Конді викликає захоплення українських студентів

12 Грудня 2005
1608

Конді викликає захоплення українських студентів

1608
А пальму першості щодо якості висвітлення візиту Держсекретаря США в Україну я віддаю Новому каналу.
Конді викликає захоплення українських студентів
З різницею в чотири роки колишній радник Президента Джорджа Буша з національної безпеки Кондоліза Райс у новій якості держсекретаря США відвідала Київ. Вона побачила нову, постпомаранчеву, Україну і привезла на крилах літака “United States of America” нову Америку, вражену вересневим синдромом страхітливого теракту. Країну, яку я й досі не в змозі сприймати психологічно. Упродовж ледь не півтора десятиліття життя й роботи в Америці я звик до того, що переді мною були відчинені усі двері. За чотири роки акредитації у Конгресі охоронці ні разу не попросили мене пред'явити перепустку. В Україні це, мабуть, ще довго сприйматиметься як фантастика, а в сьогоднішній Америці - як далека реальність.

У середу, 7 грудня, у день відвідин Кондолізою Райс червоного корпусу Національного унінерситету ім. Тараса Шевченка, студентам і журналістам довелося простояти у довгій черзі, чекаючи перевірки на металодетекторі. Однак ті, хто потрапив на зустріч, не розчарувалися.

Америка відкриває постпомаранчеву країну


Звертаючись до студентів, держсекретар США обмежилася стислим концептуальним виступом. Вона назвала Україну “якорем демократичної стабільності в Європі та Євразії” й пообіцяла допомогти нам “здійснити необхідні політичні та економічні реформи для досягнення членства в Європейському Союзі та Світовій організації торгівлі”. Виступ Кондолізи Райс містив ще дві важливі тези. “Ми й надалі підтримуватимемо ваше бажання мати добрі стосунки з вашими сусідами, особливо з Росією”, - сказала вона. Ця заява, фактично, другої особи у теперішній державній ієрархії США має важливе значення на тлі загострення стосунків між Києвом та Москвою, передусім в енергетичній сфері. І, зрештою, держсекретар сказала: “Якщо ви вирішете, що ваше майбутнє в НАТО, Америка допоможе вам впоратися і з цим важливим завданням”.

Упродовж тринадцяти років декларованої незалежності у Вашингтоні (не рахуючи гучних скандалів) на Україну, фактично, не зважали. Нове сприйняття Сполученими Штатами України віддзеркалене у цьому виступі Кондолізи Райс. Нині США розглядають двосторонні відносини з Україною крізь призму її нової ролі як глобального гравця у поширенні в світі свободи й демократії.

“Упродовж десятиліть, - заявила Кондоліза Райс, - багато хто вважав Україну об'єктом у масштабах ширшої боротьби – під час холодної війни, падіння комунізму і статус-кво попереднього десятиліття. Та сьогодні Україна говорить, нарешті, вільним голосом, ви, представники цієї великої нації, визначаєте своє майбутнє через демократичні реформи. Тому Сполучені Штати будують партнерські відносини з Україною на рівноправних умовах. Ми разом творимо справжнє партнерство, зосереджуючи увагу не як одна держава на іншій, а як дві держави, що взаємодіють у здійсненні спільних намірів”.

Чортова дюжина не зіпсувала атмосфери

Кондоліза Райс звикла й любить спілкуватися зі студентською молоддю. Її життя не меншою мірою, ніж з державною службою, пов'язане з академічною кар'єрою проректора та професора політології Стенфордського університету. Тож не дивно, що під час зустрічі зі студентами Національного університету вона почувалася як риба у воді.

Атмосфера була розкутою. Чимало студентів володіють англійською й добре знаються на сучасних політичних та інших глобальних проблемах. Професор–американка та представники української молоді спілкувалися на одній інтелектуальній хвилі.

За професорською звичкою, Кондоліза Райс обходилася без послуг прес-секретаря й сама надавала слово студентам. Вийшов сюрприз. Хоч американці ставляться до цифри “тринадцять” набагато упередженіше, ніж українці (скажімо, в їхніх будинках взагалі немає тринадцятого поверху), чортової дюжини уникнути не вдалося. Часу, відведеного на зустріч, вистачило саме на тринадцять запитань.

За тематикою питання поділилися навпіл. Шість стосувалися зовнішньої політики (умов вступу України до НАТО, виведення українського військового контингену з Іраку, підтримки Вашингтоном вступу України до СОТ), внутрішньої політики (недоторканності депутатів Верховної Ради), економіки (масштабів відставання України від США), екології (причин неприєднання США до Кіотського протоколу).

Стільки ж питань стосувалися особисто Кондолізи Райс. Студентів цікавило, чи пам'ятає вона “щось кумедне” з історії американо-українських відносин, що спонукало її в університеті до вивчення СССР та країн Східної Європи, з якими викликами зіштовхується вона як жінка-політик, чому її називають “принцесою-воїном”, чи бажає вона стати президентом і який її рецепт успіху у житті. Останнє, тринадцяте запитання, стосувалося обмінів між студентськими організаціями Америки та України. Держсекретар США з ентузіазмом сприйняла цю ідею й порадила шукати зацікавлених в Інтернеті або звертатися до американського посольства.

Прикметно, що під час діалогу з американською гостею серед студентів виник своєрідний водорозділ на гендерній основі. Хлопці вивляли цікавість переважно до політики, дівчата - до Кондолізи Райс як до особистості, гідної наслідування.

”Я би хотіла дуже багато чого у неї перейняти…”

Наведемо декілька синхронів з новинних програм.

Перший канал, 21.00., 7 грудня 2005 р.

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: “Дуже сподобалося, як вона відповідала, все чітко розказувала про тяжкі питання, про цікаві, інколи смішні. Тобто, було дуже приємно її слухати”.

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: “Кондоліза Райс насамперед зацікавила тим, що вона жінка-політик. Тобто, мені здається, що нелегко бути жінкою-політиком. І вона мене захопила… своїми рисами характеру. Насамперед тим, яка вона мужня, яка вона стійка. Своїми поглядами на життя, своєю політикою і своїми методами вирішення проблем у світі”.

ТРК «ЕРА», «Підсумки», 23.45, 7 грудня 2005 р.:

СИНХРОН: Ярослав Ніколаєнко, студент Інституту міжнародних відносин Київського університету ім. Т.Шевченка: “Мені сподобалися особливо такі цікаві моменти її життя, особистого життя, тому, що політику ми повсякденно вивчаємо в інституті, вона для нас уже більше рутинна частина, а от приватні якісь особливі моменти життя пані Райс були для мене найцікавішими”.

СИНХРОН: Інна Левчук, студентка Інституту філології Київського універстиету ім. Т. Шевченка: “Я би хотіла дуже багато чого у неї перейняти. Рис характеру. Такої мужності, такої витримки. Тобто, вона досить сильна людина”.

СИНХРОН: Сергій Вигрін, студент Інституту міжнародних відносин Київського університету ім. Т. Шевченка: “Після спілкування з Кондолізою Райс я можу сказати, що у мене ставлення до політики, яку проводять Сполучені Штати Америки…, покращилось”.

Щоправда, під час діалогу виникло одне непорозуміння. Не через інтелектуальний чи мовний бар'єр. Тільки з третього разу Кондоліза Райс збагнула суть запитанння “як вона ставиться до недоторканності депутатів Верховної Ради?”. У Америки й України поки що зовсім різні суспільні реалії, різні виміри свободи й демократії.

Теледивини по-українськи. Про сенсацію повідомили не всі.

У цій статті я свідомо торкнувся лише одного аспекту візиту в Україну Кондолізи Райс – ставлення до неї, а через її особистість й до Америки - українських студентів. Саме молодь визначатиме у недалекому майбутньому відносини між Україною та Сполученими Штатами. Я не ставив собі за мету аналізувати офіційну частину візиту – зустрічі держсекретаря з українськими високопосадовцями.

Та неможливо обійти увагою подію, що не передбачалася програмою перебування держсекретарки США в Україні – її зустрічі з Юлією Тимошенко. Більшість телеканалів повідомила про це бодай коротко (певно, за браком інформації…). «Інтер» в «Подробностях» о 20.00., “1+1” у ТСН о 19.30., ТРК «ЕРА» в «Підсумках» о 23.45., НТН в програмі «Вчасно про головне» о 22.00. взагалі про це не згадали.

Що означає зустріч-сюрприз найвпливовішої у світі, згідно з рейтингом часопису "Forbes", держсекретаря США і лідера БЮТ, яка посідає у цьому ж рейтингу списку почесне третє місце? Дмитро Тузов стверджував, що Кондоліза Райс “спробує, принаймні, виконати миротворчу місію між партією Ющенка та блоком Юлії Тимошенко, мотивуючи це загрозою реваншу на наступних парламентських виборах”. («Тоніс», “24 години”, 20:40, 7 грудня, 2005). Припущення не позбавлене сенсу. Та не виключено, що йдеться про більше. Про це свідчить запрошення Кондолізи Райс лідерці БЮТ відвідати Сполучені Штати. Юлію Тимошенко визнають і в Росії, і в США, і це підвищує її без того значну роль в українській політиці.

Пальму першості – Новому каналу

Що ж стосується якості висвітлення візиту Держсекретаря США в Україну вітчизняними телеканалами, то, проаналізувавши телевізійні інформаційні матеріали, присвячені візиту Кондолізи Райс в Україну, я без вагань віддаю пальму першості повідомленню Нового каналу. За критерями журналістської майстерності. Воно містить вдалий мініпортрет гості, вирізняється інформаційною насиченістю, образністю та бездоганністю літературного стилю. Тож варто навести це повідомлення повністю:

“Кондоліза Райс обіцяє сприяти вступу України до НАТО та СОТ.

СТУДІЯ: У студії – Оксана ГУТЦАЙТ. Уранці передмістями столиці було не проїхати. В Києві з візитом найвпливовіша жінка світу, за версію журналу "Forbes", держсекретарка США Кондоліза Райс. Утім, українці воліють пробачити зациклених на безпеці американців за обіцянки допомогти вступити до НАТО і СОТ.

РЕПОРТАЖ: СТЕНДАП: Автор: Карина САМОХВАЛОВА: Держсекретар США – як український міністр закордонних справ. Але з Кондолізою Райс це той випадок, коли лодина прикрашає місце. Фактично, вона друга особа в державі.

РЕПОРТАЖ: В університеті імені Шевченка серйозним людям - серйозний сервіс і грізне security. Райс, яка оминала Київ цілі 4 роки, розіскрившись гумором, умовляла студентів ставити незручні запитання. При цьому вправлялася без прес-секретарів, просто тицяла на обраного своїм музичним пальцем. Руки в неї такі, бо з 3 років грає на піаніно.

СИНХРОН: Кондоліза РАЙС, держсекретарка США: “Я хотіла стати піаністкою, опанувала кліавіші раніше за абетку. Але життя склалося так, що я почала цікавитися Рядянським Союзoм. Чому? Це - як кохання, яке приходить без пояснень”.

РЕПОРТАЖ: Батьківська порада – не здаватися перед труднощами. Плюс природній оптимізм - і ось: без порад Райс Президент Буш вже просто безпорадний.

СИНХРОН: Кондоліза РАЙС, держсекретарка США: “У житті президента багато впливових жінок: його дружина, мама, дві доньки. Коли ми радимося з президентом, виходить справжній жіночий клуб, бо мінстри освіти, праці та внутрішніх справ – усі жіночої статі”.

РЕПОРТАЖ: Держсекретарка запевняє, що стрибнути вище за свою посаду не збирається. Президентських амбіцій не має. Навіть за студентських часів ніколи нікуди її не обирали. А от що б вона зробила охоче, то це вистежила 6 хакерів, які малюють на неї карикатури в Інтернеті і дають смішні прізвиська. Останнє – "принцеса-воїн" її просто дратує.

СТУДІЯ: У Києві пані Конді трохи порушила протокол і відтермінувала зустріч зі своїм колегою міністром закордонних справ Тарасюком заради лідерки БЮТ. Обидві леді не наговорилися, і Райс запросила Тимошенко відвідати Америку. Це, можливо, буде пізніше”.

(Новий канал, "Репортер", 19-00, 7 грудня 2005 p.)

З київського нотатника Конді

”Демократія спирається й на здатність громадян вільно об'єднуватися...”

“Демократія спирається на вибори, вона спирається на парламенти, вона спирається на принципи – такі, як верховенство права і свобода слова. Та вона спирається й на здатність громадян вільно об'єднуватися й домагатися від уряду, щоб він діяв у певному напрямку”.

“Я можу сказати, що тут, в Україні, активне громадянське суспільство. Воно настирливо працює, тому ми сповнені віри й оптимізму щодо майбутнього України”.


“Вибирати лідерів України – це справа не Сполучених Штатів…”

“Ми не братимемо участі у політичному процесі тут (в Україні. – Прим. А.С.). Вибирати лідерів України - це справа не Сполучених Штатів, а українського народу”.

“Лише українці можуть забезпечити свою власну свободу”.


Про недоторканність депутатів Верховної Ради

“…Ніхто не може бути понад законом. Кожен має підлягати закону”.

Аркадій Сидорук, для «Детектор медіа»

Фото Посольства США в Україні


Читайте також:

Знайомтесь: Держсекретар США Кондоліза Райс

Розпочалася зустріч Глави держави з Державним секретарем США

Відбулася зустріч Президента України з Державним секретарем США
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1608
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду