Заборона в`їзду до Азербайджану українським журналістам суперечить закону цієї країни – НМПУ

9 Серпня 2013
10214
9 Серпня 2013
10:35

Заборона в`їзду до Азербайджану українським журналістам суперечить закону цієї країни – НМПУ

10214
Заборона в`їзду до Азербайджану  українським журналістам суперечить закону цієї країни – НМПУ

Незалежна медіа-профспілка України висловлює занепокоєння рішенням влади Азербайджанської Республіки про заборону в'їзду на територію країни семи українських журналістів у зв'язку з відвідуванням ними невизнаної республіки Нагорний Карабах. Вона закликає азербайджанську владу відмовитися від такого рішення, оскільки воно суперечить законам цієї країни. Про це йдеться у прес-релізі організації.

 

«Профспілка поважає суверенне право Азербайджану визначати правила в'їзду на свою територію іноземців, а також право заборонити певній категорії осіб відвідування республіки. Однак медіа-профспілка наголошує, що реалізація цього права не повинна носити репресивний характер. Це право мусить ґрунтуватися на законі, та застосовуватись у повній відповідності з міжнародними нормами права», - кажуть у профспілці.

 

НМПУ зазначає, що ст. 12 Закону Азербайджанської Республіки «Про виїзд із країни, в'їзд в країну та паспортах» визначає виключний перелік підстав, за яких іноземцю може бути заборонено в'їзд в країну. До них, зокрема, належить: створення небезпеки національній безпеці або громадському порядку, захист прав громадян Азербайджанської Республіки, порушення під час попереднього візиту законів країни.

 

У профспілці запевняють, що українські журналісти, виконуючи свій професійний обов'язок, не порушували азербайджанських законів, не створювали небезпеки для громадян цієї країни. Відвідуючи Нагорний Карабах, який є частиною Азербайджанської Республіки, журналісти лише використовували своє право на свободу пересування в межах країни перебування. А також право на свободу пошуку, отримання та розповсюдження всякого роду інформації та ідей, незалежно від державних кордонів. Прав гарантованих ст.ст.12, 19 «Міжнародного пакту про громадянські та політичні права», який є частиною внутрішнього права Азербайджанської Республіки.

 

«НМПУ вимушена констатувати, що заборона на в'їзд до Азербайджану сімом українським журналістам виглядає як політичний тиск, що має на меті примусити ЗМІ висвітлювати проблему Нагорного Карабаху лише з позицій офіційної влади. А це суперечить усім міжнародним правовим стандартам та міжнародним зобов'язанням Азербайджанської Республіки. Крім того, таке рішення не сприяє порозумінню між нашими народами, а також шкодить репутації Азербайджану на світовій арені.

Медіа-профспілка вірить, що така заборона є прикрою помилкою і вона буде виправлена», - заявляють у НМПУ.

 

Нагадаємо, за відвідування Нагорного Карабаху Азербайджану оголосив персонами нон грата 335 осіб, серед яких вісім громадян України - сім журналістів і один комунальник з Донецька.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10214
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду