Гроші Берлусконі будуть у законі?

11 Липня 2003
1147
11 Липня 2003
11:37

Гроші Берлусконі будуть у законі?

1147
Поки прем’єр-міністр Італії Сильвіо Берлусконі зчиняє скандали в Європарламенті, вітчизняний Сенат готує для нього приємну новину Цього разу йдеться не про недоторканність для звинувачуваного у підкупі суддів голови уряду, а про гарантії нових прибутків його медіа-імперії.
Гроші Берлусконі будуть у законі?
Згідно з розглядуваними у Сенаті змінами до законодавства, одній телекомпанії може бути дозволено покривати 20% ринку телереклами, який в Італії оцінюють у 25 мільярдів євро. Для Берлусконі, котрий тим чи іншим чином контролює майже 90% телебачення країни, це неабиякий куш. Телевізійна група Mediaset, у якій Берлусконі належить 48,6% акцій, у разі ухвалення нових поправок до закону отримає можливість набагато вільніше поводитися з рекламою. Наприклад, минулого року телеведучим було заборонено особисто рекламувати ті чи інші товари й послуги в ефірі своїх програм. (Підрахунки показали, що час реклами значно перевищував відведені законом 18 хвилин на годину). Тепер цю заборону пропонують скасувати.

Опонентів у обговорюваної Сенатом нової редакції закону достатньо. Це й ліва опозиція, речник якої Антонело Фаломі заявив, що «ухвалення такого рішення принесе Mediaset сотні мільярдів євро». І федерація видавців газет, президент якої Лука Кордеро ді Монтеземоло стурбований тим, що ухвалення цих змін призведе до ще більш нерівномірного розподілу прибутків від реклами. Сама телегрупа Mediaset запевняє усіх і кожного, що нова редакція закону не принесе їй жодного євро.

У тому, що італійському телебаченню загалом потрібні зміни, переконана значна частина італійців. Наприклад, у день нещодавньої сутички між Сильвіо Берлусконі й депутатом Європарламенту від Німеччини, у головному випуску вечірніх новин державного мовника Rai про цей інцидент не було сказано ані слова. Втім, складно буде вдіяти щось зі стилем управління медіа-імперією Берлусконі, яка складається, зокрема, з чотирьох супутникових каналів (Canale 5, Italia 1, Retequattro, La7), рекламного холдінгу Publitalia, видавничого дому Mondadori, який контролює 30% італійського книжкового ринку й володіє понад 50 магазинами, телекомунікаційної компанії Albacom. До того ж, сьогодні Італія головує в Європейському Союзі й будь-які скандали довкола медіа діяльності її прем’єра будуть не на користь іміджу країни. Втім, як і збереження status quo.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1147
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду