«Маленьке» умовчання породжує велику недовіру

«Маленьке» умовчання породжує велику недовіру

20 Серпня 2013
14668
20 Серпня 2013
10:30

«Маленьке» умовчання породжує велику недовіру

14668
Всі, хто знав, що саме Оксана Кучерова з командою виробляла найуспішніше реаліті «Плюсів» «Міняю жінку», не без підстав вирішили – «Інтер» задля успіху свого проекту «Все для мами» залучає важку артилерію...
«Маленьке» умовчання породжує велику недовіру
«Маленьке» умовчання породжує велику недовіру

Український телеглядач любить реаліті. Але, як правило, виключно добрі, позитивні й налаштовані на пропаганду сімейних цінностей. Це за кілька років експериментів із найрозмаїтішими форматами стало зрозумілим усім телевізійним босам. Першими, після численних проб і помилок, це збагнули на каналі «1+1»: успіх шести сезонів «Міняю жінку» перевершив усі сподівання.

 

Натомість головний конкурент «Плюсів» телеканал «Інтер» довго робив ставку на умовні реаліті з тими ж таки вічними цінностями - «Чекай на мене. Україна» чи «Давай оружимося. Україна». Мінус цих проектів - їхня відверта запозиченість. А позаяк останнім часом на перший план у пошуках успішного формату вийшли продукти власного виробництва за власною ж розробкою, на «Інтері», вочевидь, згадали своє давнє дейтинг-шоу «Все для тебе» й запустили за його ж форматом реаліті «Все для мами». Причому, як відомо, спочатку доручили це нове реаліті за старою калькою виробляти Юрієві Коту. Тому самому, який робив «Все для тебе».

 

Перший випуск, який вийшов 6 липня, розповідав про те, як брати Василь і Олександр Бондарчуки (співак та телеведучий) вдавалися до шпигунських прийомів, аби заманити свою маму ...на море. Виявляється, редактор районної газети ніколи не бачила Чорного моря. Щиро кажучи, в це вірилося не надто. Але не менш того - після кількох спроб виманити маму до Криму хлопцям це вдалося, й наприкінці програми сини відкрили матусі пам'ятник на набережній Ялти, а самі заспівали дуетом. Щаслива мама цілком очікувано витирала сльози. Хепі-енд.

 

І наче всіх вимог до реаліті, а надто ж тих, де експлуатуються святі для будь-якого українця поняття «мама» й «родина», тут було дотримано. Але, попри всі старання редакторів та режисерів спроби переконати глядача, що мама двох дорослих і відомих(!) дітей зроду не бувала на морі, успіхом не увінчалися. Та й зусилля братів, спрямовані на «виманювання» мами з душного кабінету на йодисто-солоне повітря Криму, мали досить непереконливий вигляд. Усе це добряче зіпсувало загальне враження від програми, що його можна звести до розчарованого вигуку від гіпотетичного глядача: «Все фуфло й підстава!»

 

Принаймні, ця прем'єра не виправдала рейтингових сподівань і дала каналові частку, нижчу за середню.

 

Проте випуски під керівництвом Юрія Кота, а згодом - «07 продакшн» вже було відзнято, і «Все для мами» майже все літо виходило в призначеному слоті - ранок суботи. Аж напередодні чергового випуску програми з'явилася інформація, що проект нині виробляє продакшн Оксани Кучерової «О.К. Медіа».

 

17 липня о 9:30 усі зацікавлені особи, і ваш оглядач у їхньому числі, прилипли до екранів, налаштувавшись на «першу» кнопку (на моєму пульті вона таки перша!). Адже всі, хто знав, що саме Оксана Кучерова з командою виробляла вже згадане на початку тексту найуспішніше реаліті «Плюсів» «Міняю жінку», не без підстав вирішили - «Інтер» задля успіху свого проекту «Все для мами» залучає важку артилерію. Та й сама Оксана Кучерова, анонсуючи перший випуск реаліті в своєму виконанні, заінтригувала: «Взятися за цей проект мені запропонувала Ірина Іонова (нині креативний продюсер "Інтера". - ТК). Було бажання зробити якісний і "смачний" продукт. Ми працюємо над 20 епізодами програми "Все для мами", які цієї осені вийдуть в ефір».

 

«У цьому епізоді просто приголомшлива історія, де ми знайшли і возз'єднали сім'ю. Це історія, яка нам самим знесла голови і змусила по-іншому подивитися на те, що ми в принципі робимо. До нас звернувся хлопець, який був у дитбудинку, шукав сім'ю і хотів зробити для мами сюрприз. Тому, коли ми дізналися про цю історію, зрозуміли, що для таких мам і їх дітей нам хочеться знімати і працювати», - привідкрила завісу стосовно випуску 17 серпня пані Кучерова.

 

Усі, хто це бачив, погодяться - історія справді карколомна, якраз для того, щоб «вистрілити». Максим Мазур, який упродовж майже 20 років не знав, де його мама, а також - сестра і брат, знайшов матір у притулку для безпритульних. Яким він, ставши всупереч долі досить успішним організатором свят та перекладачем на концертах Пола Маккартні й Queen, допомагає за власною програмою благодійності. Тепер вони втрьох, разом із теж віднайденою сестрою, живуть у орендованому будинку за містом.

 

І ось за чотири дні матуся святкуватиме свій день народження. Максим звернувся до програми «Все для мами», аби не лише влаштувати їй сюрприз у вигляді вечора в ресторані, книг Олександри Марініної та відеопривітання письменниці колишній ув'язненій за вбивство. Він ще й забажав (на хвилиночку!) знайти молодшого брата Олега, сліди якого давно загубилися в архівах Департаменту із всиновлення.

 

І що б ви думали? Звісно ж, команда Оксани Кучерової таки здійснила всі мрії свого героя й знайшла Олега-Алонсо аж в Іспанії.

 

Історія небуденна, щоб не сказати - унікальна. Бо за два дні(!) знайти всиновленого 10 років тому іспанськими громадянами хлопця ‑ за межею можливого. Але, вочевидь, для секретаріату Уповноваженого з прав людини позитивний імідж настільки на часі, що тут подолали всі існуючі й неіснуючі бюрократичні перепони. Нехай глядач знає: попри всі закиди в бік Уповноваженого Валерії Лутковської, «Вона працює!», не шкодуючи живота свого й здійснюючи мрії пересічних громадян. Тих самих «маленьких українців», що давно зневірилися в ефективності будь-якої бюрократичної інституції.

 

Отак, за допомогою майстерно зліпленого реаліті-шоу цей «маленький українець» упевнився, що лише його інтересами переймаються високі інстанції.

 

Для сентиментального глядача - черговий і цілком очікуваний хепі-енд (бо навіщо ж узагалі такі формати вигадувати?). Щаслива мама заливається слізьми в колі наймолодшого віднайденого сина, який підозріло схожий на іспанця й жодної риси від неї чомусь не успадкував, та старших дітей. Щаслива команда телевізійників святкує творчу перемогу. Щасливий телекритик... відчуває певний дискомфорт. От муляє йому щось, тому Детектор медіа, в цій назагал надзвичайно телегенічній для реаліті й нібито без усяких «підстав» історії!

 

А муляє ось що. Обличчя героя програми, Максима Мазура, видалося знайомим ще з перших кадрів програми, зробленої для його мами. І пам'ять не підвела, видавши з не таких уже й далеких закапелків картинку - людина з обличчям Максима стоїть на подіумі проекту «1+1» під назвою «100 000 за правду». 21 червня він вийшов навіть у його фінал, коли на остаточне рішення суддів, кому із двох фіналістів таки віддати гроші за правду, впливають розповіді про героїв «третіх осіб» - сусідів, приятелів, родичів...

 

Саме тоді з'ясувалося, що хлопця притягували до кримінальної відповідальності за зберігання та збут наркотиків. Ну а перед цим він сам, описуючи своє життя, розповів, що його мама відбула термін за ґратами за подвійне вбивство.

 

У проекті ж «Все для мами» наголошують - мати Максима, поїхавши на заробітки, дізналася, що жінка на ім'я Валентина, з якою її чоловік почав жити, знущається з дітей. Тоді мама Софія повернулася й отруїла злу мачуху. Подібна ретуш, вочевидь, знадобилася, аби адресат інтерівського реаліті перейнявся ще більшим співчуттям до його героїні, яка благородно помстилася за своїх трьох дітей.

 

А ось про батька цих дітей глядача інформують дуже скупо, лише в контексті його негідної поведінки щодо нащадків. То, може, мама, для якої син готовий на все, ще й чоловіка свого вбила? Бо як тоді розуміти слова про «подвійне вбивство» в контексті плюсівської програми? Та й 15 років ув'язнення багато про що кажуть. Такий термін за одне вбивство на ґрунті помсти не дали б...

 

Усе сказане в попередньому абзаці лише припущення. Але якщо вони виникають у прискіпливого критика, то так само можуть опосісти й просто уважного глядача. Який дивиться не один, хай і «головний» канал, а має шкідливу звичку ті канали перемикати. Тому авторам реаліті варто або ж говорити всю правду про героїв, або ж перевіряти їхній послужний список на предмет участі в телепроектах. Тим паче, коли йдеться про ті, де учасників змушують виставляти на люди всю біографію. Тоді віри в те, що нове реаліті - не «фуфло й підстава», буде більше.

 

Від ТК. За бажання творці оновленого проекту можуть прокоментувати враження нашого автора від першого ефіру програми.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14668
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду