Голодомор і бомжизація

23 Листопада 2006
3325
23 Листопада 2006
13:28

Голодомор і бомжизація

3325
Новий масштабний «соціальний» експеримент, що розпочався після проголошення незалежності України, вже пройшов перший етап.
Голодомор і бомжизація

Наближається 25 листопада – День пам’яті жертв Голодомору і політичних репресій. «Детектор медіа» публікує статтю Аркадія Сидорука, журналіста-міжнародника, який працював кореспондентом у США  в 1980-1989  і в 1992-1996 рр., присвячену розумінню Голодомору 1933 року в нашому суспільстві та можливій загрозі повторення цієї трагедії.

 

Перечитуючи опубліковані у 1980-их роках у Вашингтоні доповідь конгресово-президентської Комісії з дослідження голоду в Україні Конгресу і тритомник свідчень його жертв, я натрапив на розповіді, що спонукають до аналогій.

 

Івана М. запитали, чи говорив він своїм американським друзям про страхіття, які пережив в Україні під час голодомору. «Їм це не цікаво, - відповів він. -  Американці балакають про автомобілі, роботу і футбол». 

 

Мені стало моторошно, коли я читав інше  свідчення - пані Гармаш. «Ми розповідали про голод американцям, розповідаємо й  досі, - сказала вона. - Більшості з них до цього байдуже. А ще вони говорять: «Yes, у нас теж був голод. Тоді ми шукали в урнах для сміття гнилі продукти». Я перепитую: «В урнах для сміття? У нашій країні в урни для сміття ніхто нічого не викидав».

 

У 1930-х роках Америка переживала  велику економічну депресію, що збіглась у часі з голодомором в Україні. Та порівнювати одне з іншим безглуздо. Я зустрічався з учасниками голодних маршів на Вашингтон, і вони розповідали мені про злигодні, яких зазнали у ті важкі часи. Але то була американська трагедія. Щоб полегшити життя знедоленим, для них влаштовували польові кухні, їм надавали притулок, збирали пожертви. За багато років я  не чув і не читав, щоб тоді помер з голоду хоч один американець. Натомість, від 5 до 7 мільйонів замордованих голодомором  українських селян не змогли розповісти про свої передсмертні муки й лишилися непочутими.

 

Звісно, й сьогоднішні Сполучені Штати не є втіленням американської мрії для всіх американців. Однак у тих, хто спіткнувся у житті, завжди є шанс стати на ноги. У Вашингтоні я бував у гостелах для бездомних, куди б охоче переселилися не тільки мільйони українців - мешканців хрущовок, а й ті, хто змушений платити божевільні гроші за  квартири, не варті доброго слова…  

 

Мабуть, годі вже про Америку. Я повертаюся в Україну і уявляю собі таку картину недалекого майбутнього. Натовп голодних бомжів у російськомовному Києві нишпорить на сміттєзвалищах. Вигрібши звідти напівгнилі залишки іжі, він в екстазі радіє й регоче.

Одягнений у лахміття напівголодний, національно свідомий інтелігент підходить до бомжів і починає розповідати їм про голодомор-геноцид в Україні.  «Эй, мужик! – одразу заткає його рота ватажок бомжівської зграї. - Не вешай лапшу на уши! Тоже мне нашлись интеллигенты. Они что – лучше нас? Могли бы порыться в мусорниках. Тогда б не подохли с голоду…»

 

У 1930-х роках комуністи здійснювали на Україні  «соціальний» експеримент, заганюячи мільйони українських селян у колгоспний рай, а багатьох - на той світ. Я зумисне беру слово  «соціальний» у лапки, бо воно вводить в оману щодо причин найбільшої національної трагедії. Кремль безжально знищував мільйони українських селян ще й тому, що вони були носіями національної ідеї. Більшовицький експеримент супроводжувався масовими репресіми проти інтелігенції (досить згадати розстріляне українське Відродження)  і забороною Української автокефальної православної церкви (УАПЦ). То був геноцид, спрямований проти української нації.

 

Новий масштабний  «соціальний» експеримент, що розпочався після проголошення незалежності України, вже пройшов перший етап. Поки націонал-патріоти бігали з синьо-жовтими прапорами й тризубами, комуно-олігархічна більшість на чолі з колишнім головним ідеологом КПУ Леонідом Кравчуком, а потім з представником червоного директорату Леонідом Кучмою перетворила Україну на свою внутрішню колонію, прихватизувавши усі національнії багатства.  Тепер в Україні проголошено «недоторканним» і  «священним» право на  приватну власність. А як же бути тим, кого методом ваучеризації позбавили права на частку національного  багатства?   

 

Шалено підвищуючи комунальні  тарифи, біло-синя-червоно-рожева  коаліція (в купі з деякими нашоукраїнцями на кшталт київського мера Леоніда Чернівецького) перейшла до  нового етапу розвитку демократії та економічних реформ. Тільки чим платити за квартири більшості пенсіонерів і тим, хто опинився за межею бідності, якщо платня за  комунальні «послуги» перевищує рівень їхніх заморожених пенсій і  зарплатТавром соціального геноциду може стати масова бомжизація.

 

На вулиці опиняться неплатоспроможні. Україномовні та російськомовні. Усі під одну гребінку. Без жодних проявів геноциду за національною ознакою. Не те, що в часи голодомору. 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3325
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду