Попса в законі

16 Січня 2007
7678
16 Січня 2007
09:26

Попса в законі

7678
Подивилась Зіна святкову «Шоуманію» із Світланою Лободою, де колишніх зірок української естради показували, та й засмутилася.
Попса в законі

Отримала Зіна Підалькіна електронною поштою отакого листа:

 

В «Шоуманії» пригадають все!

Напередодні Старого Нового року Новий канал підготував спецпроект «Шоуманії» - «Згадати все». Сексапильна ведуча програми Світлана Лобода згадуватиме все, що було у 90-х у світі українського шоу-бізнесу – хто тоді був популярний, а хто тільки з’являвся на естраді.

Неповторна і чарівна Світлана Лобода допоможе пригадати глядачам перші хіт-паради, а також покаже раритетне відео вітчизняних зірок. Кожен зможе побачити, якими були у дев’яностих Ірина Білик  та Олександр Пономарьов. А також в «Шоуманії» можна буде побачити, чим зараз займаються Ольга Юнакова, Юрко Юрченко та інші популярні виконавці. І все це буде в традиційній яскравій атмосфері.

«Шоуманія» - «Згадати все» у неділю в 10:40 на Новому каналі.

 

Хіба ж могла Зіна таку програму пропустити? Сіла у неділю о 10.40 за свій «ящик», аби на те «спеціальне» глянути. 10... 20... І ще 30 хвилин почекала. Нема проекту. Думала, смачно вилаявшись, уже на серіал якийсь перейти, аж зазирнула в програму – а там той самий проект об 11.35 зазначений. Зраділа Зіна, стала хвилини рахувати – так їй кортіло, бідній, щось надзвичайне у перший день царювання Старого Нового  року подивитись.

 

«Яка кралечка! Мов Барбі!» - захоплено мовила Зінаїда, побачивши на своєму екрані ведучу «Шоуманії» Світлану Лободу, яка у коричнево-білому (як на старих фото) просторі увійшла у кадр. З правого боку вона тягнула якусь скриню, на голові мала повязку й розкішний хвіст. «Аеробіка?!» - здивувалася Підалькіна, бо саме таку зачіску зазвичай носили викладачі вправ для схуднення на телебаченні. Та коли картинка стала кольоровою, а Світлана вилізла з не менш розкішними, ніж хвіст, довгими ногами на скриню, й мовила «Это «Шоумания», и я - Светлана Лобода», Підалькіна збагнула свою помилку. Це, судячи з усього, була святкова програма. Принаймні, так її визначила струнка і ошатна, мов прикрашена новорічна ялинка, - уся в блискучому синьо-рожевому – ведуча. «Все старое становится модным», - мовила вона й закінчила. – «Сегодня в спецпроекте «Шоумании» - «Вспомнить все».

 

«Всьо?» - здивувалася Зіна, не розуміючи, як можна у програму, що почалася об 11.35, а закінчитись мала о 12.05, втелющити все.

 

«Куди зникли перші вітчизняні зірки? Як починали титани?» - не вгамовувалась Лобода і ставила сакраментальні питання, а в руках крутила, демонструючи, аудіокасету з одним із двох альбомів суперпопулярної у 90-ті роки в Україні групи «Фантом-2». Зіна не вельми була обізнана з творчістю цього гурта й напружилась, бо Світлана так і не пояснила їй, як, усе ж таки, називався той аудіоальбом, і жодної пісні не запропонувала для прослуховування.

 

«А теперь вспомним других звезд того времени, которые превратились в фантом и уже вряд ли вернуться». І тут же «фантоми» постали у кадрі – живі і здорові. Жіночка в чорному костюмчику і білій сорочці мовила: «Прівєт, я – Іра, група «Аква віта». За нею – молодик: «Прівєт, я Ігор – група «Аква-віта». І далі: «Я Діма Шифєр, участнік групи «Спалахнув шифер». Так само «повно» були представлені Ліна Скачко, Юрко Юрченко, Марина Одольська, Євгенія Власова, група «Іграшки» та інші. Про кожного Лобода запропонувала вичерпну інформацію: хтось із них нині працює водієм, хтось отримував за концерт «шалені гроші» - півтори тисячі доларів, хтось після декретної відпустки заспівав і повернувся на сцену тощо. Ніц не розуміла з програми Зіна, бо якщо йшлося про український шоу-бізнес, його витоки, - нехай і про попсу, - то чому серед згаданого зіркового люду не було відомих нині музикантів, таких як Кузьма, Скрипка, Бурмака...?

 

Так само «ніяк», як і про музикантів, Світлана Лобода розповіла і про хіт-парад «Територія А», давши репліку Олександра Бригинця, що це був перший телепроект про вітчизняну музику. Сказано було також, що програма мала шалені рейтинги, та за 3 роки її закрили. «Чому?» - знервовано стукнула Підалькіна по підступному «ящику», який потрібної їй інформації не видавав.

 

«Как стать звездой сейчас? – продовжувала сипати перли на бідну Зінчину голову Світлана. – Нужно обладать относительно условными голосовыми данными, относительно привлекательной внешностью и иметь много-много денег». Занудило Підалькіну від такого телевізійного узаконення сучасних норм попсової сцени. «Що ж це таке діється?! – зарепетувала вона, бо не відчула в чарівній одноманітності мови Світлани Лободи й натяку на іронію. – Бездарність у законі? На що ж нащадкам рівнятися? Що ж то за Лобода така?»...

 

Й полізла Зіна до Інтернету, і відразу втрапила на сайт Світлани – «светланалобода.ком». Із нього у вуха Підалькіної, не питаючи дозволу, полилися її пісні, які стовідсотково відповідали оголошеним з екрану критеріям. А сам сайт Лободи мав дві версії – російську й англійську, що відразу окреслювало її аудиторію, куди україномовна публіка аж ніяк не вписувалась, а про УКРАЇНСЬКИЙ шоу-бізнес, певно, й не йшлося.

 

«Чи варто далі описувати хіт-парад від Лободи з Вакарчуком на першому місці?» - засмучено запитала себе Підалькіна, бо, хоч і йшлося в цій програмі про тих, хто вижив і нині процвітає, тхнуло від нього відсутністю об’єктивності. «З таким самим успіхом Світлана могла б десь на кухні представити друзям любих її серцю кумирів. Ефект був би той самий», - гмикнула Зіна, і мала на те підстави, бо бачила: розповідь про шоу-бізнес 90-х не може влізти у 30 хвилин ефіру. Щоб інформація була поживною, варто було обмежитись однією темою, особою чи проблемою. Бо, коли брати персонажів знакової «Червоної рути» (про неї в «Шоуманії» теж згадувалось), то лише на те, щоб згадати всіх переможців її, - а вони перелічені на сайті «Червоної рути» - піде більше, ніж півгодини. «Заплутатись можна у персоналіях», - пояснила Світлані, блимаючи на екран, Підалькіна. Здалося їй, що герої підбиралися ті, хто під рукою опинився, чи кого змогли навмання згадати у святкові дні оператор чи режисер.

 

І смутно, тяжко стало на серці від того всього українській дівчині Зіні Підалькіній. Усвідомлювала вона, що, хоч якою б чарівною та успішною Світлана Лобода була, хоч скільки б мала грошей, її вельми легко замінити іншою «Барбі». Навіть якщо та буде відрізнятись від цієї в кадрі, нічого особливо не зміниться. Змінити ж ситуацію з музичними проектами могла б непопсовість, мужність утнути щось наперекір, а також присутність на екрані харизматичної особистості з енциклопедичними знаннями чи безмежною любов’ю до музики. Так було у колишньому рок-проекті «Решето» на каналі ТЕТ (кадри з цієї програми, яка вже давно закрита, ТЕТ досі часом використовує у своєму вечірньому ефірі – певно, чималий фактаж зібрали автори за недовгий час ефірного життя програми). Бо, якщо таж сама «Територія А», вчасно зявившись у просторі, де вона була потрібна, виконала свою функцію популяризації української музики, то призначення і функція «Шоуманії» для Підалькіної залишились загадкою. Так і пішла дівуля геть від телевізора, не знайшовши відповідей на свої запитання.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7678
Читайте також
09.10.2009 16:39
Зіна Підалькіна
, для «Детектор медіа»
29 415
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду