«Година мера» – гол у власні ворота?

23 Травня 2007
4030
23 Травня 2007
13:25

«Година мера» – гол у власні ворота?

4030
Микита Бєльський або свідомо показує одіозного київського мера Леоніда Черновецького в невигідному для того ракурсі, або демонструє зразки кричущого непрофесіоналізму.
«Година мера» – гол у власні ворота?

Судячи з того, як пройшов прямий ефір Леоніда Черновецького на ТРК «Київ», співрозмовник мера (він же – президент муніципального каналу ТРК «Київ») Микита Бєльський або свідомо показує одіозного київського мера в невигідному для того ракурсі, або демонструє зразки кричущого непрофесіоналізму. Хоча один із найстаріших працівників ТРК «Київ» ніби досвідчений журналіст… У всякому разі, якщо ляпи, що їх допускає інтерв`юєр у розмові з людиною, що платить йому зарплату, тут у порядку речей і залишаються без належної реакції, то чи не час би справді говорити про необхідність переформатування каналу й оновлення його команди?

 

Зміни в житті українського телебачення відбуваються за принципом доміно. Читачам «ТК» добре відомо, що на початку 2007 року після гучного скандалу на телеканалі «Інтер» була звільнена частина журналістів і поступово почали закриватися телепроекти (серед них – ті, що мали не найгірший рейтинг). На ситуацію тут же відреагували «Плюси», забравши під себе, зокрема, Comedy Club Ukraine з наданням більш зручного, ніж на «Інтері», ефірного часу, та Олега Панюту з компанією, яка раніше робила «Ранок з «Інтером», а нині робить «Сніданок з «1+1». Друга хвиля скорочень і звільнень на «Інтері» призвела до зовсім несподіваних перестановок: багато екс-інтерівців вже опинилися або незабаром опиняться в команді ТРК «Київ». Що, в свою чергу, вже стає причиною скорочень на київському муніципальному телебаченні. І, за прогнозами, стара команда і далі буде потроху звільнятися, про що «Детектор медіа» вже писала, так само, як і про причини такої ситуації.

 

Відтак, за неофіційною інформацією, з нового сезону, тобто з вересня цього року, ТРК «Київ» вступить у серйозну боротьбу за рейтинги, які в цілому були і залишаються низькими. І втілювати нові проекти буде майже на сто відсотків оновлена команда. За цими, на перший погляд, банальними словами криється одне «але»: бажаючи стати сучаснішим, професійнішим і загалом цікавішим, муніципальний канал має бажання працювати на позитивний імідж мерії та особисто Леоніда Черновецького, який підписує основний бюджет. Тож не факт, що рейтинги зростуть швидко навіть за рахунок оновлення сітки мовлення, радикального переформатування каналу та залучення зубатих амбітних молодих професіоналів укупі з «зірками» (подейкують, одним із облич каналу може стати Руслана Писанка).

 

Не факт, бо працювати на рейтинг Черновецького – сьогодні справа невдячна.

 

Проте нинішня команда ТРК «Київ» «опускає» київського міського голову, як на мене, далі нікуди. Єдине, що хоч якось балансує ситуацію, – згаданий уже низький рейтинг самого каналу. Тому, зокрема, програму «Година мера» 18 травня о 19.00 в прямому ефірі ТРК «Київ» (повтор 21 травня о 7.00) дивилася, вочевидь, невелика кількість народу. Ваш автор так само зупинився на цій програмі абсолютно випадково, бо інтригував інформаційний привід: рівно рік тому новообраний київський мер уперше почав приймати киян біля сходів мерії на Хрещатику, з чого відразу і хором посміялися практично всі друковані ЗМІ, інтернет-видання і випуски теленовин.

 

Однак саме цю подію вирішив обіграти ведучий «Години мера», президент телеканалу Микита Бєльський. Починаючи програму, він сказав наступне: «З перших днів свого обрання Леонід Черновецький приступив до конкретних дій», після чого перерахував «конкретні дії»: введення по Києву евакуаторів, які забирали приватні авто за неправильне паркування, бійки в міськраді, а головне – запровадження нових комунальних тарифів, які потім були знижені. Тобто, все це, в інтерпретації ведучого, повинно дати Леоніду Черновецькому чітку характеристику. Тільки ж він умудрився назвати етапними саме ті «конкретні дії» нового мера, які, по суті, призвели до стрімкого падіння його рейтингу навіть серед пенсіонерів, котрі віддавали за нього свої голоси, взявши продуктові пайки! Після такої заявки мимоволі перехотілося перемикати телевізор на іншу програму.

 

Не пошкодував. Бо буквально відразу Микита Бєльський видав: «В нашій студії «Година з мером» - київський міський голова Леонід Черновецький». Вибачте, а кого ще треба чекати в ефірі програми, котра має однозначну і промовисту назву? Заступника мера Ірену Кильчицьку чи секретаря міськради Олеся Довгого?

 

Давайте признаємося самі собі: шановний Леонід Михайлович не належить до публічних людей у тому розумінні, в якому ми звикли їх бачити. Він не оратор, навіть не демагог. Він справді погано говорить на публіку, але в силу свого статусу мусить це робити. А журналісти охоче вставляють у випуски новин будь-який синхрон Черновецького, після чого резиденти «Comedy Club Ukraine» під шалені оплески видають жарти про «найбільш неадекватного мера», а хлопці з «Вечірнього кварталу» охоче беруть його в розробку як улюбленого персонажа скетчів. Це я до того, що година Черновецького навіть на ТРК «Київ» - це погано і багато. Проте пояснити йому це ніхто не поспішає, а може – не хоче з якихось причин? Тому сам міський голова змушений безпосередньо і безконтрольно видавати «перли» на кшталт: «Мне в голову не приходило, что мы будем говорить об общественных туалетах, и я этим маненько озабочен». Або про тих політиків, що колись були друзями Леоніда Михайловича, а стали ворогами: «У них были проблемы с головой». Чи традиційне: «Я ложусь (спать) с мыслями о том, что я порядочный человек».

 

У своєму бажанні вести з мером дружню та довірливу розмову Микита Бєльський неперевершений. Ось Черновецький ділиться планами побудови під Києвом нових сміттєспалювальних заводів. Бєльський негайно вставляє ремарку: «За європейськими технологіями?» - «Безумовно!» - погоджується мер. А як же, вторимо ми!

 

Коли доходить до самокритики, без якої Черновецький ніколи не обходиться, ведучий  починає згадувати приклади «чорного піару», взяті… з Інтернету. Тобто, користується джерелами, яким не завжди довіряють навіть самі модератори окремих сайтів. А мер киває: так, мовляв, він розчарований, він для киян стільки робить, особливо для простих людей, а вони його брудом поливають.

 

Ось ще приклад іскрометного діалогу. Черновецький обурюється рівнем корупції в міськраді і принагідно згадує: коли працював депутатом, жодного разу навіть пляшки не взяв. «А я бачив у вас у музеї подарунків пляшку коньяку!» - радісно повідомляє ведучий. Мер погоджується: є така, коштує кілька тисяч доларів. Тут же поправляється: «Взагалі це все належить киянам!». Аж тепер розумієш, що вони говорять про музей, який Черновецький влаштував із подарунків собі. Аналогія напрошується пряма: чим не музей подарунків іншому Леоніду – «дорогому Леоніду Іллічу» (Брежнєву – А.К.).

 

Одначе це все квіточки. Ягідки – це те, як Микита Бєльський, свідомо чи несвідомо, змусив київського міського голову зізнатись у страшному (особливо з огляду на нинішню спеку) злочині. Черновецький багато, охоче і не без гордості говорить про те, що завдяки його зусиллям у Києві суттєво зросли зарплати. Їх зростання триватиме, так само збільшиться частота соціальних виплат і їхній розмір. До теми зростання статків киян співбесідники поверталися кілька разів. Тоді змінили тему, почавши говорити про різке погіршення ситуації на київських дорогах. Пробки втомили і водіїв, і пасажирів, і навіть пішоходів – кількагодинні затори отруюють довколишню атмосферу, а коли спека, це більш відчутно. Ми з вами знаємо, як у пробках люди втрачають свідомість, є навіть випадок, коли жінка народила в заторі, не доїхавши до пологового будинку. Тепер – увага: Черновецький пояснює, що Київ – п’яте місто в Європі за кількістю ввезених нових авто. Люди стали частіше купувати машини, бо зріс їхній рівень матеріального забезпечення. «Це – результат підвищення зарплат?» - уточнює Бєльський, аби нічого не переплутати? «Так», - відповідає київський міський голова.

 

Таким чином, Леонід Черновецький безпосередньо винен у безкінечних і непоборних київських пробках. Він зробив так, що люди стали багатшими. Багатії почали купувати машини. Переповнені автівками вулиці стогнуть від заторів. Думаю, подальші коментарі зайві.

 

У світлі побаченого і почутого хочеться побажати тим, хто збирається кардинально міняти формат ТРК «Київ», аби в цьому форматі було якомога менше особистої присутності Черновецького. А якщо поява мера в ефірі муніципального телебачення необхідна – дайте йому більш уважного співрозмовника.

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4030
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду