Як Зіна кіно дивилася

2 Лютого 2007
1575
2 Лютого 2007
11:53

Як Зіна кіно дивилася

1575
По-перше, глядач усвідомлює, що вітчизняне кіно є. По-друге, дебютанти лише загартовуються, слухаючи бздури метрів.
Як Зіна кіно дивилася

«Доброго дня, шановна редакціє!

 

Мене звуть Дмитро Захаревич. Я – молодий режисер-самоучка. Моє найбільше досягнення на сьогодні – зйомки відео-арту для «Океану Ельзи». Захоплююсь документалістикою.

 

А тепер суть мого листа:

28 січня 2007 року, в неділю, на каналі «Кіно» у програмі «Кіно і Крапка» буде продемонстровано мою першу самостійну короткометражну ігрову роботу – «Знайомство». Якщо у вас буде бажання і час, перегляньте – мене цікавить ваша думка і конструктивна критика :-)

 

З повагою, до звязку, Дмитро Захаревич».

 

Отакого листа переслали Зіні Підалькіній із редакції. Хоч дівчина себе аж ніяк до професіоналів у кінематографічній галузі не відносила, та свербіло їй знати, що там і як. Тож не змогла не скористатися нагодою втелющити свої пять копійок щодо творчості режисера-новачка. Увімкнула ящик, та й почула: «Вітаю! Знову в ефірі кіно, і я – Крапка!».

 

«Оце так дивина!» – вигукнула у відповідь Зіна, бо аж ніяк не повязувала слово «крапка» у назві програми з імям ведучої. Думала вона, що слово «крапка» – для того, щоб усім українським каналам довести: на каналі «Кіно» буде програма про українське кіно, і буде вона рейтинговою, і крапка. І ще одне здивувало Підалькіну. Не зрозуміла вона, як може ведуча так щасливо й безпардонно на всі 32 всміхатися, коли у країні така халепа з тарифами, Президентом, Кабміном, українським кіно тощо.

 

Утім, здивування щодо претензійного прізвиська дівулі та її сліпучої усмішки в кадрі перекрилося тим, що Зіна второпала: це був справді проект про українське кіно. Не про західні кіно-викрутаси із шаленими бюджетами, а своє, українське, недороге. «Ми продовжимо наші персональні дослідження світу українського кінематографу», – пояснила Зіні ведуча з екрану, і вирішила молода журналістка, що саме любов’ю до високого мистецтва можна пояснити її загадкову усмішку.

 

Розуміла Підалькіна, що студентів для щотижневої програми здибати неважко, бо їх у театральному вчиться чимало, а от метри, з якими ведуча говорить на початку програми, рано чи пізно вичерпаються (у Зіни язик не повертався називати звабливу дівчину таким банальним і ніяким словом – «Крапка»). Та коли побачила дівчина, що у якості метра було запрошено молодого кліпмейкера Олександра Філатовича, збагнула: якщо люди мають клепку в голові, скрутних ситуацій вони не допустять, і як нема Балаяна чи Іллєнка – завжди можна запросити кліпмейкера або актора.

 

Та, слухаючи розмову ведучої, засумнівалася Зіна у її щирій любові до кінематографу, бо та лише підтримувала розмову простенькими запитаннями, а не демонструвала свої пізнання з історії кіно чи кліпмейкерства. І ясно стало: якщо у студію приходив митець-філософ – слухати цікаво, якщо гість нуднуватий – як от, скажімо, цей Філатович, – то врятувати таку ситуацію міг би лише двобій екранних героїв та жива реакція гостя на несподівані запитання ведучої. Але нічого подібного не було.

 

«Якби така приваблива дівуля ще й знання демонструвала, думку висловлювала, додавала би перцю у програму – ціни б їй не було!» – «виснувала» Підалькіна, бо подобалось їй у видовищі, власне, майже все. І студія сучасна, і жвава операторська робота. Підлога студії була розмальована під шахівницю, у кадрі було розкладено кілька червоних подушок і розставлені крісла, у яких, розслабившись, могли сидіти і гість, і ведуча, підібгавши під себе ноги. Як домашню (крісла), так і інтелектуальну (шахи) атмосферу проекту було забезпечено... Після цих думок у Зіни аж піт на лобі виступив, та вона дивилася далі ту програму, бо згадала, що ввімкнула канал «Кіно», аби на неофіта в кінематографі поглянути.

 

Отже, Дмитро Захаревич. Спочатку трансляції хлопцевої стрічки подумала Підалькіна, що він намагався відтворити вуличні реаліті-шоу. Короткометражка називалася «Знайомство». На екрані крутився запис із щоденника: «Я розлучився з дівчиною. Може, викинутися з вікна? Чи краще провітритися?». Камера знімала, як закадровий хлопака під баянну музику, музику Олега Скрипки, «Океану Ельзи» тощо намагався познайомитись із дівчиною на Хрещатику. Усілякі спецефекти у вигляді графічних малюнків – жіночих силуетів, що виникали в уяві героя на екрані, і тому подібного, – Підалькіну не вражали. Можна було й крутіше зробити. Утім, вони не заважали ні плину подій, ні грі акторів, – тобто, акторок, адже юнак знімав лише дівчат, із якими хотів познайомитися герой.

 

Одна з них сиділа на лавці на Хрещатику, інша – тікала від хлопця через Майдан Незалежності. За нею прямувала камера. «Чого ти тікаєш?» – запитав голос за кадром у переході метро. «Не знаю», – відповідає та й іде далі. Камера – за нею. До кінця не могла збагнути Зіна, чи справжня незнайома дівуля знімається у фільмі, чи актриса... Інтрига її вельми захоплювала. Дівуля засунула ключа в замок квартири, трохи поколупалася, та й утекла. Двері відчинив амбал, і зі словами: «Шо ти хочеш?!» – кинувся на оператора – явно з недобрими намірами.

 

Що ще побачила Зінуля, так це класну роботу режисера й артистів. Артистки були настільки природними, привабливими і чарівними, що приємно було в екран дивитися. «Добре кіно!» – мовив Зінчин брат-підліток, який залишив компютерну гру заради фільму Захаревича. І була це щира правда. Історія Захаревича прочитувалась ясно й чітко. Плин подій тримав увагу, кадр був насичений, виконавці діяли на межі доброї документалістики та ігрового кіна. «Що ще треба для початківця без освіти?» – подумала Зіна, і схотілось їй привітати Дмитра з успіхом. І тут сталося несподіване.

 

Ведуча нарешті додала перцю, сказавши, що сценарій фільму – сумбурний, і незрозуміло їй, чого шукає головний герой. «Як – незрозуміло???» – скрикнула Зіна, бо з усього видно було, що кіно це – про юнака нормальної сексуальної орієнтації, який прагне з дівчиною познайомитися.

 

Та ведуча не дала Зіні змоги заглибитись у це питання, й надала слово критикові Олексію Тарасову з «Афіші». З його слів Зіна збагнула, що він добре знається на капусниках та КВНі, – бо саме з ними він порівнював стрічку – і також не бачить чіткості сюжету у фільмі Захаревича. «От халепа!» – перелякалася Зіна. Та жару в її серце додав коментар Філатовича: «Мне кажется, еще нужно поработать над сюжетом. Над актерами. Потом еще придется поработать над тем, как это все выглядит. Мне кажется, он немного скучноват. Низкого качества. А в общем, мне все понравилось».

 

«Ги-ги, – знервовано мовила Зіна, почувши таку критику. – Га-га. Дивний субчик! Намилив руку на клонуваннях солодких мажорних кліпів для україно-російської попси та й думає, що такого доробку досить для того, щоби топтати капусту в городі!» Слова вихованця університету Поплавського Зіні весь настрій споганили.

 

Та на диво швидко охолов Зінин запал. Поміркувала трохи й дійшла висновку, що існування проекту «Кіно і Крапка» – суперова річ! По-перше, глядач усвідомлює, що вітчизняне кіно є. По-друге, дебютанти лише загартовуються, слухаючи бздури метрів. По-третє, якщо проект викликав такий буревій позитивних і негативних емоцій у Підалькіної, то це є добре. І крапка.

 

«Ні. Не крапка!» – мовила Зіна, бо схотіла написати авторові такого листа: «Дмитре, не переймайся. Роби, що робиш! І крапка».

 

Читайте також, як серйозний Андрій Кокотюха своїм критичним оком «Кіно і Крапку» дивився

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1575
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду