Одеський телеканал «Первый городской» робить найчесніші новини – моніторинг «Детектор медіаю» теленовин сходу і півдня України

Одеський телеканал «Первый городской» робить найчесніші новини – моніторинг «Детектор медіаю» теленовин сходу і півдня України

18 Липня 2014
8541
18 Липня 2014
18:00

Одеський телеканал «Первый городской» робить найчесніші новини – моніторинг «Детектор медіаю» теленовин сходу і півдня України

8541
Одеський телеканал «Первый городской» робить найчесніші новини – моніторинг «Детектор медіаю» теленовин сходу і півдня України
Одеський телеканал «Первый городской» робить найчесніші новини – моніторинг «Детектор медіаю» теленовин сходу і півдня України

Медіаекспертка ГО «Детектор медіа», журналістка «Громадського радіо» Наталя Соколенко представила в Одесі результати травневого моніторингу п'яти телеканалів сходу і півдня України, за результатами якого в новинах одеського «Первого городского канала» експерти виявили найменшу кількість сюжетів (4%) з ознаками політичної або комерційної замовності. Водночас у новинах Одеської обласної державної телерадіокомпанії експерти побачили ознаки замовності в кожному п'ятому сюжеті (21%).

 

Експерти виявили ознаки замовності в сюжетах обох одеських каналів на тему виборів міського голови. Зокрема, ознаки замовності є в трьох сюжетах, які вийшли на початку програми «Факти»(ОДТРК) від 27 травня, а саме: «Підсумки виборів міського голови Одеси озвучили сьогодні на урочистій сесії міської ради», «Новопризначений мер Одеси Геннадій Труханов заявив, що ніколи не підтримував сепаратистів» та «13176 виборців підтримали кандидата у мери Одеси від темної сторони сили ДартаВейдера». У кожному з них звучить одна й та сама фраза: «Переможець виборів міського голови Геннадій Труханов», хоча на той момент опонент ще оскаржував результати в суді. Крім того, у другому сюжеті наголошено на підтримці Труханова одеським губернатором Палицею, хоча в сюжеті іншої телекомпанії серед іншого Палиця говорить, що «це була рекордна за брудом виборча кампанія, добре, що все закінчилося».

 

В ефірі «Первого городского» також наявні матеріали, які містять ознаки політичного замовлення. Зокрема, йдеться про матеріали, спрямовані проти Геннадія Труханова та на підтримку Едуарда Гурвіца. Таких матеріалів за тиждень 26-30 травня на каналі вийшло аж вісім. Усі вони так чи інакше просувають дві тези: «По результатам параллельного подсчета студии Савика Шустера, одесским городским головой избран Эдуард Гурвиц, который опередил своего конкурента на более чем 9%» та «Эдуарду Гурвицу не дают возможности опротестовать результаты выборов городского головы, полученные с существенными нарушениями».

 

 

Значну частку новин ОДТРК можна віднести до «паркетних», позаяк такі сюжети - не що інше, як «протокольні» матеріали з заходів чиновників та політиків, у яких відсутня зрозуміла суспільно-важлива новина. Зокрема, це новини «Державні службовці та посадові особи місцевого самоврядування пройдуть програми з підвищення кваліфікації» та «Забезпечення безпеки на воді у купальний сезон стає чи не найголовнішим питанням для працівників державної служби з надзвичайних ситуацій» за 27 травня, і сюжет «Проведення відеоконференції за участю керівників МОЗ України стало вже традиційним» за 29 травня.

 

Експерти виявили і приклади комерційної «джинси» в ефірі «Первого городского» в сюжеті за 29 травня «Показали, на что способны. На набережной дельфинария прошла показательная тренировка боксеров». У новині відомий український боксер Олександр Усик представлений не як олімпійський чемпіон, а як обличчя відомого бренду сотового зв'язку. Аби глядач стовідсотково зрозумів, про якого оператора йдеться, в сюжет включено кілька секунд рекламного ролика МТС.

 

Попри все, «Первый городской», порівняно з квітнем, свій результат дещо покращив, позаяк відсоток матеріалів з ознаками джинси в новинах зменшився з 9% до 5% і є найкращим показником серед каналів, включених до моніторингу. Натомість ОДТРК програє своєму «сусіду» більш ніж учетверо, оскільки експерти віднайшли ознаки замовності у 21% новин каналу, зокрема, за рахунок «паркетних» матеріалів.

 

Журналісти каналу «Первый городской» виявилися найкращими і в дотриманні професійних стандартів - балансу думок, повноти наведеної інформації, відокремлення фактів від коментарів, точності, достовірності та оперативності: з максимальної оцінки у шість балів за дотримання шести стандартів отримали 4,19 бала, Одеська ОДТРК - 3,48 бала.

 

 

Також одеським журналістам і громадським активістам презентували моніторинг порушень прав журналістів, що його проводить «Детектор медіа». Моніторинг представила медіаекспертка, журналістка «Громадського телебачення» Анастасія Станко, яка нещодавно побувала в полоні. Журналістка закликала колег фіксувати кожен випадок порушення свободи слова для покарання нападників на журналістів, цензорів, шантажистів.

 

Анастасія Станко закликала колег користуватися ресурсом «Мапа порушень прав журналістів» на сайті «Детектор медіа» і самостійно завантажувати на сайт усі випадки порушень, навіть в анонімному порядку, якщо постраждалі журналісти побоюються подальших репресій через розголос.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8541
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду