Тікток поширює пропаганду, але допомагає українцям на ТОТ. Реакція ворожого агітпропу на зустріч України та Китаю

Тікток поширює пропаганду, але допомагає українцям на ТОТ. Реакція ворожого агітпропу на зустріч України та Китаю

27 Липня 2024
527

Тікток поширює пропаганду, але допомагає українцям на ТОТ. Реакція ворожого агітпропу на зустріч України та Китаю

527
«ДМ» проаналізував і розібрав теми, які обговорюють наприкінці тижня.
Тікток поширює пропаганду, але допомагає українцям на ТОТ. Реакція ворожого агітпропу на зустріч України та Китаю
Тікток поширює пропаганду, але допомагає українцям на ТОТ. Реакція ворожого агітпропу на зустріч України та Китаю

П’ятниця, 26 липня 2024 року

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа».

 

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».  

Камала Гарріс і майстер Йода Байден

Чи ви помітили: щойно Джо Байден пішов, як усі одразу почали його хвалити і згадувати все, що він зробив хорошого? Звісно, він не зовсім пішов і до кінця каденції фокусуватиметься на зовнішній політиці. В одній статті так і написали: Байден став «майстром Йодою Демократичної партії». «Ніхто ж і ніколи не нарікав на вік, зморшки, паузи або мовленнєві звороти Йоди», — ахаха. От і Байденом тепер усі захоплюються: президент, який поставив інтереси країни вище своїх (ой, Марино, а страху за майбутнє  України стало менше?  Хм, ні, але ж і надія з’явилась…). А ще всі намагаються уявити, що ось у США президентка — жінка. Уявили? Як вам? (Як на мене, 59-річна Камала Гарріс — про свіжість незвичного, нового. Чи це просто жіноче обличчя підкуповує?) Побудьте із цим, бо зараз я залишу посилання на матеріал Арсенія Субаріона. Він збирав реакцію російських пропагандистів на вихід Байдена з президентських перегонів (боже, як вони дістали).

Кремлеграм і тактики пропаганди

Рішення Байдена не балотуватися на виборах 2024 року стало основною темою останніх днів для публікацій у мережах проросійських пропагандистських телеграм-каналів. «Сполученими Штатами тепер править “колективний Байден”» — ось так агітпроп реагував на заяву американського президента про вихід із виборчих перегонів.

А ще Костянтин Задирака та Андрій Пилипенко публікують нову порцію тактик пропаганди. «Навіть Макрон не ризикнув купатися у брудній Сені» — текст про атаки російської пропаганда і паразитування на темі Олімпійських ігор. Тут і маніпуляції «олімпійським перемир’ям», і ностальгія за минулим та висміювання сучасності.

Китайське попередження

 

Леся Бідочко з колегами у спецпроєкті  «ДМ» «Аналіз соціальних мереж» розбиралися, як ворожий агітпроп зреагував на зустріч очільника українського МЗС Кулеби та його китайського колеги Ван Ї. Як-як, а дуже прогнозовано, — ніби ми чогось хорошого чекали. «Поїздка Кулеби — передвісник капітуляції»: «сам посил [про перемовини між Україною та Росією], можна сказати, йде в унісон з нашою позицією», — сказав прессекретар Путіна Пєсков (о так, зіпсувати настрій — це його завдання, не ведіться). Якщо є бажання розібратися і розуміти, що означає візит міністра Кулеби до Китаю, ось вам текст: «Китайське попередження: як російська пропаганда намагається дискредитувати українсько-китайський діалог щодо сталого миру в Україні».

«Хочеш віруситися — роби контент про ТЦК»

Тікток поширює пропаганду, але допомагає українцям на тимчасово окупованих територіях. Поки увага українських медіаекспертів спрямована на загрози телеграму, китайська платформа охоплює дедалі більшу аудиторію і, на відміну від ТГ, залишається малодослідженою. Одне з таких досліджень тіктоку, зокрема про те, як алгоритми платформи просувають ворожі наративи, ігноруючи інтереси користувачів, зробив «Детектор медіа» разом із LetsData. Основні тези публічної дискусії Texty.org.ua («Алгоритми й політики тіктоку на стороні російської пропаганди. Перевіряємо») про платформу, інформаційний вплив якої майже неможливо дослідити, зібрала моя колега Ірина Семенюта. З  якими труднощами в дослідженнях тіктоку стикаються українські аналітики та як його алгоритми сприяють поширенню дезінформації.

Поза законом і етикою? Чи заради суспільного інтересу?

Це ще одна історія. Медіа розкрили деталі, яких не мали розкривати, впевнені медіаюристи та експерти, ані за законом, ані з точки зору етики. Це сталося 25 липня.  Журналісти «Слідства.Інфо» та OSINT-відділ «Телебачення Торонто» оприлюднили дані про особу, яку прокуратура підозрює у вбивстві мовознавиці та політикині Ірини Фаріон — вік, ім'я, прізвище та по батькові, фото, місце, де він проживає та навчався. Медіа не тільки розкрили особу підозрюваного, а й зателефонували його батькові, який нині, за даними ЗМІ, перебуває на війні, — зокрема, до нього звернулися Суспільне та «Радіо Свобода». «Українська правда» оприлюднила фото підозрюваного, яке раніше не фігурувало в медіа. Багато інших українських видань поширили всю цю інформацію в новинах. «Детектор медіа» також опублікував новину з даними розслідування колег, разом із тим звернувся по коментар до юристів, щоби з'ясувати, чи не порушуються при цьому права підозрюваного.

А наступного дня ми запитали  в колег: які були мотиви публікації такої чутливої інформації? В них є свої аргументи, з якими можна ознайомитися тут. Цікаво, а яка ваша думка? Гадаю, дискусія на тему, коли оприлюднення інформації про підозрюваного не порушує закони та етику, а коли таки порушує  — назріла.

Залишу одразу й посилання на текст Олександри Мельник про безпеку волонтерів: що варто знати всім і де навчитися більшого, коли йдеться про волонтерів України — одну з найпотужніших спільнот нашого народу.

«Нам пропонували стати частиною телемарафону, але вимкнути свій»

Як написав наш редактор у себе у фейсбуці: «Це цікавий текст із людиною, яка нечасто дає інтерв’ю. Редагував для вас». Роман Андрейко, співвласник холдингу, який об’єднує 24 канал, радіостанції, сайти та соцмережі, розповів нашій Наталці Даньковій про монетизацію контенту, нинішню бізнес-модель, завдання на рік та пропозиції приєднатися до телемарафону. Поговорили й про те, як так сталося, що 24 канал  може транслювати свій марафон, як адаптувалися до умов повномасштабної війни (до неї готувалися доволі завбачливо); чому, наприклад, мовлення в загальнонаціональних мультиплексах нерентабельне для холдингу; і яке значення для нього має ютуб-канал, де все прораховано дуже точно.

А ось далі інтерв’ю Юлії Лавришин з керівником Центру протидії дезінформації при РНБО Андрієм Коваленком. Говорили про російські дезінформаційні вкиди, боротьбу з ними та українське суспільство, яке «досі не виросло».

І дуже рекомендую, насамкінець, новий випуск «Ньюспалму»  Юрка Космини — місце знущання з кринжових заяв, дій та бездіяльності ворожої та проворожої пропаганди. У п’ятницю це те, що треба для розслаблення і хорошого настрою.

Наразі це все.

Дякую, що дочитали цього листа до кінця.

 

Більше текстів наших авторів у різних форматах ви можете читати у фейсбуці, інстаграмітелеграмі,  вотсапі та на сайті «Детектор медіа».  Увесь зворотний зв'язок також пишіть сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

До зустрічі. Переможемо!

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Титульне фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
527
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду