Сегментація ефіру

8 Лютого 2006
6997
8 Лютого 2006
15:09

Сегментація ефіру

6997
З наближенням виборів політичні симпатії телеканалів стають все більш очевидними. А російські ЗМІ, попри правові норми, вдаються до прямої агітації за українських політиків.
Сегментація ефіру

Згідно результату моніторингу, що його оприлюднили асоціація "Спільний простір" та комітет "Рівність можливостей", лідери виборчих перегонів найчастіше з'являються у випусках теленовин. Експерти також звертають увагу ЦВК та Нацради з питань телебачення і радіомовлення на факт прямої агітації в російських ЗМІ за одного з учасників парламентської кампанії в Україні. 

У січні лідерами телеефіру новинних програм були НСНУ, Партія Регіонів та БЮТ – їм надано уваги більше, ніж Блоку Литвина, СПУ та КПУ. Канали не зловживали відвертим негативом, однак активно використовували маніпулятивні технології.  У січні, попри окремі „збої”, достатньо обєктивними і неупередженими виглядали „ТСН” (1+1), „Факти” (ICTV), „Новини” (Перший національний), „24 години” (Тоніс), „Вікна” (СТБ) та „Репортер” (Новий канал).  Водночас програма „Час” (5 канал), не зважаючи на представлення широкого політичного спектру, демонструвала певні симпатії до влади і антипатії до опозиції – насамперед Партії Регіонів. На противагу 5-му каналу, програма „Події” (ТРК „Україна”) виражала відверті симпатії до опозиції і насамперед до тієї ж Партії Регіонів. „Вчасно. Підсумки” (НТН) також виглядала заангажованою на користь опозиції. Інформацію телеканалу Інтер (програми „Подробиці” та „Подробиці” тижня) не можна назвати об’єктивною, оскільки мали місце ознаки маніпулятивних технологій, а також оціночні судження. Водночас ці технології та оціночні судження не були спрямовані однозначно на користь чи проти лише однієї поличної сили, а скоріше відбивали загальний саркастичний формат новин.

Що стосується кінця січня-початку лютого (30.01 – 5.02), найрезонанснішою темою стало підписання угоди про створення російсько-українського газового СП. Серед інших яскравих інформаційних приводів – виступ Юлії Тимошенко у Брюсселі на засіданні ПАРЄ та переговори про створення коаліції в майбутньому парламенті. Лідером інформаційних повідомлень на телебаченні став блок Юлії Тимошенко.
Програма «ТСН» (1+1) цього тижня інформувала про вибори досить пассивно, хоча в цілому об’єктивно та без явних симпатій. Водночас інформація не була збалансованою – найбільше часу отримали НСНУ, БЮТ та СПУ, а про Блок Литвина та КПУ взагалі не згадувалося.

Позицію тижневика «ТСН-підсумки» можна назвати критичною до влади і уряду зокрема, хоча явної підтримки на чиюсь користь також не було, хоча упродовж двох попередніх місяців у програмах 1+1 простежувалася ледь помітна симпатія до БЮТ. Основна думка підсумкового «ТСН» теж співзвучна з позицією цього блоку: підписання газової угоди з Росією та створення російсько-українського СП – Україні невигідне. Прикладом такого збігу позицій є також інформація, яка прозвучала з посиланням на «Дзеркало тижня», де йшлося про таємні додатки до газової угоди. Цю ж інформацію з коментарем про злочинні дії представників «Нафтогазу» озвучив і політтехнолог та радник Юлії Тимошенко Олег Мєдвєдев у програмі «Час» на 5 каналі 4 лютого. Повідомлення про спільне газове підприємство «ТСН-підсумки» було подано за класичною технологією „дозування інформаційної бази”, коли інформація подається незрозумілою мовою та у складній формі. Єдине, що міг зрозуміти глядач – ціни на газ для населення не підвищилися тільки тимчасово, а металургійні комбінати напружено очікують, якою буде вартість газу для них.

30 січня у двох інформаційних програмах – на 1+1 та 5 каналі – прозвучали практично однакові сюжети, які продемонстрували позиції каналів та їх симпатії:
- «ТСН» 1+1, 30.01.06. «Український "Нафтогаз" і російський "Газпром" спростували інформацію, поширену Юлію Тимошенко, що ці документи про створення СП нібито підписані ще 28 січня. Наразі підготовка усіх необхідних документів триває, – офіційно заявили у Києві та Москві».
- «Час», 5 канал, 30.01.06. «На газовому фронті – теж без змін. Російський "Газпром" та український "Нафтогаз" спростували заяву Юлії Тимошенко про нібито вже підписану угоду про створення спільного із "РосУкрЭнерго" підприємства».

Різний контекст справив на глядача відповідне різне враження. «ТСН» подала цю інформацію, як штрих у сюжеті про підготовку документів про газове СП і на спростуванні слів Юлії Тимошенко увага не акцентувалася, а от програма «Час» подала інформацію, як окрему частину в сюжеті про російсько-українські відносини, процитувавши Юлію Тимошенко ("З п`ятниці на суботу в стінах НАК "Нафтогазу" було підписано таки спільне підприємство НАК "Нафтогазу" з "РосУкрЭнерго". Причому підписано було в 3 години ночі».), а також  речника «Нафтогазу» Едуарда Занюка ("Очевидно, тут можна дати тільки рекомендацію стосовно того, щоб ретельніше перевіряти джерела такої інформації перед їх оприлюдненням. ...Підписання таких документів відбудеться не вночі, а вдень».) Відтак на тлі спільної заяви «Нафтогазу» та «Газпрому» слова Тимошенко виглядали необгрунтованими.

Програма „Час” (5 канал) порівняно об’єктивно і широко подавала точки розу різних політичних гравців і таборів. Найбільше часу було надано БЮТ, однак це пояснюється не тенденцією, а значним „бютівським” хронометражем лише однієї програми. Крім того у програмі „Час” були сюжети, що мали б ознаки маніпулятивних технологій. Мали б, якби не були документальним свідченням освіченості та ерудиції відомого політика:
- „Філологічні прагнення сина підтримує Янукович-старший. Днями, під час виступу в Одесі, лідер Регіонів згадував улюблених письменників та поетів.
Віктор ЯНУКОВИЧ, Партія регіонів:
- Вы знаете, Одесса - это действительно истинный рай для талантов. Я хотел бы о некоторых их них сейчас сказать. Это поэтесса Анна Ахметова”.

Не може не насторожити поява на телебаченні ознак адмінресурсу у форматі суміщення обов’язків. Так, у сюжеті програми „Час” 1 лютого в контексті зустрічі українських політиків у Брюсселі прозвучали слова міністра закордонних справ Бориса Тарасюка, який виступав як представник політичної сили:
- „Чому "помаранчеві" критикують "помаранчевих" - відразу спитали європейці в українського міністра закордонних справ, який теж був у Брюсселі. Російсько-українські війни внутрішніх війн не спричинять, – відповів той.
Борис ТАРАСЮК, міністр закордонних справ:
- Газова угода між Україною та Росією – не єдине питання, на яке наша політична сила, коаліція "Наша Україна" та Блок Юлії Тимошенко, дивляться по-різному. Проте, це не заважає нам проводити переговори стосовно майбутньої коаліції вже після виборів у новому парламенті".

Аналогічно виглядали більшість коментарів спікера Володимира Литвина, які виглядали б органічнішими для політика-кандидата, ніж для голови Верховної Ради. Наприклад, у програмах „Час” на 5 каналі Володимир Литвин коментував: 1) 30.01 - м’ясо-молочну російсько-українську кризу; 2) 31.01 - систему парламентських виборів; 3) 1.02 - створення газового російсько-українського газового СП;
Для телеканалу „Інтер” газова тема також залишалася пріорітетною. Зокрема створення СП між “Нафтогазом України” та “Росукренерго”. Передвиборчі ж новини стали темою № 2. У програмі “Подробиці” найбільше ефірного часу отримала Партія Регіонів. Лунав в ефірі і негатив – як на адресу НСНУ,  так і стосовно Партії Регіонів. Хоча на адресу НСНУ негативної інформації було вдвічі більше. Назвати інформацію «Подробиць» об’єктивною важко: канал у кожному випуску новин подавав коментарів опозиційних партій, зокрема СДПУ(о), Партії Регіонів та блоку “Не так!”, які, як правило, гостро критикували дії влади, а опосередковано і НСНУ:
- “Віктор Медведчук, лідер СДПУ(о): "Можно сделать сегодня вывод, что господин Ющенко у нас является почетным председателем "Народного союза "Наша Украина" и только по совместительству он президент. Вот пока такая ситуация будет сохраняться, у нас будет и админресурс, и черный пиар, и все что угодно. И не только во время выборов, но и просто в жизни”. (2.02.06 “Подробиці”).
Прикметним був і сюжет про шляхи розвитку України з точки зору різних політичних сил –  “Віче”, Партії Регіонів та Юрія Єханурова. Сюжет було побудовано на порівнянні концепцій. Одначе в той час, коли позиції блоку “Віче”та Партії Регіонів представлялися як партійні, то позиція Юрія Єханурова – як лідера списку НСНУ і як прем’єра одночасно. Відтак, не було зрозуміло: канал інформує глядача про позицію уряду чи про позицію блоку.

А от розповідаючи про лідера Народного Блоку Володимира Литвина, канал намагався розмежовувати поняття: Литвин-спікер та Литвин-лідер політичної сили. Хочас також не завжди вдало: ”У політиків посівна кампанія. Вони йдуть у маси і засівають ці маси своїми ідеями. Найбільш популярним виявився Дніпропетровськ… Спікер обласної ради Микола Швець зустрічав спікера Верховної Ради. Володимир Литвина… Тут Литвин був саме в ранзі голови Верховної РадиЛідером Народної партії Володимир Литвин працює у вільний від роботи час. Наприклад, з Дніпропетровськими "народниками" він зустрічався під час обідньої перерви. Зустріч тривала рівно годину. Партійці запевнили: голодом лідера не морять. Від обіду спікер відмовляється сам, каже, поставу береже. Володимир Литвин, голова Верховної Ради України: "Я як правило не обідаю, боюсь за форму. Хоча це неправильно". Що неправильно – боятись за форму?( питання за кадром). –"Кажуть, треба їсти часто, але мало". (29.01.06 “Подробиці тижня”).

“Факти” (ICTV) інформували про вибори у “Передвиборчих фактах”. Інформація подавалася переважно у нейтральній тональності та з посиланням на джерело. Пріорітетом для каналу були саме факти, а явних симпатій і зловживань не простежувалося. Найбільше уваги було приділено Юлії Тимошенко, яка цього тижня відвідала Брюссель, де спілкувалася з представниками Євросоюзу. У "Фактах" чи не в перше було представлено позицію Володимира Литвина не як спікера, а як лідера Народного блоку: "… Тим часом лідер блоку Володимир Литвин закликає перейти від критики до серйозної розмови про те, що чекатиме на Україну після виборів. Володимир Литвин, лідер Народного блоку Литвина: "Ми не присвоюємо собі монополію на любов до України, ми стоїмо на тому, що вона повинна бути матеріалізована в конкретних справах. І я хотів би, щоб ми звернули увагу всіх на те, щоб ми на перше місце поставили справи й проблеми людей".(30 січня "Факти" ICTV).

У програмі „Новини” (НТКУ) найбільше уваги приділялося НСНУ та БЮТ. Варто відзначити, що інформація про провладний блок подавалася у нейтральній тональності, без використання оціночних суджень, а сюжети про БЮТ часом мали іронічний підтекст: “Таємно вночі начебто створено підприємство з постачання газу в Україну. Так сказала лідерка свого виборчого блоку Юлія Тимошенко в ефірі одного з українських телеканалів. Це вона підтвердила і в Івано-франківській області. Національна акціонерна компанія "Нафтогаз" здала весь внутрішній ринок газу швейцарській "РосУкрЭнерго", – розцінює Тимошенко таємне підписання. Каже, що деталі угоди вона поки не знає. Джерела інформації не розкриває”. (30.01, “Новини”).

У випусках “Вчасно. Про головне”(НТН) інформації про вибори було небагато. Більша частина ефіру, наданого представникам партій, була присвячена газовому питанню, зокрема створенню “РосУкрЕнерго”. Канал відверто підтримав позицію тих, хто критикував створення підприємства-посередника: “Експерти сподіваються, що здоровий глузд таки натякне вітчизняним урядовцям: підписувати державні угоди з компанією, де всередині є неідентифіковані хлопці, – справжнє божевілля”. (31.01, “Вчасно. Про головне”) Під час цього коментаря в кадрі було крупним планом обличчя прем’єра Юрія Єханурова. Канал не втрачає жодної можливості “закинути камінь в город” прем’єра та уряду, звинувачуючи їх у непрозорості механізму створення СП: “Напередодні прем’єр Єхануров заявив, що без офіційної презентації "РосУкрЭнерго" жодного підписання не відбудеться. Втім і досі невідомо, які саме приватні особи стоять за "РосУкрЭнерго". Проти спільного підприємства рішуче виступає кілька політичних сил та ціла низка фахівців. Урядові опоненти закидають "РосУкрЭнерго" тіньові схеми та бажання певних осіб "нагріти руки" на заплутаній схемі постачання "блакитного палива”. Чимало гострої критики на адресу влади прозвучало і під час виступу в студії лідерки ПСПУ Наталії Вітренко. Варто відзначити, що впродовж останніх двох тижнів вона вдруге стає гостею НТН.

Передвиборчі новини у “Подіях” (ТРК “Україна”) подавалась активно і досить збалансовано. Упродовж тижня було представлено позиції практично усіх рейтингових партій, однак найбільше уваги було до НСНУ в контексті переговорів про помаранчеву коаліцію. “Події” не обійшлися і без “ораторських” коментарів представників різних політичних сил в іронічному контексті.  У програмі “Події” з’явилася нова рубрика «Політичний огляд», яка тепер виходитиме щоп`ятниці. Перший її випуск був присвячений газовому питанню. Ведуча коментувала позиції різних сторін, робила власні висновки, вдавалась до іронічних зауважень: «Який сенс робити Москві просто так коштовні подарунки Києву? За помаранчеві очі?!».

«Репортер» (Новий канал) висвітлював вибори пасивно і водночас не збалансовано. Найбільше інформації як у нетральній, так і у негативній тональності було приділено НСНУ. А от позицію комуністів “Репортер” взагалі проігнорував.

Програма „24 години” (Тоніс) протягом тижня дотримувалася звичного формату, діяла об’єктивно, без використання оціночних суджень. Винятком став блок Литвина, який було представлено найактивініше як у нейтральній, так і в позитивній тональності.

Телеканал СТБ (програма „Вікна”) висвітлював вибори достатньо активно. Практично у кожній програмі гостем студії був політик. На початку лютого „Вікна” подали сюжети, які мали певні ознаки маніпуляції. Так 3.02 інформація про наслідки морозів (обмороження людей) подавався на тлі „картинки” з бігбордом „Не зрадь Майдан!”.  Про коаліційні об’єднання телеканали Тоніс та СТБ інформували об’єктивно інформацію, без висловлення симпатій: тривають переговори між БЮТ, СПУ та НСНУ; Тимошенко ніколи не піде у коаліцію з Януковичем; НСНУ категорично не будуть змінювати свої списки заради об’єднування з іншими політичними силами тощо.

Стосовно рівня ВИСВІТЛЕННЯ ПРОВІДНИМИ ТЕЛЕКАНАЛАМИ ПАРТІЙНИХ ТА БЛОКОВИХ МЕСІДЖІВ, тобто представлення їхніх ідей, цінностей, пропозицій та обіцянок, експерти овідомили, що минулого тижня найбільше партійних месіджів вдалося оприлюднити Партії регіонів – 20 проти 14-ти у НСНУ та 10-ти у БЮТ.

Про ВИСВІТЛЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПАРЛАМЕНТСЬКОЇ КАМПАНІЇ ТЕЛЕБАЧЕННЯМ РОСІЇ, тобто тими каналами, які можна дивитися в Україні, експерти розповіли, що на російських каналах були російсько-українські відносини в газовій сфері, Ялтинські маяки та відставка уряду Єханурова, а лідерами ефіру були БЮТ, Партія Регіонів та НСНУ, причому лише НСНУ – з часткою „негативу”.
Газові новини стали стрижнем усіх новин на каналах Росії. Майже щодня журналісти поверталися до цієї теми. Інформація подавалася  також здебільшого у негативі.

У новинах «РТР-планета» та «ОРТ-международное» щодо газової дискусії можна було спостерегти, що поки уряди двох країн не домовилися, телеканали подавали інформацію відверто негативно (іронія, оціночні судження, критичні коментарі політологів, заяви українськіх політиків про відставку уряду та імпічмент Віктора Ющенка). Коли ж угоду було підписано, канали почали подавати новини збалансованіше та об’єктивніше.

При цьому окремо слід відзначити, що 27-го січня у програмі «РТР-планета» мала місце пряма агітація за Партію Регіонів на тлі критики НСНУ та дій українського уряду.

На факт прямого втручання у перебіг парламентської кампанії в Україні новинної програми російського телеканалу РТР Комітет „Рівність можливостей” та Асоціація „Спільний простір” звертає увагу Центральної виборчої комісії України, Національної ради з питань телебачення й радіомовлення, а також суб’єктів виборчого процесу – тих партій та блоків, які у своїх передвиборчих програмах усі без винятку, хоч і в різних формах,  обіцяють захищати національні інтереси України.         

Додаткова інформація:

Моніторинг проводився 1 січня - 5 лютого 2006 року  за методами контент-аналізу, експертного аналізу змісту телепрограм, а також методу порівняння тексту ведучого, закадрового тексту та „картинки”.Ці методики є міжнародно визнаними саме як методики моніторингу висвітлення виборчих кампаній у мас-медіа та є аналогічними до тих, які використовувала моніторингова група ОБСЄ під керівництвом Ратислава Кужела впродовж 1998-2004 років в Україні, на Балканах, інших країнах пострадянського блоку й колишнього СРСР.

Об’єктом моніторингу стали такі українські інформаційні та підсумкові телепрограми: “Подробиці” (Інтер), “Подробиці тижня” (Інтер), „ТСН” (1+1), „ТСН-підсумки” (1+1), „Час” (5-й канал, “Факти” (ICTV), “Новини” (НТКУ), „Вчасно. Підсумки” (НТН), „24 години” (Тоніс), „Вікна” (СТБ), Репортер (Новий канал), ТРК „Україна”. А також ті російські телеканали, які можна дивитися в Україні: „Сегодня” (НТВ-світ), „Вести” (РТР-планета), „Вести недели” (РТР-планета), Время (ОРТ-міжнародне),  Воскресное Время (ОРТ-міжнародне).

Моніторинг проводився в рамках проекту «Виборчий моніторинг телевізійних новин» за підтримки Національного Демократичного Інституту.

Комітет «Рівність можливостей» та Асоціація «Спільний простір» є учасниками громадської ініціативи „Чисті вибори” та громадської кампанії „Усвідомлений вибір”, ініціаторами проекту „Барометр свідомого вибору” та проводять моніторингові дослідження щодо висвітлення виборчих кампаній у ЗМІ з 1994 року

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6997
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду