Я радила Януковичу "йти на Ви"

25 Травня 2005
1145

Я радила Януковичу "йти на Ви"

1145
"Шановна "Детектор медіа", сподіваюся, що дозволиш і мені висловити свої скромні думки стосовно звинувачень, які опублікувала на мою адресу журналістка, що написала про передачу "Іду на Ви". Вчора «Детектор медіа» опублікувала відгук на програму «Іду на Ви», гостем якої був Віктор Янукович, від відомої журналістки, редактора газети «Без цензури» Діани Дуцик. А вже невдовзі ми отримали реакцію з приводу цієї публікації від пані Ганни Герман, радника та екс-прес-секретаря Віктора Януковича.
Я радила Януковичу "йти на Ви"
Текст Ганни Герман ми публікуємо без скорочень і редагування – адже, власне, не маємо на це права, адже він надісланий до нас саме у форматі листа, а не журналістського матеріалу. В той же час, ми зазначимо кілька моментів: по-перше, дивує зневажливе ставлення пані Ганни до колеги, Діани Дуцик. По-друге, можемо авторитетно засвідчити, що й додзвонитися до студії за телефоном з питанням про те, що опозиція хоче дискредитувати владу – теж було важко, самі в понеділок перевіряли обидва варіанти. По-третє, ми були б дуже раді почути відповідь на закиди Ганни Герман від шанованої нами Ольги Герасим’юк та від представників каналу «1+1». Ці відповіді ми обов’язково надрукуємо. На жаль, вчора Ольга Герасим’юк не змогла нам надати коментаря, ми передомовились на сьогоднішній ранок, але і сьогодні його не отримали. Чекаємо.

В’ячеслав Піховшек сказав «ТК», що дуже здивований тим, що Ганна Герман пред’являє претензії тільки до Ольги Герасим’юк, а і не до нього теж. В’ячеслав каже, що ніяких заготовок до програми немає, все йде наживо, а робочі сценарії – то справа кожного з ведучих, як він готується до ефіру. З тим, що він сам був компліментарним до Януковича – Піховшек погоджується і пояснює це драматургією програми, в якій передбачено, що ведучі займають протилежні позиції.

Шановна "Детектор медіа", оскільки пам’ятаю тебе як видання достатньо об’єктивне, то сподіваюся, що дозволиш і мені висловити свої скромні думки стосовно звинувачень, які опублікувала на мою адресу журналістка, що написала про передачу " Іду на Ви". Я вже перестала дивуватися, що молоді журналісти в Україні не завдають собі труду перевіряти факти. Такий непрофесіоналізм, як і, зрештою, недотримання збалансованості, є справою звичною для нової української журналістики, яка дуже часто поняття свободи слова плутає зі свободою оперування неперевіреними фактами.

Але не в тім біда. Зрештою, перевірити, про що я говорила з Ольгою Герасим"юк можна було дуже просто - підійти і запитати - чи в Ольги, чи в мене. А підходила я до ведучої з одного простого приводу. Тому що коли почали телефонувати прихильники Януковича і скаржитися, що не можуть додзвонитися на підтримку тези, що опозиція хоче добра для народу (натомість легко додзвонюються на телефон з питанням про те, що опозиція хоче дискредитувати владу), помічники спробували перевірити систему інтерактивного голосування. У той момент працівники каналу принесли мені примірник сценарію передачі, яким користуються ведучі у студії. У цьому сценарії під позначкою ОЛЯ були написані такі слова для ведучої : "Покищо ми бачимо, що крім красивих слів, биття в барабани і блокування парламентської трибуни так звана опозиція не спромоглася на якісь конкретні дії. Про це свідчить і хід нашого телефонного опитування". Кінець цитати. Якби в сценарії було два варінти репліки ведучої, розраховані на різні результати голосування, це було б природньо. Але варіант був заготовлений лише один. Себто, автори сценарію наперед закладали результат голосування і в наперед закладеному результаті робили завчасні заготовлені висновки. Саме ця обставина (оригінал сценарію у мене зберігся) і змусила мене підійти до ведучої, а не до ведучого, бо слова були написані для озвучення нею, і з"ясувати, чому є так.

Оля відповіла дослівно таке: "Це у тебе старий сценарій. Я його писала вчора. А сьогодні порвала і викинула". Коли я виходила зі студії, одна працівниця шепнула мені: "Ольга бреше". Пробачте, що мушу вживати цей вислів. Під час наступної рекламної паузи я знову підійшла до Ольги Герасим’юк і попросила, якщо можна, звірити два сценаріїї: той, який принесли мені і той, який в руках у неї. Сценаріїї виявилися абсолютно однаковісінькими.

- Як це розуміти, Олю? - запитую .

- Хто дав сценарій?! Хто?!

Я посміхнулася у відповідь. Тоді Оля сказала:

- Та це, знаєш, мені таку болванку принесли перед передачею...

Ось і вся історія.А про те, гірше чи краще відповідав Віктор

Янукович, то, на мою думку, те, що він, не маючи досвіду прямих ефірів, все-таки прийшов на таку гостру передачу, я вважаю, робить йому честь. Це його проблеми, як він відповідає. Це йому йти в парламент і йому клопотатися, як удосконалювати ораторську майстерність. Журналістам нема чого з цього приводу журитися, бо вони в його списку до парламенту не підуть. Інша річ, якби я знала, що в прес-клуб будуть запрошені такі непрофесійні журналісти, як молода пані з "Молодої України", яка явно сплутала двері, бо їй треба було на дискотеку, а не на прес-клуб, де їй було нудно, то я як радник порадила б Вікторові Федоровичу піти на прямий ефір іншим разом. Я ж радила йому "йти на Ви". І буду радити, як радила колись, хоч тоді мало від мене залежало, бути відкритим для преси завжди, незалежно від того, наскільки вдалі чи невдалі будуть відповіді. Принцип відкритості важливіший від красномовства. Красномовства можна навчитися. Щирості і відкритості - ніколи. А мені здається, що Янукович був щирим на цій передачі.

З повагою - Ганна Герман

Читайте також:

"Ця програма нагадувала трагікомедію"
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1145
Читайте також
04.10.2001 13:49
незалежний експерт-дослідник телебачення і радіомовлення
1 610
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду