Сьогодні о 20-тій та 19 січня - українська прем’єра докуфільму про громадську революцію у Єгипті «Майдан»

Сьогодні о 20-тій та 19 січня - українська прем’єра докуфільму про громадську революцію у Єгипті «Майдан»

18 Січня 2014
11006
18 Січня 2014
15:34

Сьогодні о 20-тій та 19 січня - українська прем’єра докуфільму про громадську революцію у Єгипті «Майдан»

11006
Сьогодні о 20-тій та 19 січня - українська прем’єра докуфільму про громадську революцію у Єгипті «Майдан»
Сьогодні о 20-тій та 19 січня - українська прем’єра докуфільму про громадську революцію у Єгипті «Майдан»

Сьогодні, 18 січня та у неділю відбудеться українська прем’єра документального фільму про громадську революцію у Єгипті  «Майдан». Про це повідомляють організатори заходу.


Режисер стрічки - Джехане Нуджаім. Продюсером виступив Карім Амер.

 

У стрічці подано історію революції, прочитану між газетних рядків. Камера спостерігає за групою єгипетських активістів з моменту повалення військового диктатора, що правив країною 30 років, у 2011 р., до військового силового усунення президента Єгипту представника Братів мусульман, влітку 2013 р. Герої фільму борються проти лідерів і режимів. Вони ризикують своїм життям, щоб побудувати нове суспільство, що базується на совісті.

 

«"Майдан" - це стрічка, що заглиблює глядача у вир подій. Залучає до глибої емоційної драми на тлі історії звичайних людей. Про них не довідатися з преси, - кажуть автори картини. -  Це історії, що надихають. Історії молодих людей, які відстоюють власні права, долаючи чисельні перешкоди: від брутального військового режиму, який збирається придушити повстання танками, до корумпованих членів Братів мусульман, що використовують мечеті для маніпулювання електоратом. Активісти у нашому фільмі озброєні лише камерами, соціальними мережами, відео завантаженими на YouTube, а також рішучістю звільнити свій народ. Фільм відзнято у стилі «кіно вар'єте», що надає глядачам деталізований погляд на революцію у самому її серці. Завдяки новітнім технологіям, голос молодих людей неможливо приглушити у цифрову епоху. Наші герої б'ються у віковічній війні модерною зброєю».

 

Фільм «Майдан» вперше з'явився на екранах у вигляді чорнового монтаж на міжнародному кінофестивалі «Санденс» у січні 2013 року, де отримав Приз глядацьких симпатій у категорії «Міжнародне документальне кіно». У той момент, коли творці фільму отримували нагороду, головні герої продовжували боротьбу на вулицях Єгипту. Тоді перший президент, обраний демократичним шляхом, оголосив про надання собі повноважень, що перевищували ті, які мав щойно повалений диктатор. З огляду на неочікуваний поворот подій, ми знали, що історія матиме продовження. Ми повернулися на вулиці, щоб зафіксувати те, що пізніше увійде до фільм як друга частина - конфлікт із Братами мусульманами та усунення Могамеда Морсі єгипетською армією.

 

Американська режисер єгипетського походження Джехане Нуджаім має досвід роботи над багатьма документальними фільмами як на Близькому Сході, так і у Сполучених Штатах. Перед завершенням навчання у Гарвардському університеті, її було відзначено за режисерську роботу над стрічкою «Мокаттам» про життя селян збирачів сміття у Єгипті. Згодом Джехане почала працювати лінійним продюсером документального серіалу «Без купюр» (Unfiltered) у Відділі новин та документалістики на MTV.

 

Незабаром вона змінила місце роботи, щоб займатися повнометражним документальним проектом «StartUp.com» на позиції продюсера та режисера. Фільм отримав позитивні відгуки кінокритиків та здобув чималу кількість нагород. Зокрема призи DGA та IDA за найкращу режисерську роботу. Джехане продовжувала працювати над численними документальними проектами. Перед своєю режисерською роботою в фільмі Control Room 2004 року, вона працює оператором на таких проектах як Born RichOnly The Strong Survive та Down From The Mountain.

 

Фільм Control Room, що також отримав схвальний відгук критиків - це документальна робота у якій йдеться про відмінності у висвітленні військових дій США у Іраку арабськими та західними медіа. Ця стрічка побувала на екранах багатьох країн світу, та побила рекорди касових зборів для документального фільму про Близький Схід. Саме за цей фільм у 2006 році режисер отримала престижну нагороду TED Prize, попередніми лауреатами якої були співак та громадський діяч Боно, а також американський президент Біл Клінтон.

 

Кожен лауреат TED Prize має можливість загадати бажання, щоб змінити світ на краще. Бажанням Джехане було започаткувати день, в який за допомогою кіно можна було б об'єднати людей з усього світу в одну спільноту і, можливо, таким чином поліпшити наше взаємне порозуміння. Цим днем став Pangea Day - подія, що відбулася із використанням технології відео-конференцій з елементами музичних вистав, лекцій та кіно-показів. У ній взяли участь люди з Каїру, Нью-Йорку, Ріо та інших міст більш ніж ста країн світу. Джехане продовжила працювати у США та на Близькому Сході наразі вже у ролі виконавчого продюсера. Далі вона бере участь у таких проектах як Encounter Point та Budrus. А також виступає спів-режисером проекту Egypt: We Are Watching You - один з 10 фільмів серії «Чому демократія» (Why Democracy Series).

 

У 2012 році Джехане Нуджаім стає одним з режисерів Rafea: Solar Mama, стрічки відзначеної призами, про Йорданську жінку, яка переїздить до Індії, і мріє займатися сонячною енергетикою.

 

Призер премії глядацьких симпатій кінофестивалю «Санденс», кінохроніка «Майдан», про події із самого серця єгипетської революції - це вже п'ятий повнометражний фільм Джехане.

 

Тривалість стрічки  «Майдан» - 104 хв.

Формат: HDCAM 1080p25

Монтаж: Педро Кос, Мугамед Ель Манастерлі, Крістофер ДеЛя Торе, П'єр Аберер, Стефан Роновіщ.

Оператори: Мугамед Гамді, Ахмет Гасан, Джехане Нуджаім, Кресіда Тру

Композитори: Скот Салінас, Джонас Колструп

Головні герої: Халід Обдала, Магді Ашур, Ахмет Гасан, Рагія Омран, Рамі Есам, Аіда Елькашеф

Виконавчі продюсери: Джералін Дрейфус, Майк Лернер, Сара Джонсон, Джоді Еванс, Лека Сінг, Гевін, Дуган, Ден Катуло III, Ібрагім АльГусейні, Ліза Нішімура, Адам Дель Део, Халіл Нуджаім, Олександра Джоунс, Джеф Скол.

  

Нагороди:

 

Кінофестиваль «Санденс» - Приз глядацьких симпатій: Світове кіно, Документальний фільм (2013 р).

Міжнародний кінофестиваль у Торонто -­ нагорода в категорії «Документальне кіно» BlackBerry People's Choice (2013 р).

Асоціація документалістики IDA -­ Найкращий повнометражний фільм (2013 р).

ArcLight Documentary Film Series -­ Приз журі (2013 р).

Фестиваль мистецтв і кіно у Кармелі - ­Найкращий документальний фільм (2013 р).

Rencontres Internationales du Documentaire de Montréal -­ фільм-відкриття фестивалю, Приз глядацьких симпатій (2013 р).

 

Номінації:

 

86 церемонія Американської кіноакадемії - ТОП-15 у короткому списку премії «Оскар».

IDA Documentary Awards - номінація у категорії «Найкращий документальний фільм» (2013 р).

Independent Spirit Awards 2014 - номінація у категорії «Найкращий документальний фільм» (2013 р).

Satellite Awards - номінація у категорії «Найкращий документальний фільм» (2013 р).

Sheffield Doc/Fest - ­Приз Тіма Хезерінгтона, вручено Dogwoof та Sheffield Doc/Fest (2013 р).

Національна рада кінокритиків США -­ Фільм увійшов до п'ятірки найкращих документальних фільмів 2013 року.

 

Соціальні мережі:

 

Facebook.com/TheSquareFilm

Twitter.com/TheSquareFilm

www.TheSquareFilm.com - офіційна веб-сторінка фільму

 

Відгуки про фільм:

«Гідний Оскара ... Вражаючий портрет єгипетських громадських протестів. Гідний усього того «оскарівського» розголосу навколо нього. «Майдан» заглиблює тебе прямо у вир їхньої боротьби» Time Magazine

 

«Приголомшує! [Історія], яку ще ніхто ніколи не розповідав з такою наснагою та відвертою ясністю. Це схоже на одкровення» The New York Times

 

«У документальному фільмі Джехане Нуджаім «Майдан» єгипетську революцію описано чіткими образами з присмаком заповідності та без поблажок... Ми знову й знову передивляємося цей фільм, щоб краще зрозуміти ці події, та перейнятися духом братерства з єгиптянами» The Huffington Post

 

Прем`єра стрічки відбудеться на вулиці біля будівлі КМДА (Київ, Хрещатик, 36).

Покази: у суботу, 18 січня о 20:00 та у неділю, 19 січня о 18:00.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11006
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду