Найбільше матеріалів з ознаками прихованої політичної реклами в чотирьох інтернет-ЗМІ було на користь Добкіна

Найбільше матеріалів з ознаками прихованої політичної реклами в чотирьох інтернет-ЗМІ було на користь Добкіна

2 Червня 2014
7407
2 Червня 2014
14:01

Найбільше матеріалів з ознаками прихованої політичної реклами в чотирьох інтернет-ЗМІ було на користь Добкіна

7407
Найбільше матеріалів з ознаками прихованої політичної реклами в чотирьох інтернет-ЗМІ було на користь Добкіна
Найбільше матеріалів з ознаками прихованої політичної реклами в чотирьох інтернет-ЗМІ було на користь Добкіна

Кожен п'ятий матеріал з ознаками прихованої політичної реклами в чотирьох інтернет-ЗМІ («Обозреватель», УНІАН, LB.ua та «Ліга.net») був на користь кандидата в президенти від Партії регіонів Михайла Добкіна. Такими є результати моніторингу, що провів Інститут масової інформації у квітні-травні 2014 року.

 

На другому місці за кількістю - матеріали з ознаками прихованої політреклами на користь Петра Симоненка (18%) від загальної кількості таких матеріалів), на третьому - на користь Юлії Тимошенко (16%). На користь переможця президентських перегонів Петра Порошенка було розміщено 13% матеріалів з ознаками замовлення.

 

Головними меседжами передвиборної кампанії Михайла Добкіна в інтернет-ЗМІ стали збільшення повноважень регіонів, вимога припинити АТО та сісти за стіл переговорів з «всіма сторонами конфлікту». У матеріалах з ознаками політреклами Петра Симоненка йшлося про тиск на нього та Компартію України, а також поширювалися «страшилки» про «Правий сектор». Юлія Тимошенко активно просувала свої думки щодо вступу Україну в ЄС та НАТО, а також відмову від російського газу.

 

«Варто відзначити, що кандидат Валерій Коновалюк, який за результатами перегонів набрав лише 0,38% голосів виборців, джинси в інтернет-ЗМІ розмістив 10% від загальної кількості замовних матеріалів. Також здивувала Наталія Королевська, яка навіть після зняття своєї кандидатури з президентських виборів продовжила активно джинсувати і на її користь було розміщено 6% матеріалів з ознаками замовлення», - зазначає експерт ІМІ Олена Голуб.

 

З-поміж чотирьох інтернет-видань, які підпадають під моніторинг, найбільше публікацій з ознаками джинси експерти виявили в інтернет-виданні «Обозреватель», менше - в УНІАН та LB.ua, не виявлено таких матеріалів у виданні «Ліга.net».

 

Детальніше можна ознайомитись за посиланням.

 

Нагадаємо, за даними моніторингу шести всеукраїнських друкованих видань за квітень 2014 року, найбільше матеріалів з ознаками замовності було виявлено про Юлію Тимошенко, Сергія Тігіпка і Петра Порошенка.

 

Довідка:

Під моніторинг ІМІ підпадають чотири інтернет-видання: «Обозреватель», УНІАН, LB.ua та «Ліга.net». В рамках моніторингу експерти аналізували всі публікації, що вийшли в новинній стрічці видання за один тиждень в місяць (з 7 по 13 квітня та з 12 по 18 травня).

 

Новини аналізують за такими ознаками прихованої реклами:

1) матеріал відстоює або просуває  інтереси лише однієї сторони конфлікту;

2) подібного змісту матеріал надрукований  в інших ЗМІ або в попередніх номерах того ж ЗМІ;

3) експертами є особи, які некомпетентні коментувати подію або процес; політик коментує подію або процес і при цьому до коментування не залучено більш компетентних осіб;

4) безпідставно акцентується увага лише на позитивних або негативних характеристиках суб'єкта;

5) матеріал містить елементи, які сприяють політичній підтримці суб'єкта (політика, партії, блоку партій);

6) «протокольні» матеріали з заходів чиновників/політиків, в яких відсутня зрозуміла суспільно важлива новина.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7407
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду