Новорічні марення Зіни Підалькіної

5 Січня 2007
4454
5 Січня 2007
14:37

Новорічні марення Зіни Підалькіної

4454
Хтось на Новий Рік шампанське пив, хтось – на Майдан під ялинку ходив, а наша Зіна телевізор дивилась. І таке вона там побачила...
Новорічні марення Зіни Підалькіної

Така вже доля в молодої журналістки Зіни Підалькіної: в передноворічний день замість олів’є та шампанського мусила куштувати телевізійне меню, а замість дивитись в усміхнені обличчя друзів – удовольнятися усмішками армії телезірок. Не те щоб це Зіну занадто пригнічувало, просто не сподівалась вона на Новий 2007 рік побачити на голубому екрані щось неординарне й нове. Умостилась дівчина у крісло, та й почала пультом клацати.

 

Вінегрет на СТБ

Це був ледь не перший проект, на який втрапила Зіна, клацнувши сірим із зеленими кнопками пультом. «Найяскравіші зірки вибирають найяскравішу подію року за мить! – почула вона рекламний текст, що передував передноворічній програмі СТБ. – Без перерви на рекламу! «Зіркові вікна-2006»!

 

«Спеціальний проект каналу СТБ і ведучі Сергій Попов та чарівна Надія Мейхер, - мовив Сергій Попов, зробивши комплімент своїй колезі, яка задоволено всміхалась до всього глядацького народу на всі свої тридцять два. – Інформаційна програма «Вікна» досліджувала...». І з того, що перелічили ведучі, збагнула Зіна Підалькіна, що їй випало побачити все, що було найнеординарнішого в 2006 році в інформаційному просторі, починаючи від політичного життя й закінчуючи розвагами. «Гм! Буцімто наше телебачення здатне на щось інше», - зверхньо всміхнулась Зіна, бо політика й розвага нині стали мов ті сестри-близнючки.

 

«Номінація «Розлучення»! – весело та оптимістично вигукнули ведучі. Не зрозуміла Зіна, чому СТБшники почали передноворічний марафон із такої сумної події, як сімейна трагедія – розлучення. Для оголошення кожної номінації до студії приходили українські політики, спортсмени, музиканти. Серед них упізнала Зіна Катеринчука, Горянського, Вакарчука. Деякі номінації телемостом оголошували росіяни – Задорнов, Моісєєв та інші.

 

«Зіркові розлучення, які шокували світ!» - не вгамовувались ведучі й оголошували переможців. «На третьому місці в нас сюжет про Еніма... – мовив Сергій Попов, і тут же виправився. – Емінема! (сміх у студії). «А ти ще не пив!» - пожартувала Надія. «А я ще не пив, - тверезо підтвердив Сергій і вів далі: - Про репера Емінема. У січні цього року він знов одружився з Тім Метерс. (розгублено) Хто це? Я не знаю...». Не знала й Зіна Підалькіна, бо її не надто обходили родинні пертурбації зарубіжних зірок. «Можливо, в цій номінації немає вітчизняних претендентів, тому в нас не вельми розвинена скандальна «жовта» журналістика – як на телебаченні, так і в пресі?» - замислилась Зіна, відганяючи від себе подив від номінації та її героїв. Ну не могла вона второпати, чому на першому місці опинилась родинна проблема Вітні Хюстон, а не, скажімо, того ж Емінема чи Пола Маккартні. Критерії, за якими телевізійники дібрали переможців, були незрозумілі й сумнівні. Що, до речі, відзначив у категорії «Дикі танці» гість проекту, хореограф Григорій Чапкіс, побачивши, що перше місце в танцях здобув не ведмідь або запальна пенсіонерка, а п’яний парубок. «Я б єму пєрвоє мєсто нє поставіл. Он же дурєнь...» - ображено мовив Чапкіс.

 

Згадка Зіни №1. Зрозуміла Підалькіна, що той професіонал від танців має рацію. Згадала одну вечірку, яку їй випало відвідати наприкінці 2006 року. Було це в оболонському «Дивосвіті» на презентації першого диска мамонта української рок-музики Макета. Хлопчаки, накидавшись бозна чим, танцювали, не усвідомлюючи себе, не гірше за пацана з відео. І керував ними в танці радше допінг, ніж натхнення. І ясно було Зіні, що відзначати за це хлопаків призами навряд чи варто, адже приз у цій ситуації мав би належати виробникові алкоголю.

 

 

Містифікації СТБшні

Звуковий ряд до підібраних сюжетів часто виявлявся звичайнісінькою містифікацією. Наприклад, в одному сюжеті було зазначено, що Пол Маккартні розлучився з дружиною через те, що та його зранку годувала вівсянкою, промовляючи «Вівсянка, сер!» (весело? Зіні – ні). А в сімейних проблемах мешканців одного українського села винні інопланетяни. І видно було, що голос за кадром озвучував мову селян іншими, своїми текстами, що зводило нанівець саму ідею проекту – інформувати громадян про непересічні події та забавки минулого року. Незрозуміло було Зіні, якому сюжету вірити, а якому – ні. «Масло масляне», - мовила вона, бо багато новорічних сюжетів і так були неймовірними. Телебачення ж – суцільна містифікація, піар, якщо ж у його побрехеньки ще й свої неправдиві дотепності вставляти, то від такого перебору може й знудити. Що ледь не сталось із Підалькіною перед Новим Роком. Нецікаво їй стало. Хоч ведучі проекту були цікавенькою парою – сухорлявий молодик-інтелігент та хвацька сексапільна молодиця, - але інформаційне наповнення проекту, включаючи розмови з гостями ні про що, жодного кайфу Зіні не принесло. «Досить порожнечі!», - бовкнула вона і клацнула пультом.

 

 

Не так гадалось, чи новорічні тенденції

Свою помилку Зіна усвідомила, коли наблизився Новий Рік. Зясувала вона, що передноворічні «Вікна» можна було б вітати хоча б тому, що це був нехай про все на світі, але – суто український продукт. Від іншого ж Підалькіна лише рота свого роззявляла. «Де я? – клацала вона зубами від люті. – В Україні? Може, в Росії? В Совку?»... Лише канал, що його її друг Лимон називає «Е», не знаючи, що зветься він ТРК «Ера», та ТРК «Київ» підготували для народу суто українську новорічну програму. Інші ж чи просто крутили московські розваги, чи, запрошуючи українських виконавців як пікантну приправу, розбавляли ними до паскудства остогидлих російських попсовиків.

 

І от що зрозуміла з того фаршу Зіна:

 

Перше: «Майдан» на 5 каналі їй вказав, що нарід український став ігнорувати політичне життя рідної країни. Хоч Данило Яневський так старався, що й спітніти можна, запрошених шоуменів повернути до лона політики, ті затято тікали від тієї теми до світських балачок.

 

Друге: Хоч якою є ідея, а ведучий мусить від неї кайф ловити. «5 копійок» Романа Чайки, де світські персони вдягнули маски політиків і висловлювали думки на запитання ведучих на манер комедійних персонажів, добре повеселив телевізійну публіку, та й самих учасників проекту. Особливо можна було пупа увірвати від перевтілення Леся Подервянського в Леоніда Черновецького, а брата Капранова – у Віктора Ющенка. «Сміливо!» - зареготала від захвату Підалькіна, бо «5 копійок» прозоро вказали, що все ж таки, хай там як, Україна – демократична держава.

 

Третє: Жанр «гоп-ца-ца» вичерпав себе, нічого нащадкам не залишивши. В багатьох розважальних проектах цього року частенько лунали радянські хіти й ремікси на них. Вони й контрастували з тотальною порожнечею сучасної російської попси, що не містить ні душевних емоцій, ні оригінальності, ні мелодій, які запам’ятовуються на роки.

 

Четверте: Всі українські зірки намагаються заробити новорічні презенти, тому світські персони першого ешелону, що вдень прийшли у прямий ефір на СТБ, були відсутні на нічному прямому ефірі ТРК «Київ», якому довелося задовольняти публіку кимось на кшталт Лади Лузіної.

 

Пяте: Російським та українським зіркам далеко до Голівуду, бо деякі молоді й не дуже поп-діви зявлялись на очі публіки в одязі, схожому на пеньюари чи домашні халати. «Хоча... – подумала Зіна. – В СНД, певно, мода інша – азійська».

 

І шосте: Україна – не Росія, і бажано не тягнути на українські екрани російський бомонд. На таку думку навів Зіну виступ Святослава Єщенка на нічному СТБ у російському концерті «Новорічна гумористична дискотека». Єщенко переспівував хіти радянських часів, зробивши їх тексти сучасними й актуальними для Росії. Після кожного рядка цього дотепного виконавця російська публіка просто шаленіла від захвату. «Навряд чи така реакція була б в українців», - відзначила для себе Підалькіна. «Отчего, отчего, когда темно, я теперь боюсь идти по переулку», - співав він під схвальний сміх публіки, і вів про живоглотів під домом, які знімуть спочатку взуття, а потім інше. Співав він і куплет про бомжа з собакою, якому щастить, бо його не стосується подорожчання комунальних послуг. На пісню «Наша служба и опасна, и трудна» згадав про міліціонерів, які ловлять алкашів, а в розбірки мафії не втручаються. Про кілера нагадав у пісні на мелодію «Соловьиная роща». І про прописку московську не забув: «На каком ты коне не сидящий, на какой не лежащий траве, лишь тогда ты джигит настоящий, если ты прописался в Москве». Тут камера показала молодого грузина у залі.

 

Згадка Зіни №2. Грузин виглядав ліричним, соромязливим і поетичним. І згадала Підалькіна свої відвідини акції «Мистецтво без кордонів», організованої Міністерством культури перед Новим роком для посольств різних держав. Те, що погляд Міністерства звернений, як і погляд голови держави, переважно в минуле – на фольклор, - не було одкровенням. Та саме там відкрила для себе дівчина, що в тих грузинах є щось невитравне й до скону привабливе. Підскочила вона до посла Грузії в Україні Ґриґола Катамадзе, якого якраз знімав Новий канал, а він і каже: «Могу ли я воспользоваться случаем и поздравить своих соотечественников?». Отримавши дозвіл, посол мовив у камеру грузинською, а тоді переклав українською: «Я хочу привітати своїх співвітчизників, що живуть в Україні, і українців із Новим роком та Різдвом Христовим!». Зіну вразила зміна, що сталась із послом, коли казав він ті слова: в очах його зявилось тепло, щирість, шляхетність. Дивилася Зіна на посла, і чомусь чула тужливу грузинську пісню, бачила гори, а на них – справжніх джигітів.

 

 

На  кінець ночі

Згадуючи це, Зіна думала, що насправді в новорічну ніч її хвилює не лише естрада, але й Андріївський узвіз, де нова столична влада збирається робити «реконструкцію», закриваючи галереї й виганяючи звідти художників. Про це дізналася дівчина на передноворічних зборах у галереї «Карась». Хотілось їй, аби смутна подія ця не обійшла в Новому році телебачення, щоб телевізійники солідаризувались із митцями й захистили Узвіз. Подумавши про це, вимкнула вона свій телевізор та й пішла дивитись цікаві сни новорічні.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4454
Читайте також
11.01.2008 11:45
Маша Томак, Ірина Кононенко, Олена Яхно, Михайло Василевський, «День»
6 023
10.01.2008 08:49
Media Resources Management
для «Детектор медіа»
13 315
10.01.2008 07:15
Оксана Старенькая, для «Детектор медіа»
8 809
09.01.2008 09:59
Маша Томак, «День»
12 564
05.01.2008 08:21
Костя Гнатенко
для «Детектор медіа»
11 068
03.01.2008 13:48
Андрій Кокотюха
для «Детектор медіа»
13 062
02.01.2008 14:27
Сергей Цыгипа
для «Детектор медіа»
19 595
02.01.2008 13:57
Николай Рашеев
для «Детектор медіа»
6 067
01.01.2008 12:12
Евгений Магда, для «Главреда»
13 725
31.12.2007 09:39
Костя Гнатенко
для «Детектор медіа»
14 050
27.12.2007 09:54
Інна Гончарова
для «Детектор медіа»
15 821
26.12.2007 12:54
Мария Хализева, «КоммерсантЪ-Украина»
6 815
17.12.2007 15:08
Прес-служба НТКУ
30 288
10.12.2007 17:14
Тамила Аблаева, «Экономические известия»
6 275
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду