НСЖУ вимагає відновлення справедливості щодо незаконно звільненого редактора газети «Колос» (ДОПОВНЕНО)

6 Серпня 2013
18716
6 Серпня 2013
10:57

НСЖУ вимагає відновлення справедливості щодо незаконно звільненого редактора газети «Колос» (ДОПОВНЕНО)

18716
У колективі заявляють, що пані Пархоменко не бере участі у створенні газети
НСЖУ вимагає відновлення справедливості щодо незаконно звільненого редактора газети «Колос» (ДОПОВНЕНО)

Національна спілка журналістів України висловлює занепокоєння з приводу невиконання Сахновщинською районною радою Харківської області судового рішення про поновлення на роботі редактора районної газети «Колос» Галини Пархоменко. Про це йдеться у прес-релізі Спілки.

 

«29 липня 2013 року Сахновщинський районний суд виніс рішення з приміткою "застосувати негайне виконання" про те, що звільнена районною радою в односторонньому порядку Галина Пархоменко поновлюється на роботі. Нагадаємо, що на сесії 30 квітня Сахновщинська районна рада одноосібно прийняла рішення про зміну статуту редакції газети "Колос" та звільнення головного редактора Галини Пархоменко.

Районна та селищна ради Сахновщинського району зареєстрували нову комунальну організацію "Редакція Сахновщинської районної газети "Колос", чим формально виключила із засновників трудовий колектив видання. Створення нової організації із зміною її статусу влада здійснила без участі колективу. Рішенням райради засновниками нової організації стали міська та селищна ради. Галина Пархоменко вирішила відстоювати свої права у суді», - повідомляє НСЖУ.

 

Згідно з інформацією Спілки, після судового рішення 29 липня, пані Пархоменко вийшла на роботу. Однак у редакції їй не дозволили приступити до виконання обов'язків, оскільки у нового головного редактора укладена угода з районною радою.

 

Галина Пархоменко звернулася до виконавчої служби, але допомоги чи негайної реакції не дочекалася. Нині вона щодня приходить у редакцію «Колосу», де пише відповідну заяву про намір вийти на роботу згідно із судовим рішенням, зазначають у НСЖУ.

 

«Відмову виконувати це рішення в районній раді та в редакції їй пояснюють тим, що Галина Пархоменко була звільнена з посади в якості в. о. головного редактора. А зараз у штаті такої посади не передбачено. Пані Пархоменко не має жодного документу, де було б вказано, коли і з яких причин її було переведено з посади головного редактора на посаду в. о. головного редактора», - йдеться у повідомленні НСЖУ.

 

Національна спілка журналістів України неодноразово порушувала питання про незаконне звільнення Галини Пархоменко  на засіданні Міжвідомчої робочої групи з питань аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів та домоглася реагування Генеральної прокуратури.

 

«Однак нині районна влада демонструє ігнорування та неповагу до судового рішення. Зважаючи на ситуацію, НСЖУ звертає увагу Сахновщинської районної та Харківської обласної влади на факт порушення закону та вимагає відновлення справедливості», - заявляють у Національній спілці.

 

Колектив газети «Колос» вважає, що Галині Пархоменко вдалося виграти суд через неправильне формулювання статті, відповідно до якої її було звільнено. Про це у коментарі «Детектор медіа» зазначила заступник редактора Світлана Перець. «Нинішній колектив не сприймає Галину Пархоменко у якості редактора. Свого часу 2010 року члени колективу обрали редактором під тиском. Вона погрожувала звільненням тим, хто не захоче за неї проголосувати. Мою штатну одиницю скоротила у вересні 2011 року. Перед цим було ліквідовано посади кореспондента та коректора. У результаті з творчих працівників у газеті залишилася лише вона. Газета виходила на 4 сторінках і тільки те й робила, що передруковувала інформацію з інтернету. Зараз газета не тільки збільшила обсяг, а й наклад. У колективі 7 працівників, кілька з них на творчих посадах. Районна рада цього року нам не дала ще й копійки, але ми самі заробляємо собі на зарплати. А при Пархоменко люди працювати за пів ставки», - сказала заступник редактора.

 

Як повідомила Світлана Перець, кілька членів колективу написали статтю про те, за що насправді була звільнена Галина Пархоменко, за яку остання подала на неї до суду. «2010 року, коли ми нібито її обрали редактором, районна рада не затвердила її на цій посаді, бо депутати знали насправді про реальне ставлення колективу до неї. Після цього ми мали повторно її обрати на зборах. Але таких зборів не відбулося. Правда, Галина Пархоменко каже зворотнє», - зазначає вона.

 

За словами заступника редактора, для Галини Пархоменко звільнений окремий кабінет, але вона приходить на роботу, щось підписує у нового редактора Олександра Роденка і йде з редакції, не беручи участі у створенні газети.

 

Нижче подаємо відскановану статтю «За що звільнили редактора»:

 

 


 

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18716
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду