detector.media
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
20.08.2013 10:30
«Маленьке» умовчання породжує велику недовіру
«Маленьке» умовчання породжує велику недовіру
Всі, хто знав, що саме Оксана Кучерова з командою виробляла найуспішніше реаліті «Плюсів» «Міняю жінку», не без підстав вирішили – «Інтер» задля успіху свого проекту «Все для мами» залучає важку артилерію...

Український телеглядач любить реаліті. Але, як правило, виключно добрі, позитивні й налаштовані на пропаганду сімейних цінностей. Це за кілька років експериментів із найрозмаїтішими форматами стало зрозумілим усім телевізійним босам. Першими, після численних проб і помилок, це збагнули на каналі «1+1»: успіх шести сезонів «Міняю жінку» перевершив усі сподівання.

 

Натомість головний конкурент «Плюсів» телеканал «Інтер» довго робив ставку на умовні реаліті з тими ж таки вічними цінностями - «Чекай на мене. Україна» чи «Давай оружимося. Україна». Мінус цих проектів - їхня відверта запозиченість. А позаяк останнім часом на перший план у пошуках успішного формату вийшли продукти власного виробництва за власною ж розробкою, на «Інтері», вочевидь, згадали своє давнє дейтинг-шоу «Все для тебе» й запустили за його ж форматом реаліті «Все для мами». Причому, як відомо, спочатку доручили це нове реаліті за старою калькою виробляти Юрієві Коту. Тому самому, який робив «Все для тебе».

 

Перший випуск, який вийшов 6 липня, розповідав про те, як брати Василь і Олександр Бондарчуки (співак та телеведучий) вдавалися до шпигунських прийомів, аби заманити свою маму ...на море. Виявляється, редактор районної газети ніколи не бачила Чорного моря. Щиро кажучи, в це вірилося не надто. Але не менш того - після кількох спроб виманити маму до Криму хлопцям це вдалося, й наприкінці програми сини відкрили матусі пам'ятник на набережній Ялти, а самі заспівали дуетом. Щаслива мама цілком очікувано витирала сльози. Хепі-енд.

 

І наче всіх вимог до реаліті, а надто ж тих, де експлуатуються святі для будь-якого українця поняття «мама» й «родина», тут було дотримано. Але, попри всі старання редакторів та режисерів спроби переконати глядача, що мама двох дорослих і відомих(!) дітей зроду не бувала на морі, успіхом не увінчалися. Та й зусилля братів, спрямовані на «виманювання» мами з душного кабінету на йодисто-солоне повітря Криму, мали досить непереконливий вигляд. Усе це добряче зіпсувало загальне враження від програми, що його можна звести до розчарованого вигуку від гіпотетичного глядача: «Все фуфло й підстава!»

 

Принаймні, ця прем'єра не виправдала рейтингових сподівань і дала каналові частку, нижчу за середню.

 

Проте випуски під керівництвом Юрія Кота, а згодом - «07 продакшн» вже було відзнято, і «Все для мами» майже все літо виходило в призначеному слоті - ранок суботи. Аж напередодні чергового випуску програми з'явилася інформація, що проект нині виробляє продакшн Оксани Кучерової «О.К. Медіа».

 

17 липня о 9:30 усі зацікавлені особи, і ваш оглядач у їхньому числі, прилипли до екранів, налаштувавшись на «першу» кнопку (на моєму пульті вона таки перша!). Адже всі, хто знав, що саме Оксана Кучерова з командою виробляла вже згадане на початку тексту найуспішніше реаліті «Плюсів» «Міняю жінку», не без підстав вирішили - «Інтер» задля успіху свого проекту «Все для мами» залучає важку артилерію. Та й сама Оксана Кучерова, анонсуючи перший випуск реаліті в своєму виконанні, заінтригувала: «Взятися за цей проект мені запропонувала Ірина Іонова (нині креативний продюсер "Інтера". - ТК). Було бажання зробити якісний і "смачний" продукт. Ми працюємо над 20 епізодами програми "Все для мами", які цієї осені вийдуть в ефір».

 

«У цьому епізоді просто приголомшлива історія, де ми знайшли і возз'єднали сім'ю. Це історія, яка нам самим знесла голови і змусила по-іншому подивитися на те, що ми в принципі робимо. До нас звернувся хлопець, який був у дитбудинку, шукав сім'ю і хотів зробити для мами сюрприз. Тому, коли ми дізналися про цю історію, зрозуміли, що для таких мам і їх дітей нам хочеться знімати і працювати», - привідкрила завісу стосовно випуску 17 серпня пані Кучерова.

 

Усі, хто це бачив, погодяться - історія справді карколомна, якраз для того, щоб «вистрілити». Максим Мазур, який упродовж майже 20 років не знав, де його мама, а також - сестра і брат, знайшов матір у притулку для безпритульних. Яким він, ставши всупереч долі досить успішним організатором свят та перекладачем на концертах Пола Маккартні й Queen, допомагає за власною програмою благодійності. Тепер вони втрьох, разом із теж віднайденою сестрою, живуть у орендованому будинку за містом.

 

І ось за чотири дні матуся святкуватиме свій день народження. Максим звернувся до програми «Все для мами», аби не лише влаштувати їй сюрприз у вигляді вечора в ресторані, книг Олександри Марініної та відеопривітання письменниці колишній ув'язненій за вбивство. Він ще й забажав (на хвилиночку!) знайти молодшого брата Олега, сліди якого давно загубилися в архівах Департаменту із всиновлення.

 

І що б ви думали? Звісно ж, команда Оксани Кучерової таки здійснила всі мрії свого героя й знайшла Олега-Алонсо аж в Іспанії.

 

Історія небуденна, щоб не сказати - унікальна. Бо за два дні(!) знайти всиновленого 10 років тому іспанськими громадянами хлопця ‑ за межею можливого. Але, вочевидь, для секретаріату Уповноваженого з прав людини позитивний імідж настільки на часі, що тут подолали всі існуючі й неіснуючі бюрократичні перепони. Нехай глядач знає: попри всі закиди в бік Уповноваженого Валерії Лутковської, «Вона працює!», не шкодуючи живота свого й здійснюючи мрії пересічних громадян. Тих самих «маленьких українців», що давно зневірилися в ефективності будь-якої бюрократичної інституції.

 

Отак, за допомогою майстерно зліпленого реаліті-шоу цей «маленький українець» упевнився, що лише його інтересами переймаються високі інстанції.

 

Для сентиментального глядача - черговий і цілком очікуваний хепі-енд (бо навіщо ж узагалі такі формати вигадувати?). Щаслива мама заливається слізьми в колі наймолодшого віднайденого сина, який підозріло схожий на іспанця й жодної риси від неї чомусь не успадкував, та старших дітей. Щаслива команда телевізійників святкує творчу перемогу. Щасливий телекритик... відчуває певний дискомфорт. От муляє йому щось, тому Детектор медіа, в цій назагал надзвичайно телегенічній для реаліті й нібито без усяких «підстав» історії!

 

А муляє ось що. Обличчя героя програми, Максима Мазура, видалося знайомим ще з перших кадрів програми, зробленої для його мами. І пам'ять не підвела, видавши з не таких уже й далеких закапелків картинку - людина з обличчям Максима стоїть на подіумі проекту «1+1» під назвою «100 000 за правду». 21 червня він вийшов навіть у його фінал, коли на остаточне рішення суддів, кому із двох фіналістів таки віддати гроші за правду, впливають розповіді про героїв «третіх осіб» - сусідів, приятелів, родичів...

 

Саме тоді з'ясувалося, що хлопця притягували до кримінальної відповідальності за зберігання та збут наркотиків. Ну а перед цим він сам, описуючи своє життя, розповів, що його мама відбула термін за ґратами за подвійне вбивство.

 

У проекті ж «Все для мами» наголошують - мати Максима, поїхавши на заробітки, дізналася, що жінка на ім'я Валентина, з якою її чоловік почав жити, знущається з дітей. Тоді мама Софія повернулася й отруїла злу мачуху. Подібна ретуш, вочевидь, знадобилася, аби адресат інтерівського реаліті перейнявся ще більшим співчуттям до його героїні, яка благородно помстилася за своїх трьох дітей.

 

А ось про батька цих дітей глядача інформують дуже скупо, лише в контексті його негідної поведінки щодо нащадків. То, може, мама, для якої син готовий на все, ще й чоловіка свого вбила? Бо як тоді розуміти слова про «подвійне вбивство» в контексті плюсівської програми? Та й 15 років ув'язнення багато про що кажуть. Такий термін за одне вбивство на ґрунті помсти не дали б...

 

Усе сказане в попередньому абзаці лише припущення. Але якщо вони виникають у прискіпливого критика, то так само можуть опосісти й просто уважного глядача. Який дивиться не один, хай і «головний» канал, а має шкідливу звичку ті канали перемикати. Тому авторам реаліті варто або ж говорити всю правду про героїв, або ж перевіряти їхній послужний список на предмет участі в телепроектах. Тим паче, коли йдеться про ті, де учасників змушують виставляти на люди всю біографію. Тоді віри в те, що нове реаліті - не «фуфло й підстава», буде більше.

 

Від ТК. За бажання творці оновленого проекту можуть прокоментувати враження нашого автора від першого ефіру програми.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY