«Танці з зірками»: час змінювати систему?

3 Травня 2007
4032
3 Травня 2007
11:59

«Танці з зірками»: час змінювати систему?

4032
Як убезпечитися від суб‘єктивізму та політизованості в оцінках впродовж наступного шоу, щоб видовище зберігало інтригу, було захоплюючим та красивим? Чому не були оприлюднені результати голосування?
«Танці з зірками»: час змінювати систему?

На щастя, телевізійний виборець виявився людиною мудрою: як за оцінками фахового журі, так і за глядацькими дзвінками й SMS-кими переможцями «Танців з зірками - 2» визнані Лілія Подкопаєва та Сергій Костецький (оцінка журі – 2, оцінка глядачів – 2, разом 4). Пара Олега Скрипки та Єлизавети Дружиніної (оцінка журі – 1, оцінка глядачів – 1, разом 2) зручно розташувалася на другому місці, призи роздані, оплески зірвані, фінальний гала-концерт показаний, команда проекту йде відпочивати до наступного разу, до «Танців-3».

 

Отже, все в порядку?

 

Ні, не зовсім.


Те, що телеглядачі виявилися мудрими, і, я переконаний, у фіналі насправді голосували так, як про це доповіли «плюси», - це ще не підстава для захвату. Я розмовляв із приблизно двома десятками знайомих, які з першого туру підтримували Скрипку, і серед них тільки одна людина повторила це в фіналі, всі інші або просто усунулися з «поля бою», або – навіть – проголосували за Подкопаєву, - мовляв, її танці вочевидь кращі. Іншими словами, дозволили собі проявити об‘єктивність (і це попри те, що отой самий сакраментальний «драйв» у Олега Скрипки в фіналі був куди крутіший, аніж у напівфіналі – мабуть, далося взнаки «енергетичне поле» мітингу на Європейській площі, де Скрипка виступав буквально за пару годин до «Танців»). Мовляв, «наш» у фіналі, тепер можна й розслабитись, тепер можна віддати належне й опонентам.

 

Проте всі ці люди з тих чи інших причин активно підтримували Скрипку на шляху до фінального етапу шоу, чудово розуміючи, що є й кращі танцівники (хоча б Світлана Лобода, котра під час гала-концерту довела, що танцює значно ліпше, ніж більшість учасників проекту, хоча й вилетіла з нього раніше за них). І не тільки Олег Скрипка мав підтримку за принципом «свого», але також Євген Кошовий. Тому, повторюся, добре все, що майже добре закінчується, та ще й без кореляції цифр із боку організаторів (бо ж глядацька «команда підтримки» Олега Скрипки показала в фіналі свою розважливість), але залишається питання – а як максимально убезпечитися від суб‘єктивізму та політизованості в оцінках впродовж наступного шоу, щоб видовище зберігало інтригу, було захоплюючим та красивим?

 

Не знаю, чи передбачене це умовами контракту, за яким були куплені «Танці», але, якщо така можливість існує, варто було б розбити змагання на два етапи – a la чемпіонат світу чи Європи з футболу.

 

На першому етапі вісім пар діляться на дві підгрупи, які танцюють по одному танцю чотири рази, тобто чотири тижні підряд. Щоразу виставляються дві оцінки – суддівська і глядацька, результати плюсуються тим чи іншим способом (тут можливі варіанти), ніхто не «вилітає», в підсумку дві пари з кожної підгрупи виходять до чвертьфіналу. Ясна річ, повної об‘єктивності досягнути не вдасться, але все ж таки можна буде уникнути багатьох дурних випадковостей (скажімо, хтось погано почувався і не міг розкритися, хтось надто перехвилювався, а у когось був обраний невдалий танець). А от далі все йде, як і раніше (два танці на тиждень), і «на виліт» – так само, як і на футбольних чемпіонатах, коли вже команди вийшли на такий рівень. Але тут варто було б використати – без оцінок суддів, але з впливом на телеглядачів ще «півтанця», тобто те, що у «Танцях-2» нам показали у півфіналі – імпровізації учасників на певні етномузичнотанцювальні теми. Як на мене, тут Олег Скрипка був цікавіший за Лілію Подкопаєву, що, власне, і зрозуміло – адже він не лише рокер, а й великий аматор (у первинному значенні цього слова, тобто «професійний ентузіаст») етніки, а вона, як спортсменка високого класу, звикла ретельно вчити все і вся, отже, тут діяли інші чинники, ніж у «стандартних» танцях. Чи, може, варто взагалі ввести імпровізацію на задану тему в програму «Танців-3»?

 

Щодо інтриги, то вона буде різною на різних етапах змагань; якщо хтось думає, що без «гри на виліт» немає драматизму, нехай згадає ті ж футбольні чемпіонати: є ця інтрига, тільки вона дещо інша, і справа майстерності сценаристів та ведучих – її вміло і повсякчасно підігрівати.

 

Що ж стосується ідеї запросити до участі у «Танцях із зірками-3» тільки людей (пробачте, «зірок») неодружених і вільних від якихось серйозних зобов‘язань, щоб закрутилися такі-сякі, але любовні інтриги, то, видається, з цим можна не поспішати. От коли проект уже зовсім почне видихатися, коли не залишиться інших козирів, зіграти можна буде й цим.

 

Сергій Грабовський, кандидат філософських наук, член Асоціації українських письменників

 

 

Від редакції «ТК»:

 

На нашу адресу надходять листи від читачів «ТК», що висловлюють занепокоєння, незгоду й навіть обурення результатами проекту «Танці з зірками – 2» і просять наше видання допомогти розібратись. Зацитуємо деякі з них:

 

«Залишаються запитання, відповідей на які телеглядачі так і не отримали. Чи не змогли б ви зайнятися цим питанням і провести розслідування, з яких причин шанувальникам проекту так і не oголосили про результати голосування, чому результат голосування було відкладено на добу, або хоча б надати рекомендації, як можна це взнати ошуканим шанувальникам Олега Скрипки. Ви наша остання надія. Телеканал «1+1» втратив імідж від своєї заангажованості перед найкращими й найактивнішими голосувальниками» (Катерина Лисенко).

 

«Я бачу величезну кількість глядачів, обурених результатами цього проекту. Подкопаєва не здобула любові глядачів, а лише викликала  зворотню реакцію своєю поведінкою, зокрема зухвалістю. Тисячі глядачів обурюються, тисячі негативних відгуків. Хочу знати результати голосування, хочу знати чому було відкладено оголошення результатів на наступний день, хочу знати, хто їздить на подарованій машині. Я, як глядач і активний учасник голосування, вимагаю цього!» (Іва, Львів).


(Більше читайте на Форумі) 


Отримали ми навіть пропозицію провести журналістське розслідування щодо результатів «Танців з зірками – 2» від родини Крамаренків. Не може не тішити, що до «Детектор медіа» звертаються, як до арбітра, в цій та інших подібних ситуаціях. Проте не забуваймо: попри те, що «Танці» стали мало не всенародною справою, вони залишаються комерційним телепроектом.

 

Виробник «Танців з зірками – 2» - компанія «Стар Медіа» - воліє не коментувати повязані з проектом організаційні питання, які перебувають у компетенції каналу «1+1». «ТК» запитала у виконавчого продюсера «Студії «1+1» Олександра Лозинського, чому наприкінці проекту не було оголошено кількісних результатів голосувань за кожну з пар-фіналістів.

 

«Ми не оголосили результати, бо цілком підпорядковуємось формату Бі-Бі-Сі, - сказав пан Лозинський. – Минулого разу, коли ми оголосили кількість голосів, відданих глядачами за учасників шоу, ми отримали суворе попередження від Бі-Бі-Сі. Вони кажуть, що немає значення, наскільки більше голосів віддано переможцю – один чи десять тисяч. Головне, що переможця обирають глядачі». За словами пана Олександра, результати підрахунку голосів були завірені нотаріусом та підтверджені оператором, перш ніж надійти ведучому для оголошення.

 

«ТК» намагатиметься знайти відповіді на інші запитання щодо «Танців з зірками – 2», які цікавлять наших читачів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4032
Читайте також
04.12.2007 19:18
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
13 569
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду