Хвороба кохання проти вірусу совка

Хвороба кохання проти вірусу совка

12 Жовтня 2014
9261
12 Жовтня 2014
13:00

Хвороба кохання проти вірусу совка

9261
Хвороба кохання проти вірусу совка
Хвороба кохання проти вірусу совка

30 жовтня стартує вітчизняний прокат українсько-французької стрічки «F63.9 Хвороба кохання» режисерів Дмитра Томашпольського та Олени Дем'яненко. Прем'єра відбулася майже рік тому, але прокат перенесли через події в країні. Й ось нарешті фільм виходить для широкого загалу.

 

Вона - фахівець з інтимних хвороб, він - підкорювач космічних просторів. Вона - ультрасучасна жінка, для якої немає умовностей і табу. Він - сентиментальний екземпляр, який цитує Гумільова і запрошує на побачення в планетарій. І саме ці двоє потрапляють у вир секретних медично-космічних експериментів, якими керує незрима рука партійного боса... В український прокат виходить вітчизняна комедія про цілющу силу любові й суперництво між Сходом та Заходом «за перший секс у космосі».

 

Сюжет. Вочевидь, автори намагалися зняти фільм «на будь-яку погоду» - комедію у французькому стилі, де за легкою і навіть пікантною лав-сторі заховані всілякі «серйозності». У непретензійній любовній історії головні герої із цілковитих антиподів перетворюються на споріднені натури. Звісно, в процесі цієї метаморфози не бракує комічних ситуацій і непорозумінь. На головну жіночу роль режисери запросили французьку актрису Ніну Сол. Кажуть, потрібен був саме такий, «французький» тип жінки - незалежної, самодостатньої й суперсучасної, яка з легкістю вимовлятиме слово «сифіліс». А космонавта на прізвище Чайка зіграв актор Національного драматичного театру імені Івана Франка, а також улюбленець жіночої телеаудиторії Олексій Зубков.

 

 

 

Світлана Крючкова виступила у ролі професорки Мойжес

 

Друга лінія фільму - науковий експеримент, у ході якого головна героїня під керівництвом ексцентричної професорки-венеролога робить ціле відкриття: така хвороба, як «кохання», виробляє у «хворих» імунітет від інших захворювань, зокрема й тих, які в народі іронічно називають хворобами кохання. Звісно, це вам не доктор Хаус із його медичними ребусами... Радше - сюжетне втілення сентенції про цілющу дію кохання, яка й дала назву стрічці. Між іншим, для чистоти формулювань автори не полінувалися заглянути в медичний класифікатор та виписати точний медичний шифр цієї недуги - F 63.9.

 

Головну роль у стрічці зіграла французька актриса Ніна Сол 

 

 Олексій Зубков в образі космонавта Чайки

 

Третій і найцікавіший рівень розуміння фільму - шарж на совок у різноманітних його виявах - від абсурдного суперництва за освоєння космосу до подвійної моралі, яка залишається у школі, побуті й громадській думці. Так, саме шарж, - адже через збільшувальне скло гумору автори пропускають найочевидніші рецидиви радянського виховання. Перш за все, у ставленні до інтимної сфери. В СРСР, як відомо, офіційно сексу не було, а неофіційно саме в такий спосіб вирішувалося більшість питань просування кар'єрними сходами. Подвійні стандарти животіють і в пострадянському суспільстві: мовляв, жінка-венеролог - це щось на межі пристойності, а космонавтка-комсомолка, яка за допомогою не завжди безпечних інтимних зв'язків упевнено прокладає дорогу в космос - це майже в порядку речей. Ще одна риса радянського суспільства, більше властива сучасній Росії, - безглузде суперництво із Заходом, яке місцями межує з маразмом. Щоб показати весь цей маразм, автори комедії ще більше відходять від реалістичного жанру й поєднують два маніакальні потяги радянських часів - космос і секс. У «Хворобі кохання» країна, яку ми умовно назвемо «пост-СРСР», конкурує з Францією, США та рештою західного світу - за що б ви думали? За перший секс у космосі. Мовляв, усі країни вже зробили й «це» у стані невагомості. А радянська космонавтика досі пасе задніх... Та щоб раз і назавжди переплюнути суперників, винахідливий розум партійного функціонера пропонує головному героєві - космонавту Чайці - провести цей «експеримент» не на борту космічного корабля, а у відкритому космосі!.. Що з того вийшло... ет, не буду забігати наперед, самі побачите. Звісно, можна дорікнути авторам, що вони жартують із того, що на поверхні: табу на інтимні теми і маніакальної гонитви СРСР за освоєння космосу. А «совок» - він підступніший: криється в деталях. У незначних формах повсякденного життя. Можливо, саме ці, побутові рецидиви заважають нам розпрощатися з минулим значно більше, аніж упередженість до «інтимних хвороб», і так само тягнуть на «розтин» кінематографом. Втім, цього разу режисери обрали саме цю грань радянської ментальності - і це їхнє право.

 

Час і місце дії. Автори комедії граються з часом дії. Взагалі-то, це «без року сьогодні». Без року - тому що, як пояснюють режисери, знімали комедію ще до Майдану та війни на сході, - подій, які нас таки змінили й трохи «вивітрили» совок із голів багатьох українців (хоча в деяких регіонах, як констатують автори, ці трагікомічні радянські інтонації й досі присутні). Однак жанр дозволяє режисерам вкраплювати в це «сьогодення» кадри суто радянського минулого - чорні волги, які возять партійну номенклатуру, автобуси-розвалюхи, якими доправляють космонавтів на космічні станції... Словом, такий епізодичний «Back in the USSR». ВУ локаціях фільму можна впізнати київські пейзажі. Ну а «космічна» частина, яка, відверто кажучи, виглядає трохи по-дитячому - на тлі аналогічних епізодів в американському й навіть російському кіно, - знімалась у Євпаторії, поблизу астрономічного містечка.

 

 


 

Гумор. Режисери та актори створили кілька комедійних персонажів другого плану. Це манірний медбрат, який насолоджується своїми пробірками з гонококом, грізно-поважна професорка Мойжес, яка шокує студентів міцними жартами, а також постійний відвідувач кабінету венеролога, котрий із кожного відрядження привозить «сувенірник» (до речі, зіграв підстаркуватого ловеласа кінокритик Алік Шпилюк). Всі вони стають джерелом безперервних медичних дотепів. Проте гумор цієї комедії не скільки чорний, як пікантний, - оскільки й лікарі специфічного профілю - «інтимних» хвороб. Автори запевняють, що всі жарти - з реальної медичної практики, адже лікарі-венерологи консультували їх під час роботи над сценарієм і під час зйомок (як і «лікбези» на тему венеричних захворювань, котрими дещо перевантажений фільм і котрі, на відміну від жартів, уповільнюють дію). І що парижани на прем'єрі стрічки аж за животи хапалися - таким органічним і своїм видався їм цей гумор... Ну а для нас, українців, які частіше жартують про політику, ніж про секс, автори знайшли компроміси. Тут вам і песик, який розгулює у захисному комбінезоні «СРСР», і «політично благонадійна» космонавтка на ім'я Головач Лєна (спробуйте вимовити в голос це милозвучне поєднання).

 


 

Взагалі-то, прем'єра фільму мала відбутися ще в День Святого Валентина. Адже це свято всіх, хто має «діагноз» F 63.9 - кохання. Однак через тодішні події її довелося перенести. Потім через ситуацію в Криму й на Донбасі було важко знайти вдалий момент для виходу комедії. Цей «вдалий» момент так і не настав, проте автори таки зважилися випустити фільм у вільне плавання, щоби навіть (саме) за наших реалій він міг когось підбадьорити й розважити.

 

Фото - кадри зі стрічки

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9261
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду