Кілька запитань учасникам дискусії навколо фільму “Піар”

22 Березня 2002
1205
22 Березня 2002
14:10

Кілька запитань учасникам дискусії навколо фільму “Піар”

1205
Фільм “ПІАР” і те, як його було представлено в Україні стараннями каналу ICTV (треба думати, що його ще можуть, майже напередодні 31 березня, показати і по загальнонаціональному каналу), продовжує непокоїти громадську думку.
Кілька запитань учасникам дискусії навколо фільму “Піар”
Наприклад, до “Детектор медіа” звернулась, очевидно, наша читачка Ганна Морозова з пропозицією через наше видання задати кілька запитань учасникам дискусії у програмі “Подробно с Дмитрием Киселевым” 19-го березня. Не бачимо перепон для цього – як і для того, щоб опублікувати можливі відповіді тих, до кого ці запитання звернуті безпосередньо. Сторінки “Детектор медіа” відкриті для діалогу.

Дискусія навколо фільму “Піар”, що відбулася у студії каналу ICTV 19 березня, викликала особисто у мене відчуття, що нав’язування громадськості певних стереотипів практично досягло мети. Всі учасники як самозрозумілу прийняли тезу, що участь (присутність, зацікавленість) зовнішніх суб’єктів у тому, що відбувається в Україні, є безумовно поганою, шкідливою й за це має бути соромно. Тому мені хотілося б поставити учасниками дискусії кілька питань. Хоча питання практично риторичні, я б все ж була рада одержати на них відповіді.

Отже, питання до Володимира Чемериса, захисника доброго імені міжнародних донорських організацій: я розумію, що Ваші слова автори фільму використали не зовсім чесно й насправді існує різниця між фінансуванням окремих неполітичних проектів і фінансуванням політичної активності. Той логічний ланцюг, який вони побудували, не є бездоганним. Але чому Ви вирішили, що Вам треба виправдовуватися? Хіба Ви не відстоювали СВОЇ ідеали і не робили те, у чому переконані, використовуючи всі ДОСТУПНІ, ЛЕГИТИМНІ й МОРАЛЬНО ВИПРАВДАНІ засоби?

Питання до пана Малинковича, послідовного поборника побудови громадянського суспільства в Україні: якщо прийняти таке дещо спрощене (але не спотворене) визначення, що громадянським можна назвати таке суспільство, де громадяни знають свої права й обов’язки та мають можливості активно реалізовувати перші та виконувати другі, де є незалежні засоби масової інформації та відсутня чия б то не була монополія на істину – хто за останні півтора роки найбільше сприяв побудові такого суспільства в Україні? Варіанти відповіді: А) Президент;

Б) Ющенко;

В) Мороз;

Г) Карлос Паскуаль;

Д) Віктор Черномирдін;

Е) Малинкович.

Питання до Лаврентія Малазонії, противника політичного піару, особливо коли мова йде про смерть людини: Як би Ви хотіли, щоб поводили себе ті, кому стала відома важлива інформація стосовно загибелі Вашого друга, щоб у Вас не виникло відчуття, що вони використовують цю трагічну подію в своїх інтересах?

Питання до Віктора Суслова, який вважає великим відкриттям наявність у Сполучених Штатів національних інтересів: чому Ви думаєте, що приховування правди більше відповідає національним інтересам України, ніж відкритий і прозорий пошук правди, якою б вона не була? А якщо Ви так не вважаєте, то в чиїх національних інтересах діють Президент, Генеральний Прокурор і міністри внутрішніх справ (колишній і нинішній)?

Питання до Дмитра Кисельова, неперевершеного знавця української ментальності: чому Ви вважаєте, що вияв зацікавленості до України з боку великих держав є шкідливим для неї та чи справді Ви хотіли б, щоб до України та того, що тут відбувається, нікому не було діла? Звідки Ви взяли, що якась помітна кількість населення України проти того, аби стандарти нашого політичного життя хоч трохи наблизилися до американських і за допомогою з США?

Мені важко судити, наскільки точним був переклад оригінального тексту фільму або, іншими словами, скільки додаткових антиамериканських градусів було додано саме при перекладі. На думку про те, що це мало місце, мене наштовхує лише кількаразове заперечення Чарльзом Кловером очевидного висновку, що випливає з фільму, як такого, якого автори не мали на увазі. Проте я глибоко переконана, що старе російське правило “не выносить сора из избы” не повинно мати українського відповідника. Чого б то ми мали триматися за своє сміття?

PR – дубль второй

Манипуляция, господа…

Чарльз Кловер відповів В.Чемерису

Владимир Чемерис обвиняет Чарльза Кловера во лжи

На телеканалi ICTV вважають неправильним розглядати фiльм "PR" як "компонент полiтичної боротьби" – Д.Кисельов

“PR”: чергова порція

Freedom House спростовує заяви про пiдтримку полiтичних рухiв в Українi, зробленi в документальному фiльмi "ПIАР"

Посольство США выступило с заявлением по поводу фильма "Пиар", показанного на телеканале "ICTV"

СЛОВО, которому верят, дороже ЖИЗНИ

- Як ви вважаєте, чи вплинуть маніпулятивні технології, які використовує наше ТБ, на вибір електорату? Якщо можна, наведіть приклад найбільш кричущої, з вашого погляду, маніпулятивної технології, що була використана під час цієї виборчої кампанії?

"Вічне повернення" або де-жавю. Версія "РR"
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1205
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду