Human Rights Watch вимагає зупинити політично вмотивоване насильство проти журналістів

1 Травня 2014
8312
1 Травня 2014
19:47

Human Rights Watch вимагає зупинити політично вмотивоване насильство проти журналістів

8312
Human Rights Watch вимагає зупинити політично вмотивоване насильство проти журналістів

В умовах загострення кризи в Україні журналісти та політичні активісти піддаються великому ризику політично вмотивованого насильства: незаконним затриманням, викраденням і посяганням. Про це зазначає правозахисна організація Human Rights Watch у своїй заяві, повідомляє сайт НМПУ.

 

«Українській владі необхідно подвоїти зусилля у захисті людей незалежно від їхніх політичних переконань. Міжнародні актори, які мають можливості впливу на сторони конфлікту, повинні вимагати припинення правопорушень, звільнення незаконно утримуваних осіб і притягнення усіх винних до відповідальності», - заявляє директор організації у Європі та Центральній Азії Х'ю Вільямсон.

 

Співробітники Human Rights Watch на сході України задокументували порушення з боку недержавних акторів у Слов'янську, Донецьку, Харкові, Краматорську та Костянтинівці. Серед журналістів, які незаконно утримуються - 24-річний український журналіст-фрілансер Сергій Лефтер, який востаннє контактував із сім'єю чи знайомими 15 квітня; стрімер Артем Дейнега, кореспондент ЗІКу Юрій Лелявський, журналіст «ВолиньПост» Сергій Шаповал.

 

20 квітня противники київської влади взяли під контроль телецентр у Слов'янську і відімкнули місцеві канали CTV та CTV+, замінивши їх на російські. Два дні потому озброєні люди не пропустили в телецентр місцевих журналістів і погрожували їм зброєю, коли ті намагалися забрати свою техніку; у них обшукали машину і потім змусили поїхати.

 

Ввечері 16 квітня 10 осіб, частина яких була озброєна, ввірвалися у кімнату гуртожитку, де проживав 20-річний журналіст Роман Губа, який відкрито підтримував у своїх матеріалах єдину Україну. Вони прочекали його близько години, після чого пішли, забравши особисті документи, комп'ютер та іншу техніку. Сам Губа, побоюючись за свою безпеку, залишив Слов'янськ.

 

Human Rights Watch вважає, що влада на всій території України повинна ретельно розслідувати всі епізоди порушень і притягти винних до відповідальності. В свою чергу, міжнародна правозахисна організація закликала Москву вимагати від проросійських сил звільнення усіх захоплених ними осіб і припинення правопорушень. Також HRW настійливо вимагає від ОБСЄ і ООН підготувати доповіді про ситуацію з правами людини на місцях із зазначенням, за можливістю, осіб, відповідальних за порушення.

 

Нагадаємо, з кінця лютого, коли в Криму, а згодом на сході України, активізувалися сепаратисти, було зафіксовано 31 випадок викрадення або захоплення в заручники журналістів, з них 20 випадків сталося у квітні на території однієї області України - Донецької. Четверо журналістів досі залишаються у полоні терористів в Словянську.

 

Досі залишаються у заручниках терористів у Слов'янську щонайменше четверо журналістів: місцевий стрімер Артем Дейнега, репортер польського фонду «Відкритий діалог» Сергій Лефтер, кореспондент  телеканалу ZIK Юрій Лелявський та журналіст видання «ВолиньПост» Сергій Шаповал.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8312
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду