Татаров, «Малыш» і Дуров: що не так із пресконференцією президента й арештом засновника телеграму

Татаров, «Малыш» і Дуров: що не так із пресконференцією президента й арештом засновника телеграму

31 Серпня 2024
529

Татаров, «Малыш» і Дуров: що не так із пресконференцією президента й арештом засновника телеграму

529
«ДМ» проаналізував і розібрав теми, які обговорюють наприкінці тижня.
Татаров, «Малыш» і Дуров: що не так із пресконференцією президента й арештом засновника телеграму
Татаров, «Малыш» і Дуров: що не так із пресконференцією президента й арештом засновника телеграму

Субота, 31 серпня 2024 року

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа».

 

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

(Не)повага до медіа, або Що не так із пресконференцією президента

«У демократичному світі існує неписане правило публічної політики: якими б не були запитання журналістів — ставитися до медіа з повагою. На найвищому рівні його колись порушив Дональд Трамп, буквально назвавши новинарів “ворогами народу”, —  пише мій колега Олександр Морський. — І це одна з кількох негативних рис, якими сучасна українська влада схожа на колишнього президента США». Володимир Зеленський теж під час майже всіх своїх пресконференцій робить випади в бік медіа (чомусь завжди якісних). І от, цього разу президент дав доволі якісну пресконференцію 28 серпня на форумі «Україна 2024. Незалежність» епортаж із форуму від Юлії Лавришин читайте тут.) Але єдине, що ви про неї почуєте, — це як Татаров різав чеченців у Києві, поки «Українська правда» працює з темниками. Чому так — Олександр Морський проаналізував у матеріалі «У лісі, лісі темників».

Татаров і «Малыш»

А це вже наша редакторка «Антоніни» Лєна Чиченіна  зібрала докупи всі меми, приколи та жарти про те, «як Малюк з Татаровим убивали чеченців у Києві на початку повномасштабного вторгнення». Як цунамі вони понеслися соцмережами після тієї ж пресконференції Зеленського : «Про це знають Сполучені Штати та всі. Олег Татаров разом із Василем Малюком вбивали чеченців в Україні, у Києві. Замало? Вигнати його? Щоб його вбили рускі?» — роздратовано відповів президент на запитання Романа Кравця з «УП». Антоніна розуміє пана Зеленського. Скільки можна вже це запитувати? А я все одно нагадаю, як звучало запитання: «Ефективність ваших людей як ви оцінюєте, за якими критеріями? Це особиста лояльність чи це результативність? Якщо результативність, то оцініть діяльність Олега Татарова, Ростислава Шурми, Олексія Кулеби та Андрія Єрмака». Президент відповів і   понеслося…

 

У чому звинувачують Дурова?

А щоб розібратися в цьому питанні, рекомендую прочитати ось цей текст — «Арешт Дурова: покарання за співучасть у злочинах чи наступ на свободу слова». У Франції розглядають справу, яка, ймовірно, визначить відповідальність платформи за розміщений на ній контент. Затримання 24 серпня засновника Telegram Павла Дурова викликало різні реакції. Ілон Маск, наприклад, запускає гештег #FreePavel, до якого долучаються російські офіційні особи з риторикою про наступ на свободу слова в Європі. З іншого боку, контент-вакханалія, яка спостерігалась у телеграмі роками, справді перетворила цю платформу на майданчик наркоторговців, терористів та інших злочинців різного штибу. Мої колеги детально розібрали, в чому саме звинувачують очільника Telegram, чому саме Дуров потрапив до рук французьких правоохоронців та чи справді те, що відбувається, є наступом на свободу слова.

«Це не була журналістика»

Це вже думка Юрія Макарова про «плюсівські» новини (отакої). Про це він сказав Аліні Доротюк на її ютуб-каналі. Мої колеги з «Антоніни» подивились це інтерв’ю і пропонують свій аналіз того, що побачили й почули. Лєна Чиченіна пише, що Аліна вирішила до Дня Незалежності влаштувати «серйозну розмову про нашу з вами стражденну медіаспільноту і що з нею коїлося впродовж цих 30 з лишком років». А тому запросила на цю відповідальну бесіду Юрія Макарова, який у ділі вже давно і спостерігав усі журналістські перипетії. Розмова вийшла без сенсацій, проте цікава. 

У руслі цієї теми Анна Мурликіна, головна редакторка онлайн-медіа про Маріуполь 0629.com.ua, членкиня КЖЕ, поставила логічне запитання: чому журналістика програє блогерству і що з цим робити?  Ось тут її роздуми й аргументи (чи спростування?): журналістика VS блогерство.

Тактики пропаганди

Російські фейки про «чорну трансплантологію» в Україні перетворилися на цілісну історію з дискредитації нашої держави. Пропагандисти регулярно розповідають про «чорну трансплантологію»«військово-біологічні лабораторії та медичні досліди над громадянами України». Про «українську владу та Захід, які планують голод в Україні та світі», й «нарколабораторії та бойові наркотики для ЗСУ», і про «поширення інфекційних захворювань в Україні» (список можна продовжувати). Пишуть, що реформа медичної системи України не працює, тим самим нівелюючи її досягнення та звинувачуючи українську владу в начебто поганому врегулюванні питань охорони здоров’я. Мої колеги розповідають, як і навіщо росіяни спекулюють на темі «чорної трансплантології» і як ми можемо боротися проти цього.

Руслан Марцінків встигне все!

«Детектор медіа» регулярно моніторить регіональні телеканали України. Наша мета — допомогти читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками та поліпшити свій інформаційний контент. До цієї хвилі моніторингу входять телеканали, що мають власне ефірне мовлення. Але з технічних причин ми оцінюємо контент, який медіа публікують на своїх ютуб-каналах: не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю. Попередні огляди читайте тут. Нині —  огляд телеканалу «Вежа» (Івано-Франківськ). Олександр Крумін пише, що новинні сюжети телеканалу досить часто піарять представників міської ради на чолі з очільником Івано-Франківська Русланом Марцінківим. Натомість редакція робить цікавий дитячий проєкт. Про «Вежу» під час війни читайте тут.

Викриття

Пам’ятаєте, в кількох містах Великої Британії на початку серпня 2024 року спалахнули заворушення після вбивства трьох дітей. Бунти, у яких взяли участь сотні противників іммігрантів, почалися після поширення в соціальних мережах неправдивої інформації про те, що підозрюваний у нападі в Саутпорті є радикальним мусульманином-мігрантом. Акції протесту в англійських містах переросли в сутички між протестувальниками, їх опонентами та поліцією. Учасники акцій громили магазини й нападали на поліцейських. Хоч поліція і повідомляла, що підозрюваний, 17-річний Аксель Рудакубана, народився у Великій Британії, але протести антиімміграційних та антимусульманських демонстрантів продовжилися, переростаючи в насильство, підпали та грабежі. «ДМ» уже розбирав, чи причетна російська пропаганда  до цих подій. І от, 28 серпня Королівський об’єднаний інститут оборонних досліджень опублікував напрацювання, у яких стверджується, що Кремль активно педалював тему масових заворушень через ботів. «Детектор медіа» пояснює, як проросійські боти використовують цю тему, щоб зменшити підтримку України.

 «Ми транслюємо свідомість»

«Коли хочеш показати недолугого персонажа, показуєш його російською. Раніше було навпаки». У новому випуску подкасту «Медіуми» Свят Загайкевич («Підпільний Стендап») дискутував з ведучими Наталкою Соколенко та Вадимом Міським  про сучасний український стендап, його розвиток, виклики та роль в українському культурному просторі.

 

Наразі це все.

Дякую, що дочитали цього листа до кінця.

Більше текстів наших авторів у різних форматах ви можете читати у фейсбуці, інстаграмітелеграмі,  вотсапі та на сайті «Детектор медіа». Не залишаю вас у суботу і без посилання на новий випуск «Ньюспалму».  Увесь зворотний зв'язок також пишіть сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

До зустрічі. Переможемо!

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Титульне фото: Володимир Зеленський під час форуму «Україна 2024. Незалежність» (Getty Images)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
529
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду