканалів дещо побільшало, хоча «епідеміологічний поріг» кількість джинси не подолала. Президентські вибори наближаються, серед сумнівних матеріалів з'являються перші ластівки передвиборної боротьби - сюжети та повідомлення про  розмаїті соціологічні опитування більш чи менш відомих контор, які малюють несподівано фантастичні відсотки то тому, то іншому кандидатові.

 

Канали Віктора Пінчука не втомлюються піарити Леоніда Кучму - як благодійника і політичного експерта; по-новому на цей піар дозволяє подивитись показаний на початку місяця каналом СТБ фільм Олексія Мустафіна «2004», який збігся із заявою (не до кінця ясно, серйозною чи жартівливою) пана Кучми про готовність балотуватись у президенти.

 

У новини ICTV повертаються сюжети, присвячені успішній роботі певних підприємств - у рамках кампанії із поширення «добрих новин», покликаних покращувати настрій українців в умовах кризи. На каналі навіть з'являється спеціальна щотижнева програма «Добрі новини» з Оленою Фроляк. Ці матеріали не можна однозначно підозрювати в тому, що вони є замовними, проте немає сумніву, що під прапором «добрих новин», як це багато разів траплялося раніше, в ефір можуть потраплять «корпоративні новини» компаній, що прагнуть заявити про свої успіхи.

 

До ділових новин повертаються банки, які кілька місяців майже не давали про себе знати, а тепер знов намагаються за допомогою піар-сюжетів переконати глядачів у тому, що їм є сенс довіряти свої гроші. Різко зменшила свою активність «Укрзалізниця», яка раніше виступала замовником найбільшої кількості сюжетів у новинах виробництва ESGroup: у березні таких сюжетів вийшло лише 4.

 

2 - 31 березня 2009 року

 

Новини

 

Однією з постійних проблем новинних сюжетів є відсутність збалансованості та перегини в бік певної політичної сили. Особливо ці недоліки помітні на телеканалах, що мають чітку приналежність чи політичні симпатії. Так, телеканал «Україна» 25 березня подає сюжет, у якому викладено виключно критичні думки експертів у газовій сфері Костянтина Бородіна (Центр енергетичних досліджень) та Володимира Саприкіна (Центр ім. Разумкова) - і жодного натяку на альтернативну точку зору. А 27 березня там же з'являється категорична заява президента - уряд тринькає національні гроші. І знову - альтернативний погляд чи відповідь представників уряду відсутні.

 

Традиційна «газова тема» є основним джерелом випадів телеканалу «Інтер» у бік уряду - сюжети від 12-го (про те, що Росія не штрафуватиме Україну за недобір обсягів газу) та 23 березня (критика газових домовленостей України та ЄС) традиційно висвітлюють позицію російської сторони без жодного коментаря з боку українського уряду. Втім, подібний грішок був помічений і за ICTV 31 березня, де на репліки голови правління «Газпрому» Медведєва щодо сумнівів у реальності європейських інвестицій в українську ГТС не було подано жодної відповіді української сторони.

 

Про активізацію політичного життя України свідчить поява соціологічних даних, зокрема «Інтер» у сюжеті від 28 березня (автор - Валентина Левицька), не посилаючись на жодну з соціологічних кампаній, наводить рейтинги учасників майбутньої президентської гонки: «Например, у Юлии Тимошенко стало на 10-11% симпатиков меньше, чем зимой 2008-го, а у Арсения Яценюка - практически на столько же прибавилось. Рейтинг Виктора Януковича почти не изменился». Таке відсоткове співвідношення не підтверджується навіть компетентною особою: «Синхрон: Ольга Балакирева, завотделом мониторинговых исследований Института экономики и прогнозирования НАНУ: "Я вже зазначила про певне перетікання голосів, розчарування у владі, у діяльності уряду і, зокрема, Юлії Тимошенко як керівника уряду. І поява нового, молодого, привабливого, розумного, потенційно спроможного до активних дій"».

 

Окремі сюжети з соціологічною інформацію, часом невідомого походження, промайнули й на інших каналах. Так, 4 березня «Україна» повідомила, що за даними Інституту проблем управління імені Горшеніна 48% українців готові брати участь в акціях протесту громадянської непокори, наголосивши, що минулого року таких було лише 15%. 12 березня Новий канал робив прогнози щодо президентських перегонів, віддавши Януковичу 17% голосів виборців, Тимошенко - майже 16% і наголосивши, що рейтинг Яценюка зріс удвічі - до 12%. Далі, за інформацією каналу, йдуть Литвин, Симоненко і Ющенко (рейтинг 3,5%). Джерело інформації не було названо. 30 березня 5 канал озвучив інформацію Центру Разумкова щодо зменшення рейтингу БЮТ у 1,5 рази, стабільності Партій регіонів та рейтингів окремих складових частин НУНС - так званого блоку Яценюка, блоку Ющенка, «Єдиного центру», «Народної самооборони» тощо. Крім того, було наголошено, що зріс рейтинг блоку Литвина та стабільним залишається рейтинг КПУ, що мають усі шанси подолати 3%-й бар'єр на наступних виборах до парламенту.  

 

Про наближення серйозних політичних баталій свідчить і використання політиками-медіавласниками своїх ресурсів. Зокрема, перший заступник голови СБУ Валерій Хорошковський активно «світиться» на «Інтері» - 6 березня він коментує призначення Валентина Наливайченка головою СБУ та ситуацію навколо домовленостей «Нафтогазу» й «Газпрому», а 8 березня стає гостем студії після неоднозначного сюжету Геннадія Вівденка про відвідини працівниками СБУ головного офісу «Нафтогазу». Сюжет геть незбалансований: на два синхрони Дмитра Глебка - виконавчого директора «РосУкрЕнерго» - жодної відповіді представників уряду; щоправда, наприкінці сюжету було зазначено, що працівники «Нафтогазу» самі не хотіли йти на контакт із «Інтером». Крім того, в сюжеті використано фрагменти шоу «Свобода на "Інтері"» від 16 січня, де Турчинов зізнається про наміри відібрати газ РУЕ - фраза, вирвана з контексту, змальовує уряд крадіями й аферистами. Валерій Хорошковський у студії власного каналу продовжує дотримуватися тональності, заданої сюжетом, - фактично звинувачує прем'єра в організації злочинного викрадення газу: «Нервная реакция [Тимошенко. - Авт.] связана, прежде всего, с тем, что, скорее всего, люди осознают свою неправоту. Фантазии по поводу президента - это всего лишь фантазии. То, что она пытается демонстрировать защиту для фигурантов данного уголовного дела, говорит лишь о том, что, скорее всего, она знала, как минимум, об этом. В то же самое время мы имеем ряд документов, связанных с тем, что она давала непосредственные указания по этому делу, и, конечно же, я думаю, что все связано, опять-таки, только с тем, что, защищая рядовых сотрудников, она пытается показать собственную силу». Критикою Тимошенко відзначився й інший гість інтерівського ефіру 8 березня - Віктор Балога.

 

Крім того, дедалі частіше політики намагаються скористатися будь-якими приводами для того, щоб «засвітитися» і зайвий раз нагадати про себе. Так, 9 березня Володимир Литвин, герой двох підряд сюжетів на Першому каналі, говорив із приводу Шевченкових днів і висловив сумніви щодо спроможності України виконати умови МВФ. 10 березня його пропозиції щодо потреби у відкритому діалозі між представниками влади здалися вартими окремого сюжету каналу ICTV. На цьому ж каналі спікер Верховної Ради став гостем 22 березня. Сюжети піарного штибу з'являлись і про Юлію Тимошенко. Зокрема, 11 березня ICTV подає пафосний сюжет про те, що колектив Херсонського машинобудівного заводу дякує прем'єр-міністру за розв'язання їхніх проблем: «Синхрон: Анатолій Марченко, представник трудового колективу Херсонського машинобудівного заводу: "Нам в нашей борьбе помогают много партий, ну только с мертвой точки сдвинула это все наша премьер-министр, которая выплатила заработную плату на частном предприятии. Так же у нас остались долги еще по старому Херсонскому комбайновому заводу, на котором остались только одни общежития, которые хотели продать вместе с людьми. И благодаря ей, это было приостановлено все"».

 

Традиційно активно розміщують інформацію про свою діяльність різноманітні благодійні фонди, пов'язані з політиками, громадськими діячами, просто публічними особами. Вже не вперше найбільша кількість таких матеріалів пов'язана з персоною екс-президента Леоніда Кучми і його фонду «Україна», чию діяльність висвітлюють переважно канали групи Пінчука. Так, висвітлено мистецькі акції, проведені за сприяння фонду, - зокрема, випуск книги споминів Івана Дзюби - 5 березня на СТБ (сюжет Ольги Семак) та ICTV, відкриття виставки, присвяченої ювілею Гоголя, - 30 березня на ICTV (сюжет Тетяни Анкудінової), не оминули увагою й допомогу талановитим українцям - сюжети 12 березня на Новому каналі та ICTV.

 

Але переважна більшість сюжетів стосується авторитетної думки Леоніда Даниловича з актуальних політичних питань - так, 5 березня він висловлював невдоволення тим, що відбувається в газотранспортній системі України (сюжети Нового каналу та особливо ICTV; сюжет Олесі Комарницької, в якому екс-президент пов'язує події в «Нафтогазі» з початком боротьби за президентське крісло й наполягає на новій законодавчій базі, а не просто зміні влади), того ж дня в  новинному сюжеті СТБ повідомляв, що вибори президента не допоможуть уникнути кризи - треба переобирати й парламент. Вже 12 березня він закликав президента й прем'єра об'єднатися хоча б навколо його скромної персони - сюжети на СТБ, Новому та ICTV, а протягом наступних днів висловлював потреби в розробці спільних антикризових програм - сюжет від 15 березня на ICTV. Навіть «1+1» не встояв перед інформаційним натиском Кучми і 5 березня в ефірі ТСН з'явився сюжет під назвою «Президент Кучма - третє пришестя»: «Те що рік тому було чудасією, зараз видається цілковитою реальністю. Принаймні для самого екс-президента, бо він не проти знову стати господарем Банкової і всієї країни.... Леонід Кучма, президент України (1994-2004 рр.): "Я на короткий строк согласен. Для того чтобы посмотреть на своих бывших опричников, прежде всего. Сколько инфарктов было бы, интересно. Это украинская болезнь, прежде всего - сдавать тех, с кем он долгие, так сказать, работал и давайте поживем, увидим"».

 

Благодійницька і просвітницька діяльність - ось головні теми висвітлення діяльності фондів Віктора Пінчука та його дружини - очільниці фонду «АнтиСНІД» Олени Франчук: фонд Пінчука - 2 березня майже всі канали сповістили, що саме Пінчук надав левову частку грошей на викуп екіпажу «Фаїни» (Перший канал, «1+1», СТБ, Новий канал), про виставки й перформенси в «Пінчук Арт Центрі» - 2 березня, сюжети на Новому, 16 березня - на СТБ, Новому та ICTV. 18 березня ICTV подав сюжет про Ялтинську європейську стратегію, засновану теж Пінчуком. Діяльність фонду Франчук висвітлювалася 22 березня на ICTV та 31 березня на СТБ, Новому каналі, ICTV та «Україні».

 

Вже традиційно ICTV звертає увагу на діяльність фонду Арсенія Яценюка Open Ukraine - 10 березня в сюжеті Віктора Саф'янюка; цікаво, що в сюжетах 20-го та 21 березня про діяльність брюссельського форуму й української делегації в ньому, Яценюка протитровано як лідера «Фронту змін». А телеканал «Україна» висвітлює діяльність фонду Ріната Ахметова - сюжети 10 та 24 березня.

 

В березні активізувалися й різноманітні підприємства. 4 березня «1+1» та «Інтер» тішилися тим, що українська пошта стане мобільнішою, відкривши мобільні відділення зв'язку та запровадивши кур'єрські доставки. «Інтер» розміщував матеріали і про інші підприємства: 5 березня (сюжет Руслана Міщенка) з позитивними відгуками про комунальне підприємство «Фармація», а 31 березня - про вдалу реконструкцію аеропорту «Жуляни» (сюжет Олександра Даниленка). «1+1» 21 березня подав сюжет про перспективи розвитку гірськолижного спорту на курорті Буковель (автор сюжету Алла Пасс). Лідером із розміщення подібних матеріалів став ICTV: 12 березня - про київський та харківський авіазаводи, 15 березня (автор Володимир Соколов) - про пікет виноробів, зокрема ТОВ «Кримські виноградники», «Чорноморськвинзавод», 23 березня (автор Дарка Оліфер) - про ефективність зберігання грошей у золоті («Укргазбанк», «VAB-Банк»).

 

 

Ділові новини

 

Серед імовірних замовників матеріалів із порушенням стандартів у блоку ділових новин також визначився переможець. Ним став «Український форум» та його очільник Володимир Семиноженко, який загалом став героєм 7 сюжетів: 2, 5, 11, 13 та 16 березня у «Діловому світі» (Перший канал), 6 та 13 березня - «Бізнес плюс» (СТБ). Активними були підприємства-перевізники: традиційний герой наших оглядів, «Укрзалізниця» - 3 та 5 квітня в «Діловому світі» на Першому каналі та «Аеросвіт» - 6 березня в програмі «Бізнес-час» (5 канал) і 16 березня в «Бізнес-ситуації» на ТРК «Київ».

 

Криза не вплинула на інтенсивність розміщення піар-сюжетів банками - лідерами серед них став «УкрСібБанк», що засвітився 5-го («Бізнес ситуація», ТРК «Київ»), 6-го («Бізнес час», 5 канал та «Бізнес ситуація», ТРК «Київ») та 17 березня («Бізнес час», 5 канал). «УкрСоцБанк» став героєм матеріалів у програмах «Діловий світ» (Перший канал) 4 березня та «Бізнес плюс» (СТБ) 5 березня. 10 березня в ефірі «Бізнес-плюс» (СТБ) з'явився матеріал і про «Альфа-банк».

 

Розміщувала сюжети в ділових новинах і Торгівельно-промислова палата України - 4 та 11 березня в програмі «Бізнес-час» (5 канал). Далі подаємо перелік підприємств і торгівельних марок, сюжети про чию діяльність було представлено в ділових новинах.

 

- Квітникова компанія «Камелія» - 6 березня «Бізнес-плюс» (СТБ);

- ТМ «Хуторок» - 4 березня «Бізнес-ситуація» (ТРК «Київ»);

- холдинг «Хлібні інвестиції» - 16 березня «Діловий світ» (Перший канал) та 17 березня «Бізнес-плюс» (СТБ);

- ТОВ «Національні алкогольні традиції» - 12 березня «Бізнес-час» (5 канал);

- мережа гіпермаркетів «Епіцентр» - 12 березня «Діловий світ» (Перший канал);

- курорт «Буковель» - 10 березня «Бізнес-час» (5 канал);

- ЗАТ «Трансімпекс» - 11 березня «Бізнес-час» (5 канал);

- корпорація «УкрРосБуд» - 17 березня «Бізнес-час» (5 канал).

 

Знайшла відгук у ділових новинах й ініціатива Верховної Ради про підняття податкової надбавки на тютюнові вироби в чотири рази. Але відгук доволі суб'єктивний - 18 березня в програмі «Бізнес-час» (5 канал) у відповідному сюжеті подано тільки критичні думки стосовно цього законопроекту від представників виробників тютюнових виробів - Асоціації виробників тютюнових виробів «Укртютюн», ЗАТ «Джей ті інтернешнл компані Україна», ПЗІІ «Імперіал табако Юкрейн» тощо.

 

Підсумкові ділові тижневики

8 березня. Гість програми «Діловий світ. Тиждень» на Першому каналі - голова Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України Оксана Продан. Тема розмови - антикризові законодавчі ініціативи та їхні можливі наслідки для підприємців. Бесіда у студії не мала ознак піару, хоча пані Продан мала явно заангажовану (на користь Кабміну) точку зору. Інші теми випуску - політичні конфлікти, відновлення практики бартеру в українській економіці, критична ситуація у м'ясній промисловості України, зростання внутрішнього ринку зброї, гендерний аспект зайнятості. Сюжетів, що мали б явні ознаки  порушення стандартів, в програмі не виявлено.

 

До студії програми «Ера бізнесу. Підсумки» на ТРК «Ера» запрошено радника голови Асоціації кредитних спілок Андрія Оленчика. Тема розмови - робота кредитних товариств, а також довіра до них у суспільстві. Гість програми виступав як експерт, розмова не мала ознак піару. Інші теми випуску - несприятлива ситуація в хімічній промисловості України; відмова страхових компаній компенсувати втрати своїм клієнтам. Сюжетів, що мали б явні ознаки порушення стандартів, у програмі не виявлено.

 

15 березня. До студії «Ділового світу. Тиждень» на Першому каналі запрошено Міністра юстиції України Миколу Онищука. Тема розмови - юридичні аспекти відносин банків та вкладників, колекторські компанії тощо. Бесіда у студії не мала ознак піару чи замовності. Інші теми випуску - перелік найбагатших українців, які задекларували свої доходи; криза будівельної галузі; пожвавлення на ринку вживаних автомобілів; зростання попиту на штучні вітаміни. Сюжетів, що мали б явні ознаки порушення стандартів, у програмі не виявлено.

 

Гість програми «Ера бізнесу. Підсумки» на ТРК «Ера» - Марія Колесник, протитрована як «аналітик споживчого ринку» (насправді - керівник аналітичного департаменту Консалтингової агенції «ААА»). Тема розмови - запровадження 13-відсоткового ввізного мита та його ймовірні наслідки для українського ринку. Розмова не мала ознак піару чи замовності. Інші теми випуску - перспективи отримання Україною кредитів від Міжнародного валютного фонду та Росії; доручення Президента банкірам розробити антикризовий план; зменшення попиту на меблі. Сюжетів, що мали б явні ознаки порушення стандартів, у програмі не виявлено.

 

22 березня. Гостем студії «Ділового світу. Тиждень» став президент Міжнародного енергетичного форуму Олександр Тодійчук. Приводом для розмови стала міжнародна інвестиційна конференція з питань модернізації української газотранспортної системи, темою - ситуація з українською газотранспортною системою, зазіхання Росії та плани Заходу. У розмові пан Тодійчук виступав як експерт, а не учасник процесу; очевидних ознак піару або замовного інтерв'ю немає. Далі у випуску - замовний сюжет від «Укрзалізниці», збалансований - про хабарництво у банківській сфері, де вкладникам пропонують заплатити за отримання своїх депозитів, переплата українськими підприємствами податку на прибуток, розвиток українського агропромислового комплексу, неякісні дитячі товари.

 

До студії «Ери бізнесу. Підсумки» на ТРК «Ера» запрошено голову ради з питань туризму і курортів Євгена Самарцева. Тема розмови - ситуація з туристичною та рекреаційною галузями України в умовах економічної кризи. Бесіда у студії не мала ознак піару або замовності. Інші теми випуску - продаж Україною квот на викид парникових газів; попит на цінні папери; ситуація на ринку житлового будівництва; криза у банківській системі Італії. Сюжетів, що мали б явні ознаки замовності, в програмі не виявлено.

 

29 березня. Гість студії програми «Діловий світ. Тиждень» на Першому каналі став начальник юридичної служби виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Сергій Гірка. Темою розмови стало цільове та нецільове використання грошей, що виділяються з бюджету для допомоги батькам новонароджених. Розмова у студії не мала ознак піару. Інші теми випуску: надання коштів Україні для модернізації газотранспортної системи; звільнення енергетичної галузі від податку на прибуток, податку на додану вартість та ввізного мита; темпи скорочення виробництва в Україні; ревізії нового керівництва Держкомрезерву; практика симуляції непрацездатності; небезпечні дитячі товари. Сюжетів, що мали б явні ознаки порушення стандартів в програмі не виявлено.

 

До студії програми «Ера бізнесу. Підсумки» запрошений директор департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України Степан Дусяк. Тема розмови - практика податкових кредитів (у продовження сюжету на цю тему). Розмова у студії не мала ознак піару. Інші теми випуску - ситуація на міжбанківському гривневому ринку; практика симуляції непрацездатності; замовний сюжет від «Укрзалізниці».

 

Отже, і у березні ділові підсумкові тижневики залишалися значно чистішими за щоденні ділові новини, а єдиним постійним героєм підозрілих сюжетів у цих програмах залишалася «Укрзалізниця».

 

Моніторинг здійснюється ГО «Детектор медіа» у співпраці з Інститутом масової інформації за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Посольства Сполучених Штатів Америки.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4024
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду