detector.media
18.07.2014 18:00
Одеський телеканал «Первый городской» робить найчесніші новини – моніторинг «Детектор медіаю» теленовин сходу і півдня України
Одеський телеканал «Первый городской» робить найчесніші новини – моніторинг «Детектор медіаю» теленовин сходу і півдня України

Медіаекспертка ГО «Детектор медіа», журналістка «Громадського радіо» Наталя Соколенко представила в Одесі результати травневого моніторингу п'яти телеканалів сходу і півдня України, за результатами якого в новинах одеського «Первого городского канала» експерти виявили найменшу кількість сюжетів (4%) з ознаками політичної або комерційної замовності. Водночас у новинах Одеської обласної державної телерадіокомпанії експерти побачили ознаки замовності в кожному п'ятому сюжеті (21%).

 

Експерти виявили ознаки замовності в сюжетах обох одеських каналів на тему виборів міського голови. Зокрема, ознаки замовності є в трьох сюжетах, які вийшли на початку програми «Факти»(ОДТРК) від 27 травня, а саме: «Підсумки виборів міського голови Одеси озвучили сьогодні на урочистій сесії міської ради», «Новопризначений мер Одеси Геннадій Труханов заявив, що ніколи не підтримував сепаратистів» та «13176 виборців підтримали кандидата у мери Одеси від темної сторони сили ДартаВейдера». У кожному з них звучить одна й та сама фраза: «Переможець виборів міського голови Геннадій Труханов», хоча на той момент опонент ще оскаржував результати в суді. Крім того, у другому сюжеті наголошено на підтримці Труханова одеським губернатором Палицею, хоча в сюжеті іншої телекомпанії серед іншого Палиця говорить, що «це була рекордна за брудом виборча кампанія, добре, що все закінчилося».

 

В ефірі «Первого городского» також наявні матеріали, які містять ознаки політичного замовлення. Зокрема, йдеться про матеріали, спрямовані проти Геннадія Труханова та на підтримку Едуарда Гурвіца. Таких матеріалів за тиждень 26-30 травня на каналі вийшло аж вісім. Усі вони так чи інакше просувають дві тези: «По результатам параллельного подсчета студии Савика Шустера, одесским городским головой избран Эдуард Гурвиц, который опередил своего конкурента на более чем 9%» та «Эдуарду Гурвицу не дают возможности опротестовать результаты выборов городского головы, полученные с существенными нарушениями».

 

 

Значну частку новин ОДТРК можна віднести до «паркетних», позаяк такі сюжети - не що інше, як «протокольні» матеріали з заходів чиновників та політиків, у яких відсутня зрозуміла суспільно-важлива новина. Зокрема, це новини «Державні службовці та посадові особи місцевого самоврядування пройдуть програми з підвищення кваліфікації» та «Забезпечення безпеки на воді у купальний сезон стає чи не найголовнішим питанням для працівників державної служби з надзвичайних ситуацій» за 27 травня, і сюжет «Проведення відеоконференції за участю керівників МОЗ України стало вже традиційним» за 29 травня.

 

Експерти виявили і приклади комерційної «джинси» в ефірі «Первого городского» в сюжеті за 29 травня «Показали, на что способны. На набережной дельфинария прошла показательная тренировка боксеров». У новині відомий український боксер Олександр Усик представлений не як олімпійський чемпіон, а як обличчя відомого бренду сотового зв'язку. Аби глядач стовідсотково зрозумів, про якого оператора йдеться, в сюжет включено кілька секунд рекламного ролика МТС.

 

Попри все, «Первый городской», порівняно з квітнем, свій результат дещо покращив, позаяк відсоток матеріалів з ознаками джинси в новинах зменшився з 9% до 5% і є найкращим показником серед каналів, включених до моніторингу. Натомість ОДТРК програє своєму «сусіду» більш ніж учетверо, оскільки експерти віднайшли ознаки замовності у 21% новин каналу, зокрема, за рахунок «паркетних» матеріалів.

 

Журналісти каналу «Первый городской» виявилися найкращими і в дотриманні професійних стандартів - балансу думок, повноти наведеної інформації, відокремлення фактів від коментарів, точності, достовірності та оперативності: з максимальної оцінки у шість балів за дотримання шести стандартів отримали 4,19 бала, Одеська ОДТРК - 3,48 бала.

 

 

Також одеським журналістам і громадським активістам презентували моніторинг порушень прав журналістів, що його проводить «Детектор медіа». Моніторинг представила медіаекспертка, журналістка «Громадського телебачення» Анастасія Станко, яка нещодавно побувала в полоні. Журналістка закликала колег фіксувати кожен випадок порушення свободи слова для покарання нападників на журналістів, цензорів, шантажистів.

 

Анастасія Станко закликала колег користуватися ресурсом «Мапа порушень прав журналістів» на сайті «Детектор медіа» і самостійно завантажувати на сайт усі випадки порушень, навіть в анонімному порядку, якщо постраждалі журналісти побоюються подальших репресій через розголос.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY