«Детектор медіа» звернулася з відкритим листом до каналу «Україна» з приводу маніпуляцій у «Событиях недели»

«Детектор медіа» звернулася з відкритим листом до каналу «Україна» з приводу маніпуляцій у «Событиях недели»

31 Березня 2014
13656
31 Березня 2014
18:22

«Детектор медіа» звернулася з відкритим листом до каналу «Україна» з приводу маніпуляцій у «Событиях недели»

13656
«Детектор медіа» звернулася з відкритим листом до каналу «Україна» з приводу маніпуляцій у «Событиях недели»
«Детектор медіа» звернулася з відкритим листом до каналу «Україна» з приводу маніпуляцій у «Событиях недели»

Громадська організація «Детектор медіа» звернулася до керівництва телеканалу «Україна» з відкритим листом щодо маніпуляцій у програмі «События недели» 30 березня. Зокрема, щодо тиражування неправдивої інформації про «спаленого заживо у Львові беркутівця».

 

Наводимо текст відкритого листа, відповідь на який очікує «Детектор медіа»:

 

«Директору ТОВ «Телерадіокомпанія "Україна"»

Марині Миргородській

Генеральному директору ТОВ «Медіа Група Україна»

Федору Огаркову

 

Шановні панове!

 

30 березня в програмі «События недели» вийшли два сюжети авторства Андрія Кузакова про ситуацію в Донецьку. В другому сюжеті в ефір пішов синхрон зі сцени мітингу в Донецьку, у якому прозвучали слова про «Изик Роман, сожжен заживо во Львове, Беркут».

 

Як відомо, теза про «спаленого заживо у Львові беркутівця» була частиною широкомасштабної брехливої пропагандистської кампанії, розгорнутої російськими телеканалами. Детальніше про це можна прочитати тут. Жодних доказів того, що це твердження відповідає дійсності, досі ніде надано не було.

 

Сюжет телеканалу «Україна» було підготовлено заздалегідь. Тобто в редакторів програми була можливість перевірити, що вони дадуть в ефір, була можливість вибрати з виступів на мітингу будь-яку фразу. Напевно у виступах були не настільки провокативні та сумнівні з точки зору відповідності реаліям твердження. У зв'язку із чим постає питання: на підставі яких принципів редакційної політики телеканалу «Україна» вибір було зроблено саме на користь тези про «спаленого заживо у Львові беркутівця»?

 

Також у ході сюжету сам журналіст Андрій Кузаков промовляє наступну фразу: «Участники акции возмущены тем, что сотрудников Министерства внутренних дел, которые погибли при исполнении своих служебных обязанностей, сейчас пытаются забыть, как и их семьи». Між тим, як відомо, 28 березня уряд України прийняв рішення про виплату допомоги в розмірі 100 мінімальних прожиткових мінімумів усім загиблим під час трагічних подій на Майдані. «Встановлення з 1 квітня допомоги в розмірі 5 тисяч гривень кожній дитині, кожній удові, батькам кожного загиблого, які перебували на утриманні. І неважливо, з якого боку - і з одного, і з іншого», - підкреслив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, про що повідомляли всі інформаційні агентства та ЗМІ. Більш того, ЗМІ також повідомляли про те, що фонд Ріната Ахметова (власника телеканалу «Україна»! - ТК) «Розвиток України» виділив 20 мільйонів гривень на допомогу родинам загиблих унаслідок останніх подій в Україні: на київському Майдані та в інших містах країни. Навряд чи ці два факти невідомі творцям програми «События недели». А отже, ми знову маємо справу з грубою маніпуляцією.

 

Як, на думку керівництва каналу «Україна», така редакційна політика інформаційної служби узгоджується з принципами журналістської етики, прийнятими в усьому світі? Як подібна редакційна політика узгоджується з нинішньою ситуацією в країні, яка вимагає від ЗМІ максимальної відповідальності за кожне слово, що звучить в ефірі, тим паче в ефірі загальнонаціонального каналу? Чи усвідомлює керівництво каналу, що зараз кожна медійна провокація здатна нанести непоправну шкоду згоді та миру в Україні, територіальній цілісності нашої держави?

 

Якщо ж дії тих, хто підготував і випустив в ефір сюжет, що містить у собі настільки грубі маніпуляції, не відповідає загальній редакційній політиці каналу, просимо дати їм належну публічну оцінку.

 

Наводимо розшифровку сюжету, про який ідеться. До речі, на сайті телеканалу «Україна» випуск «Событий недели» за 30 березня представлено в урізаному вигляді. У ньому немає сюжету Кузакова, як немає й не менш одіозного сюжету про партію «Свобода», думку про який «Детектор медіа» ще надасть.

 

 

Кузаков Андрей (10:16) 

"Традиционные в последние месяцы протесты выходного дня на Востоке Украины сегодня выглядели как митинг-реквием по погибшим правоохранителям. На памятнике Ленину вывесили их портреты. Люди приносили цветы, а так же почтили минутой молчания погибших милиционеров. Участники акции возмущены тем, что сотрудников Министерства внутренних дел, которые погибли при исполнении своих служебных обязанностей, сейчас пытаются забыть, как и их семьи. Так же точно неизвестно, сколько людей погибло. Сегодня зачитали лишь часть этого списка".

 

Запись - сцена, со сцены читают:

 

Время: 10:56

 

"...Тунец Дмитрий, внутренние войска, Луганск. (возможна ошибка в фамилии - плохо слышно)

Изик Роман, сожжен заживо во Львове, Беркут

Лопушок Василий, ДАИ, Киев (возможна ошибка в фамилии, плохо слышно)

Кисилевский Александр, Беркут, Крым

Кого не вспомнил: Светлая память, царство небесное".

 

Время: 11:19 Синхрон, Юрий Сивоконенко, председатель фонда "Ветеран ОМОН-Беркут":

"Пока смогли восстановить список, который повесили здесь и фотографии, к сожалению, не всех ребят. Здесь 20 фамилий. Я знаю, что их больше 30. Пока то, что смогли. Пусть меня простят те, кого не смогли. и не помянули. 22-23 года парням, которые погибли там. Ради чего?".

 

Кузаков Андрей: Кроме того, участники митинга заявляют, что не имеют отношения к людям, которые призывают захватывать административные. Люди собрались здесь, чтобы отстоять свою позицию. Просят Киев рассмотреть вопрос о расширении полномочий региона в составе Украины. Так же обижаются за то,  что их называют сепаратистами".

 

Синхрон (мужчина из толпы, не подписан): 

"Никто не слушает. Нас тут 12 миллионов. Мое мнение: что я хочу там в таможенный союз, или Россию, или Евросоюз? Че нас сепаратистами обзывают? Що я еще могу сказать. Мы, допустим, работаем. Любой ты возьми. Все рабочие люди тут. Только в воскресенье приходим сказать свое мнение. А то говорят: с России приехали, понаехали тут. Вот паспорт покажу. Вот смотри. Я ж украинец или кто? Вот он, смотрите (показывает паспорт Украины). мы что, с России приехали? Мы хотим нормально жить".

 

Кузаков Андрей (12:36):

"Остаются только добавить что пора уже слушать друг друга. Из Донецка Андрей Кузаков, Владислав Смиленец, События недели".

 

 

З повагою, шеф-редактор «Детектор медіа» Наталія Лигачова»

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13656
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду