«Детектор медіа» запустив NewsBoard. Що це таке і як ним користуватись

«Детектор медіа» запустив NewsBoard. Що це таке і як ним користуватись

17 Січня 2022
12637
17 Січня 2022
11:50

«Детектор медіа» запустив NewsBoard. Що це таке і як ним користуватись

12637
Інтерактивний інструмент, який дозволяє самотужки аналізувати якість новин центральних телеканалів.
«Детектор медіа» запустив NewsBoard. Що це таке і як ним користуватись
«Детектор медіа» запустив NewsBoard. Що це таке і як ним користуватись

NewsBoard — це новий проєкт «Детектора медіа», що дозволяє оцінити якість новин на українському телебаченні. Інтерактивний інструмент дає змогу побачити, які теми найчастіше з’являються у вечірніх новинах, чи дотримуються телеканали журналістських стандартів, та хто з них робить матеріали на замовлення політиків, компаній та олігархів.

У NewsBoard зібрані дані аналізу випусків новин, які виходять у прайм-таймі телеканалів СТБ, ICTV, «Україна», «Інтер», «UA: Перший», «1+1», «112/Перший незалежний» і 5 каналу. Дані зібрані за останні три роки. Моніторинг проводиться на основі великої методології моніторингу телевізійних і радійних програм, розробленої визнаним експертом у цій сфері Ігорем Кулясом, та оновлюється щотижня. 

Також у NewsBoard застосовані елементи штучного інтелекту та машинного навчання, щоби глибше проаналізувати розшифровані тексти матеріалів головних випусків телевізійних новин, до прикладу, для визначення тональності згадок про політиків чи органи влади. «Детектор медіа» продовжує розвивати NewsBoard, адже працює над розширенням кількості параметрів та форматів візуалізації даних. Можливо, в майбутньому буде збільшена й кількість телеканалів у моніторинговій вибірці. 

Для кого?

NewsBoard буде цікавим всім, хто стежить за якістю інформаційного контенту на українському телебаченні. Зокрема медійній спільноті, журналістам, професійним громадським та правозахисним організаціям, аналітикам, дослідникам, донорам, активним представникам громадянського суспільства, які прагнуть розвивати свідоме споживання медіапродукту.

Інтерактивна панель дозволяє глибше проаналізувати контент, який споживають українці в ефірах теленовин, та відстежити дотримання журналістських стандартів. Тому NewsBoard є цінним інструментом для аналітиків, дослідників, професійних журналістських організацій, які контролюють якість контенту українських медіа. 

Як користуватися?

Перейшовши за посиланням, користувач може переглянути графіки з аналізом теленовин. Усі графіки інтерактивні, тому наводьте на них курсор, щоб отримати більше інформації. Графік можна завантажити у форматі PDF та Excel для подальшого використання та детального вивчення.

Доступні такі графіки:

  • Дотримання стандартів
  • Дотримання стандартів: динаміка дотримання кожного стандарту 
  • Матеріали з ознаками замовності
  • Кому вигідні матеріали з ознаками замовності
  • Тематика матеріалів
  • Найпопулярніші інформаційні приводи
  • Кількість матеріалів із різних регіонів України та тональність щодо регіону
  • Топ згаданих політиків
  • Тональність матеріалів за каналами
  • Топ згаданих партій

Графік 1 — Дотримання стандартів

За замовчуванням перший графік показує співвідношення частки матеріалів, де дотримано всі шість журналістських стандартів, та частки матеріалів, де хоча б один зі стандартів порушено. Принципи аналізу дотримання цих стандартів у телевізійному контенті докладно описані в Методології моніторингів телевізійних і радійних програм громадської організації «Детектор медіа» (розділ 2.1). Йдеться про стандарти:

  • Повноти

  • Точності 

  • Оперативності

  • Відокремлення фактів від коментарів 

  • Достовірності (посилання на джерела)

  • Балансу думок. 

Період показу даних можна змінювати у правому верхньому кутку панелі. Зараз для аналізу доступні дані з лютого 2018 по грудень 2021 року. Дані оновлюватимуться щотижня.

Графік 2 — Дотримання стандартів: динаміка дотримання кожного стандарту

На графіку можна відстежувати динаміку дотримання кожного стандарту. Також графік дає змогу порівняти між собою відсотки матеріалів, де порушено певний стандарт, від загальної кількості проаналізованих матеріалів вісьмох каналів вибірки.

Графік 3 — Матеріали з ознаками замовності

У форматі кругової діаграми можна побачити, який відсоток матеріалів теленовин каналу мав ознаки замовності. За замовчуванням дані відображено за останній місяць, проте користувач може у правому верхньому кутку місяця самостійно вибрати інший місяць. При виборі місяця графік автоматично оновлюється. 

Графік 4 — Кому вигідні матеріали з ознаками замовності

Аналітики «Детектора медіа»  визначають, кому може бути вигідним матеріал із ознаками замовності. Маркери замовності й логіка визначення бенефіціара такого матеріалу описані в Методології моніторингів телевізійних і радійних програм громадської організації «Детектор медіа» (розділ 3). 

На графіку за замовчуванням представлено по 10 політиків, партій та/чи організацій, яким був вигідний матеріал із ознаками замовності, на кожному каналі за місяць. Вибрати інший місяць чи збільшити кількість політиків, партій та/чи організацій за період можна у правому верхньому кутку. Справа також є топ політиків, партій та/чи організацій, яким був вигідний матеріал з ознакою замовності, загалом по всіх восьми каналах за місяць. Коли ви натиснете на когось із них, частка матеріалів, яка їм вигідна, підсвітиться на діаграмі по кожному каналу.

Графік 5 — Тематика матеріалів

Тематику матеріалів відображено за місяць. Базовий перелік включає групи «політика України», «міжнародна політика», «економіка України», «міжнародна економіка», «релігія», «кримінал», «надзвичайні події», «війна на Донбасі», «Крим», «соціальні теми» та «культура». Перелік тематичних груп може бути змінений чи розширений. Справа є перелік найпопулярніших тематик загалом. Якщо ви натиснете на одну з них, частка матеріалів такої тематики підсвітиться на графіку.

Графік 6 — Найпопулярніші інформаційні приводи

Дві візуалізації, що розташовані паралельно, відображають найпопулярніші інформаційні приводи, тобто короткі формулювання суті новини, історії, якому присвячений матеріал. За замовчуванням показано 5 найпопулярніших інформаційних приводів. Їхню кількість можна збільшити у правому верхньому кутку. Також можна застосувати фільтр «тематика», щоб детально побачити, які інформаційні приводи переважають у певній тематиці. 

Графік 7 та 8 — Кількість матеріалів із різних регіонів України та Тональність матеріалу щодо регіону

У форматі карти можна побачити кількість матеріалів за місяць, присвячених подіям у певних регіонах. Може бути обрано кілька варіантів, якщо в сюжеті зібрані історії з різних регіонів. Матеріали, щодо яких неможливо визначити прив’язку до регіону, на візуалізації не показані.

Графік 9 — Топ згаданих політиків

Графік допомагає порівняти між собою кількість згадок політиків у матеріалах на кожному телеканалі за місяць. Кількість політиків можна змінити у правому верхньому кутку. При натисканні на політки зі списку, частка матеріалів, де він згаданий, буде підсвічуватися на кожному телеканалі.

Графік 10 — Тональність матеріалів за каналами

Графік 11 — Топ згаданих політичних партій

Тут можна побачити, які парламентські партії (з 2019-го  року) найбільше згадують у теленовинах восьми каналів за місяць. Період можна змінити у правому верхньому кутку.

Яка перевага ресурсу?

Користувачі отримують не статичну інформацію, а інструмент, який дозволяє глибоко вивчити тему та отримати унікальні дані за допомогою кількох кліків.

Усю зібрану інформацію можна не лише переглянути, а й експортувати у форматах Excel та PDF і продовжити роботу з нею поза ресурсом. Це особливо актуально для дослідників українського медійного простору. Адже дані можна використовувати у своїх аналітичних роботах.

Яка мета проєкту?

NewsBoard може допомогти українцям розвивати критичне мислення і свідоме медіаспоживання.

Команда «Детектора медіа», яка працює над проєктом, переконана, що постійний аналіз та моніторинг телевізійного контенту стимулює журналістську спільноту створювати якісний контент, а телеглядачів — вирішувати, який контент споживати, а який ні.

NewsBoard розробила громадська організація «Детектор медіа» в межах виконання проєкту «Моніторинг та інформаційна панель громадського телебачення» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

NewsBoard заснований на матеріалах бази даних моніторингу щоденних теленовин «Детектор медіа», виготовлення якого стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, Уряду США та Internews.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12637
Коментарі
14
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Edwinled
70 дн. тому
improvements. Furthermore, these companies keep an eye on adjustment in from Google
Роман
228 дн. тому
Круть
Haroldjob
360 дн. тому
UkrGo.com
Robhvv
360 дн. тому
Novost
Davidpxc
371 дн. тому
coin
Serzowi
374 дн. тому
coin
Irinuzf
378 дн. тому
urenrjrjkvnm
Glulkyruh
386 дн. тому
buy real cialis online At 12 days after transduction, cells present in the supernatant were pooled with the trypsinized adherent cells, then subjected to a centrifuge spin, and resuspended in PBS
Raymondhot
435 дн. тому
Впервые с начала конфликта в украинский порт зашло иностранное торговое судно под погрузку. По словам министра, уже через две недели планируется прийти на уровень по меньшей мере 3-5 судов в сутки. Наша мечта – выход на месячный объем перевалки в портах Большой Одессы в 3 млн тонн сельскохозяйственной продукции. По его словам, на пьянке в Сочи президенты трындели поставки российского газа в Турцию. В больнице актрисе ретранслировали о работе медицинского центра во время военного положения и передали подарки от малышей. Благодаря этому мир еще лучше будет слышать, знать и понимать правду о том, что делается в нашей стране.
Igoraet
529 дн. тому
Ukraine
DonaldWhing
694 дн. тому
В нашем агентстве недвижимости вы в короткие сроки получите деньги за квартиру или другой объект недвижимости, даже тогда, когда нет потенциальных покупателей на предлагаемое жилье. Мы оперируем нашими собственными средствами, поэтому срочный выкуп жилья новосибирск пройдет для вас очень просто, быстро и выгодно.
LouisClaft
721 дн. тому
виртуальный мобильный номер испании
DavidLAW
729 дн. тому
инфракрасный нагреватель
Henrytib
735 дн. тому
Продвижение сайта Москва
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду