Дорогою НТН та «ТЕТ» пішов й канал «КРТ»

26 Квітня 2005
1190

Дорогою НТН та «ТЕТ» пішов й канал «КРТ»

1190
Канал «КРТ» сьогодні розповсюдив відкритий лист Національній раді з питань телебачення і радіомовлення.
Дорогою НТН та «ТЕТ» пішов й канал «КРТ»
В листі керівництво каналу звинувачує Нацраду у невиконанні рішення суду про доповнення ліцензії телестудії „Астра ТБ” переліком, який налічує 36 каналів мовлення.”Така позиція Національної ради є кричущим антидемократичним свавіллям, коли за наміри захистити свої інтереси (які, відповідно, не співпадають з інтересами Національної ради), компанію змушують миритися із ситуацією, що склалася і чекати на милостивість Національної ради”, - йдеться у заяві «КРТ».

Появі листа передувало отримане каналом звернення від Нацради щодо розбудови мережі «КРТ». У цьому зверненні Нацрада пропонувала каналу припинити судові тяганини та подати документи на «отримання нової ліцензії на засадах конкурсного відбору».

Як бачимо, ситуація з «КРТ» дзеркально повторює, як і можна було передбачити, розвиток подій навколо також отриманих через суд, а не конкурс, ліцензій телеканалами НТН та "ТЕТ".

„Детектор медіа” звернулась за коментарем щодо ситуації з «КРТ» до першого заступника голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Віктора Івановича Понеділка.

- Вікторе Івановичу, лист Нацради №16а 438 від 16.03 2005 р. щодо розгляду звернення телестудії „Астра ТБ”по розбудові мережі каналу „КРТ” розцінюється співробітниками каналу як „шантаж з боку Національної ради і свідчення про її необ’єктивність, упередженість та заангажованість”. Як ви можете прокоментувати ситуацію? - Рішення суду по наданню ліцензій каналу оскаржене Генеральною прокуратурою України, і коли з’явиться інше остаточне рішення суду вищої інстанції, тоді розмова буде продовжена. Зобов’язати зараз Національну раду з питань ТБ і РМ видати новий бланк ліцензії, тобто додаток, як написав суд, виконати не можна .Склалася патова ситуація, в яку позивачі загнали себе разом з судом чи з суддею, який прийняв таке рішення. Про який тиск може йти мова ? Буде якесь інше рішення, то й” тиск” закінчиться. Можна виконати тільки те, що можна виконати, бо якщо подивитись рішення суду, де буквально записано ,” внести зміни до Додатку, і назва додатку „Перелік технічних засобів мовлення”, але такого Додатку „в природі” не існує. Створити такий додаток для окремої телерадіокомпанії не можна, бо сама форма додатку затверджується у Мінюсті. Також суддя не зробив ще одного важливого припису: не вказав суму Ліцензійного збору, і взагалі не вказав , який це буде збір: за внесення змін, чи за ще щось –нічого не написано. Саме рішення суду є абсурдним і форма його абсурдна. Але є велике бажання ”АстриТБ” одержати ліцензію, правда, як це зробити - ніхто не знає.

- Яким чином, на ваш думку, вирішиться ця ситуація?

-Мусять бути відмінені рішення суду не тільки по „Астрі ТБ”, а й по всім каналам, які отримували ліцензії через суд. Треба припинення цієї вакханалії позаконкурсного надання судами ліцезій для окремих каналів і ліцензувати, як передбачає Закон , на конкурсній основі. Перемагає у конкурсі –одержує ліцензію.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1190
Читайте також
04.10.2001 13:49
незалежний експерт-дослідник телебачення і радіомовлення
1 616
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду