Депутати під мікроскопом ТВі

15 Лютого 2013
20112
15 Лютого 2013
13:30

Депутати під мікроскопом ТВі

20112
Таких депутатів – без тупої ретрансляції завчених гасел, без пієтету ведучих до високого становища гостей, без спровокованих бійок у студії et cetera – глядач досі не бачив
Депутати під мікроскопом ТВі

Юлія Банкова та Андрій Сайчук - двоє з небагатьох багнетів, які залишилися на ТВі після рішучої «оптимізації» та переформатування на початку року. Обоє ще не так давно були обличчями інформаційно-розважальної програми «Ранок на ТВі». Коли її зліквідували (це, вочевидь, була перша спроба «оптимізації» каналу під егідою Миколи Княжицького), Юля та Андрій знайшли себе в прямоефірному ток-шоу «Революція на канапі». Далі, коли «Революцію...» спіткала та сама доля, що й «Ранок...», журналістів задіяли в передвиборних проектах. Нині ж, коли канал зробив ставку на програми власних журналістських розслідувань, а вибори давно скінчилися, для дуету Андрія Сайчука та Юлії Банкової вигадали такий собі іронічно-політичний формат (по черзі вони ведуть іще й недільний тижневик «Сьогодні. Дайджест», тож, як бачимо, «оптимізація» вилилася в максимальне завантаження тих, кого залишили на ТВі). У певному сенсі його можна назвати й дещо розважальним.

 

Ідеться про проект «Дорогі депутати», що його канал ТВі реалізує разом із мережею «Опора». Про те, що ця програма є не що інше, як продовження знаменитого передвиборного циклу «Про обранців», в інтерв'ю «Детектор медіа» говорили як автори та ведучі «Дорогих депутатів», так і Ольга Айвазовська, голова мережі «Опора». Уже з тієї розмови можна було збагнути, що новий проект ТВі - це спроба подивитися на депутатський корпус та все навколо нього оком незамуленим і навіть дещо насмішкуватим. Адже автори «Дорогих депутатів» збиралися по-чесному аж чотири хвилини конкурувати з шоу Савіка Шустера на Першому національному (програма починається о 21.00 і закінчується о 21.25, тобто на п'ять хвилин пізніше від початку «Шустер live»). Така самоіронія нічого, крім прихильності, викликати не могла.

 

Самоіронія Юлії та Андрія, як з'ясувалося вже з першої подачі, дуже органічно вписалася в загальну іронічну інтонацію, обрану для того, щоби показати електорату його обранців у дії. Почалося вже з першого сюжету - найяскравіші моменти першої сесії сьомого скликання в інтерпретації задерикуватих ведучих перетворилися на якісь «комічні куплети». Тобто перед очима вірного шанувальника ТВі постали депутати у всій своїй красі: від демонстративного спилювання паркану біля ВР та показового побиття тушок-Табалових - до зафільмованих фактів кнопкодавства.

 

Перша програма циклу, відчувалося, була дуже добре продумана й відтак структурована - на кожний крок народних обранців у новому скликанні вигадали власну рубрику. Приміром, кількість зареєстрованих та ухвалених законопроектів, а також коефіцієнт корисної дії парламенту завели в рубрику «Парламентська математика». З неї глядач також дізнався, хто з депутатів є лідером законотворчості, а хто пасе задніх. Або ж - хто з депутатів є автором найодіознішого законопроекту. Такі математичні викладки, якщо їх подавати у вигляді серйозних діаграм, навіть знавця вищої математики заженуть у стан тривалої летаргії. Але в «Дорогих депутатах» цю важку «арихметику» подано через веселу інфографіку в стилі мало не дитячих малюнків. Відтак зрозуміти, хто з депутатів чим переймається на робочому місці, а також хто з них на ньому взагалі не з'являється, дуже легко.

 

Особлива родзинка проекту, сказати би, його десерт, - рубрика «Мажоритари». Вона розповідає, як народні обранці виконують накази виборців. У першій програмі Юлія Банкова поїхала в приймальню Олександра Волкова на Сумщину. Кореспондентка з'ясувала, що нардеп нині десь у Німеччині, як сказав його помічник, вибиває нові ліжка для місцевої лікарні. Тим часом, переглянувши список обіцянок народного обранця й знайшовши позначку «виконано» навпроти дитячого майданчика, журналіст ТВі туди навідалася. Ну, й тут уже місцеві виказали їй усе, що думали про свого депутата - що майданчик вони робили власними силами, а пан Волков обіцяв за те все заплатити, але так нічого й не компенсував.

 

Цей сюжет, до речі, його героєві шалено не сподобався. Рівно за тиждень, коли в ефір вийшов другий випуск «Дорогих депутатів», Олександр Волков у кулуарах Верховної Ради оголосив Юлії Банковій справжню анафему. Нардеп звинуватив кореспондентку в підкупі своїх виборців, які за горілку звели на нього перед камерою справжнісінький наклеп. Синхрон депутата був дуже схвильованим: «Платити гроші та давати пляшку горілки, щоби вони обливали мене брудом, соромно для журналіста!»

 

Якщо чесно, після тижневого блокування Ради «УДАРом», коли сесію так і не було відкрито, мені було цікаво, як саме впораються з цією нештатною ситуацією «Дорогі депутати». Бо ж тут готувалися пильно стежити за всіма порухами обраних тіл саме на сесії та в комітетах, аж тут - такий облом! Але Юлія та Андрій поєднують у собі такі, на перший погляд, несумісні речі, як нахабна молодість і вже великий телевізійний досвід. Відтак другий випуск проекту вийшов не менш, а місцями й більш, динамічний, ніж прем'єрний.

 

Додалося й веселощів. Приміром, цілком серйозний сюжет про сумнозвісний «сенсорний палець Яценюка», випробуваний Андрієм Сайчуком у лабораторії його розробників, остаточно знахабнілі ведучі приправили наочною демонстрацією, як усе-таки можна обдурити сенсорну клавішу в системі «Рада-3». Для цього до студії занесли імітацію пульту для голосування й журналіст показав, яку розтяжку треба мати народному депутатові, аби пальцем ноги затиснути сенсорну клавішу, а носом - дотягтися до кнопки голосування, щоб, утримуючи її 10 секунд, таки проголосувати за найближчого сусіда. Але не більше, ніж за одного - за п'ятьох, як це можна за «Ради-2», не вийде. Отож, дійшов висновку Андрій, парламенту будуть потрібні не борці чи боксери, як досі, а йоги.

 

Градус іронії в другому випуску «Дорогих депутатів» підвищила й поява рубрики «Анжеліка і депутати». Ця манірна білявка в парламентських кулуарах займалася тим, що нещадно бентежила обранців викличним декольте й «наївними» запитаннями від гарячої пергідрольної білявки на кшталт: «А ви за сенсорну кнопку?» Або ж «Куди треба поцілувати дитину, щоби вона стала народним депутатом?» Виявилося, що в депутатів усе гаразд і з базовим інстинктом (на декольте реагували буквально всі!), і з гумором.

 

Рубрика «Мажоритари» цього разу представила «труди й дні» нардепа від ОО «Батьківщина» Олега Медуниці. Познущатися з опозиціонера, показавши його відсутність на роботі в окрузі, не вдалося: депутат тут працює щодня, коли немає сесій. А позаяк наразі парламент заблоковано, Олег Медуниця з ранку до ночі розв'язує поточні проблеми своїх виборців. Останні в своїх проханнях бувають аж надто екзотичними, як розповів депутат. Приміром, якась жіночка зажадала змінити прапор «Батьківщини» на синє полотнище з сонцем. Проте пан Медуниця пояснив, що такий стяг уже є, й він являє собою державний прапор Казахстану. За два дні прохачка прийшла знову з тією ж вимогою, хоча й погодилася з тим, що прапор її мрії вже десь існує.

 

Конкурувати з Савіком Шустером чи Андрієм Куликовим, або ж з Анною Безулик «Дорогі депутати» не можуть ані за форматом, ані через компактний хронометраж, ані з огляду на мінімальні капіталовкладення в проект. Не можуть, бо в цьому негласному змаганні за політично заангажованого глядача новий проект ТВі просто поза конкуренцією. Таких депутатів - без тупої ретрансляції завчених у партійних штабах гасел, без пієтету ведучих до високого становища гостей, без спровокованих бійок у студії et cetera - глядач досі не бачив. Ось вони, наші обранці, незалежно від статків, віку, політичних уподобань чи статі - як на долоні. Чи, радше, на предметному скельці під мікроскопом. Голі цифри й факти, зібрані й проаналізовані мережею «Опора», дозволяють кожному зробити власні висновки щодо ефективності Верховної Ради та проникнути в справжню мотивацію «тяжкої праці» депутатів. Ну, а просунута інфографіка, через яку подається статистика, діє на виборця переконливіше, ніж будь-які популістські гасла з будь-яких політичних таборів. Не кажучи вже про суто коміксові ілюстрації до рубрик.

 

Отож, «Дорогі депутати» на ТВі показали, що й малими силами можна робити справді затребуваний глядачем проект. При цьому не запобігаючи ласки ні в його героїв, ні в багатих спонсорів. І таке буває...

 

Фото - www.facebook.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20112
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду