«Подорож задля миру»: як Орбан їхав у Київ. І українське місто для русні — як ворог вербує чоловіків в армію

«Подорож задля миру»: як Орбан їхав у Київ. І українське місто для русні — як ворог вербує чоловіків в армію

6 Липня 2024
930

«Подорож задля миру»: як Орбан їхав у Київ. І українське місто для русні — як ворог вербує чоловіків в армію

930
«ДМ» аналізує і розбирає теми, які обговорюють наприкінці тижня.
«Подорож задля миру»: як Орбан їхав у Київ. І українське місто для русні — як ворог вербує чоловіків в армію
«Подорож задля миру»: як Орбан їхав у Київ. І українське місто для русні — як ворог вербує чоловіків в армію

П’ятниця, 5 липня 2024 року

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа».

 

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

Нові «тренди» — старі методи

У Європі новий «тренд», який називають upflation — це коли виробники підвищують ціни на щоденні товари, брендуючи їх як призначені для більш вузького/широкого застосування. Виробники наполягають, що створюють унікальні продукти і вирішують реальні проблеми. Споживачі сумніваються, що це справді щось нове, а не спроба продати звичний продукт за більші гроші. Щось схоже на upflation намагалися зліпити  з нового очільника Міноборони РФ Андрія Бєлоусова. А як інакше зрозуміти те, що його життєвим принципом «Помилятися можна, брехати не можна» в «оновленому» міністерстві ніхто не збирається керуватися, включно з самим міністром? Ну відверто ж годують жданиками і своїх, і чужих, а вони й раді. Або те, як росіяни випустили спортивне харчування «Будет круче, чем в Буче» і спалилися, що трагедія в Бучі таки не фейк і не постановка? Чи чому росіянам «не дуже й хотілося» наступати на Київ та Харків?  Ну було ж уже, чули, — але ні, презентують, як нове і краще за попереднє. Подивіться 55-ий випуск «Локшину замовляли?» — там Вадим Міський викриває і висміює всю цю брехню. 

А от Андрій Пилипенко розбирав візит прем’єр-міністра Угорщини Віктора Обрана в Україну. Це відбулося 2 липня, вперше з початку повномасштабного вторгнення. До цього він востаннє відвідував Україну у 2015 році, а перед тим — за каденції Віктора Януковича у 2012-му. Орбан став одним із небагатьох європейських лідерів, який в умовах війни відмовився від послуг «Укрзалізниці» та добирався з Будапешта до Києва власним кортежем. Ох, подивіться це «кіно», якщо досі не бачили: монтаж, світло, сценарій — усе ефектно (мені не вірите, то прочитайте Лєну Чиченіну: «від сюжету холоне кров»), окрім реакції російського агітпропу на цей візит. Тут усе прогнозовано і місцями аж нудно — скрипти ворогам нашим треба міняти. Як з Орбана голуба миру ліпили — читайте тут. Але тримайте в голові, що метою ворога є не критика дій угорського прем’єра, а нівелювання дипломатичних зусиль української влади. І одразу залишу посилання на новину про те, як Росія розпочала інформоперацію «Мир» з метою розмити українську Формулу миру. Першими ознаками цієї операції стали вкидання низки фейкових мирних планів з різними пропозиціями і конспірологічних теорій, начебто «таємні перемовини розпочались».

«Вибирай місто своєї мрії»: яка вона, російська мобілізація

Ха, тільки не поспішайте з попереднього тексту робити висновки про хвору фантазію ворога. Прочитайте матеріал Лесі Бідочко та Олександра С’єдіна про особливості вербувальних відеороликів російської армії. Не повірите, та Росія, як одна найбільших у світі країн з понад тисячею міст, розміщених в 11 часових поясах, обрала одним із найпоширеніших наративів вербувальних роликів культивування мрії для росіян жити саме в українських містах (отут мої брови поповзли вгору). На одному з відео показані російські солдати, які посеред активних бойових дій перезаряджають автомати в окопі та неспішно ведуть таку розмову:

— Ти випадково не знаєш, де Печерські пагорби в Києві?

— Це центр, у мене там тітка живе. Крутий район. А що?

— Мрія у мене. Квартиру там хочу купити. Війна закінчиться, Київ повернемо, сім’ю туди перевезу.

— А я в Одесу рвону, море люблю…

(мої брови сильно повзуть вгору знову)

Єдине головне

Це буде анонс тексту Ігоря Куляса, медіаексперта, фаховість якого не треба зайвий раз доводити чи додатково описувати, щоб зацікавити вас прочитати його текст. Але якщо ви ще ні — то ось вам підсумки моніторингу телемарафону «Єдині новини» за квітень ― червень 2024 року. Це перша частина коротко. Тут і про наративи російської пропаганди, і про токсичних медійних персонажів в ефірі телемарафону, і про прояви політичного та бізнесового піару, і про тематику гостьових студій. Повний же огляд читайте тут.

«Катастрофа, на яку ми не зможемо вплинути»

«Детектор медіа» звернувся до колег із проханням розповісти, як їм вдається продовжувати виробляти контент без стабільного електропостачання й інтернету зараз та як вони готуються до осені й зими, коли проблема стане ще гострішою. Також ми розпитали представників медійних організацій про те, як вони допомагають українським журналістам пережити темні часи. Увесь досвід — у матеріалі «Як українські журналісти долають відімкнення електрики та готуються до зими».

Втік з України — обов’язково похвались

«Українським комікам пороблено?» — запитує Катерина Городнича прямо в заголовку свого нового матеріалу для «Антоніни» , де пише про виїзд деяких чоловіків з країни всупереч обмеженню і влаштування ними з цього публічної бравади. Шоумен, ведучий і співак з найкоротшою співочою кар'єрою Руслан Ханумак похвалився в інстаграмі тим, що нарешті возз'єднався із сином у США, розповідає Катерина. І все б нічого, але він ще й наголосив на тому, що виїхав не тимчасово: «Ніякий клімат та пальми, освіта та умови життя, і навіть виховання та любов Мами не замінять дитинство з батьком… Нехай я буду в очах багатьох зрадником, але мій син ростиме з татусем». Хто такий Ханумак і чому нам варто про нього знати — читайте тут: «Ханумак пішов слідами Щегеля».

Наразі це все.

Дякую, що дочитали цього листа до кінця.

Більше текстів наших авторів у різних форматах ви можете читати у  фейсбуці, інстаграмітелеграмі,  вотсапі та на сайті «Детектор медіа». Подивіться і новий випуск  «Ньюспалму» — не посоромлюся нагадати, що програма Юрка Космини  як місце гумору і знущань над усіма ворогами й неадекватами сьогодення — те, що треба після напруженого робочого тижня. Увесь зворотний зв'язок також пишіть сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

До зустрічі. Переможемо!

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Титульне фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
930
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду