Еволюція героїв

11 Листопада 2005
1456
11 Листопада 2005
15:41

Еволюція героїв

1456
Зрозумілим було бажання В. Ющенка підкорити студентську вершину, як свого часу карпатську Говерлу. Він гаряче говорив про те, з чого планує починати (ніби студенти такі забиті й не знають, що Президента обрали вже доволі давненько).
Еволюція героїв
Новий медіа-проект чотирьох провідних українських телеканалів (УТ-1, СТБ, ICTV та Нового) під дохідливою й простою назвою «Президент і студенти» був розлого реалізований вчора, 10 листопада. Відверто кажучи, справив він двозначне враження. Невідомо, скільки студентів держави це дивилися, але увагу багатьох пересічних телеглядачів нестудентського віку вони, безперечно, привернули. Насамперед, очікуванням благословенної конкретики в державницьких розмовах, цілком зрозумілих перспектив, перш за все, соціальних. До цього мала б спонукати аудиторія – гранично конкретна за віком, освітою та устремліннями.

Нам невідомі головні цілі професійної концепції цього проекту журналістів аж чотирьох телеканалів – його мета, спеціальні журналістські засоби реалізації, технологічні нюанси, те, чим він повинен був би відрізнятися від аналогічних в минулому або у інших тощо. Але те, що глядач почув та побачив яскраво засвідчило: наша телевізійна журналістика сягнула, все ж, якогось чергового поверху у розвитку, десь на рівні раннього В. Познера. Це, в принципі, досить пристойно, але занадто застаріло.

Студенти в трьох університетських аудиторіях Львова, Києва та Донецька сиділи перед телекамерами тихо та чемно, покірно склавши рученятка на гострих колінцях. Перші питання главі держави поставили незбагненно гарні та красиві хлопці, чимось невловимим дуже схожі зовні на Андрія Ющенка…

Стомлений Президент (але це не зверхня втома Л. Кучми, це втома розчарувань та напруження!) сидів у Києві напроти ведучої із ICTV Олени Фроляк. Було обмежено кількість його звичних вже ведичних жестів, він намагався говорити абсолютно спокійно та виважено. Його майже не дратували питання з Донецька, скажімо, від картинно чарівної студенточки про корупцію, зраду тощо. Можливо, це відбулося тому, що вибір телевізійниками аудиторії для бесіди був цілком прогнозований, традиційний, а, можливо, й дещо керований…

Тому й запитання студентів були зрозумілими й очікуваними. Неважкими, журналістськими…

А Президент говорив, наче тільки-но переможно й розчулено зійшов з трибуни якогось вітчизняного майдану – широко, розлого, постійно переходячи на політику, яка студентів якщо й хвилювала, то поверхово й епізодично, мабуть, лише із подачі когось із «старших товаришів» відповідного українського регіону. В повітрі ефіру знову вирували ідеї, фантазії, мрії. Якщо необережно пошукати аналоги таких проектів, скажімо, у Росії, то тамтешній Президент в аналогічних ситуаціях намагається бути гранично конкретним – миттєві доручення міністрам, персональна увага до когось із громадян (кому телевізор, кому комп’ютер тощо). Це не лише рейтинги та передвиборчі «очки», - на жаль, в цьому наша специфічна ментальність з якою потрібно рахуватися. А вчора вийшло як в Америці – там нічого конкретно у Буша під час його телеспілкувань не просять, бо у них все є, а чого немає, тe можна легко придбати. Або, звернувшись куди слід, вирішити. Тому досить бліденько видалася порада нашого Президента комусь із студентів з чергового болючого питання звернутися до нього «персонально із листом», якщо це питання не вирішить військовий «комітет» (а що це, до речі, - військкомат чи вже щось нове?).

Зрозумілим було бажання В. Ющенка підкорити студентську вершину, як свого часу карпатську Говерлу. Він гаряче говорив про те, з чого планує починати (ніби студенти такі забиті й не знають, що Ющенка обрали вже доволі давненько): із міністерства оборони, із сільського лікаря, який отримує 500 гривень на місяць (де, до речі, в якому селі?) і не має aні медикаментів, aні авто, aні комп’ютера, із створення 1 мільйону робочих місць в рік, із припинення невигідного державі будівництва, із освіти та науки, нарешті. Президент декілька разів перераховував новітні здобутки, серед яких найбільше вразило те, що вже, виявляється, не видно людей, що збирають продукти на смітниках, а також те, що у нас цілком «пристойна та нормальна інфляція»… Студентів прагматично хвилювала, скажімо, стипендія. Вона зросла несуттєво. А хто, скажімо, зрозумів, як реформувалася ДАІ, з якої також починав Президент? В дійсності все виглядає інакше, ніж насправді.

Спостерігаючи цей ефір, вперто не покидала думка, що Президент існує та функціонує якось окремо, а студенти – окремо. Але також – якось. Правда, по-іншому. Десь, правда, відчувалася дотична присутність багаточисельних міністрів, з якими Президент епізодично спілкується за допомогою листів на «його ім'я», втілюючи свої мрії, фантазії, думи… Так звана «бліц-частина» бесіди мало чим відрізнялася від «не бліц» її частини. Сумним фінальним акордом ефіру стали фраза Віктора Андрійовича про найбільше його постреволюційне розчарування – коли герої революції почали перетворюватися на простих людей. Аж тоді стали зрозумілими і печаль в очах Президента, й його благання до молоді не припускатися помилок. Це був справжній Ющенко. Він, здається, також із героя стає звичайною людиною на високому державному посту. Влада не принесла йому очікуваного, можливо, політичного відпочинку, ідеологічного спокою та душевного комфорту. Влада виявилася жорстокішою за передвиборні смертельні перегони, за утиски, за підслуховування, навіть за ймовірне отруєння. Але не досягнувши бажаного, він вперто оптимістично робить вигляд, що бажав досягнутого. І, якщо нам це дали побачили у вчорашньому ефірі, то, можливо, дійсно настає свобода слова і, взагалі, свобода?

Деякі люди у нас мають совість - і це їм подобається… Володимир Килинич, для "Детектор медіа"

Читайте також:

Сьогодні Ющенко у прямому ефірі поговорить зі студентами про майбутнє

Студентів не тренували, які питання не слід ставити Ющенку

Луканово посміхаючись: Президент без жартів жартував

Всі учасники проекту „Президент і молодь – діалог про майбутнє” підтвердили готовність до прямого ефіру о 19:20

Запитання „Детектор медіа”: Як ви вважаєте, чи отримали українські громадяни із інтерв'ю Віктора Ющенка чотирьом телеканалам 4 жовтня відповіді на головні з тих запитань, які у них виникали останнім часом до представників влади?

Андрій Шевченко, віце-президент НТКУ: «Інтерв‘ю Президента України змонтовано коректно»

Віктор Ющенко сьогодні розмовлятиме з глядачами чотирьох каналів в єдиній версії запису

Нова влада у старій державі

І рояль у кущах?

Ющенко: Громадське телебачення буде запроваджене з 2006 року(оновлено)

Прямий ефір з Віктором Ющенком на каналах ICTV, СТБ та Новий транслюватиметься через супутник у відкритому режимі
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1456
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду