Зимова ілюстрація до скандального законопроекту

18 Січня 2013
7777
18 Січня 2013
14:23

Зимова ілюстрація до скандального законопроекту

7777
Про те, які капості несе в собі пропаганда гомосексуалізму, в законі сказано багато. Про те, кого вважати винним у такій ситуації, – жодного слова
Зимова ілюстрація до скандального законопроекту

Завершення новорічно-різдвяних свят і численні медіазвіти про те, як і де провели ці свята різноманітні й різношерсті гламурні персони - типу віпи, парадоксальним чином змусили повернутися до давненько вже заглухлої теми. А саме до ухваленого три місяці тому в першому читанні законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо захисту прав дітей на безпечний інформаційний простір)». Інакше кажучи, до законопроекту про заборону пропаганди гомосексуалізму. Оці репортажі змусили по-новому оцінити зміст, сенс і мету цього законопроекту.

 

Надалі не називатиму ані видань, ані імен - інакше все, що буде написано, можна було б сприйняти за звинувачення й «наводки». Річ не в іменах і не в назвах, річ у самому законопроекті.

 

Отже, відомий діяч масової культури «юнобальзаківського» віку (назвімо його А) відпочивав у далекій південній країні (назвімо її Б) на березі теплого моря в компанії з молодим і досить відомим співаком (назвімо його В), чий імідж претендує на таку собі суперметросексуальність. Інтернет-видання (назвімо його Г) оприлюднило фоторепортаж про відпочинок двох типу зірок і посеред іншого дало гіперпосилання на інше інтернет-видання (назвімо його Д, хоча справедливішим було б і його теж назвати Г, причому дуже й дуже великим Г), яке стверджувало: між двома зірками існує симпатія гомосексуального характеру.

 

Що ми маємо в підсумку? А маємо ми двох публічних осіб, що є досить відомими й навіть популярними, зокрема й серед підлітків. Маємо гламурні, немов із рекламного буклету, їхні фотографії у розслаблених позах і не надто обтяжливому одязі. Маємо змалювання, як чудово вони провели час і яку райську насолоду отримали. І, нарешті, маємо згадку про можливі гомосексуальні стосунки між ними.

 

Пропаганда гомосексуалізму? Поза всяким сумнівом, пропаганда. Принаймні, суворі й цнотливі любителі теплих пляжів у зимовий період, тільки не з поп-середовища, а з Верховної Ради мали б усі підстави стверджувати, що це пропаганда. І якби той законопроект було ухвалено не лише в першому читанні, а остаточно, на винних чекало б суворе й невідворотне покарання.

 

От тільки хто в даному разі був би винен?

 

Видання Г? Але ні: воно просто розмістило репортаж про відпочинок двох діячів масової культури. Про можливий гомосексуальний зв'язок між ними було сказано дуже побіжно, одним реченням, без жодних оцінок, у формі припущення, та ще й як посилання на видання Д.

 

Може, винним було б видання Д? Теж, нібито, ні: воно не розписувало принади спільних розваг громадян А та В й узагалі не згадувало ані про які розваги. Навпаки, воно недвозначно давало зрозуміти: от які вони негідники, ці А та В, - а може, й іще гірші персонажі. У виданні Д це виглядало не як пропаганда, а як таке собі «недорозслідування».

 

Тож кандидатами на звання винних залишаються самі громадяни А та В. Принаймні, суспільний осуд мав би впасти на них і саме на них. Одне лише лихо: самі вони ніколи, жодного разу не заявляли про свою сексуальну орієнтацію й свої стосунки, а тим паче не вихвалялися цим. Ба більше: взагалі невідомо, чи й справді такі стосунки між ними існують, а чи все це пустопорожні плітки. Зрештою, хто з нас не відпочивав у компаніях друзів?

 

Дивимося текст законопроекту. Уважно дивимося. Дуже уважно... Про те, які капості несе в собі пропаганда гомосексуалізму, в законі сказано багато. Про те, кого вважати винним у такій ситуації, - жодного слова.

 

То що ж: якби законопроект став законом, виходило б, що правопорушення є, провина теж є, а винних немає? Ні, не буває такого. Якщо є провина, мусять бути й винні - у будь-якому разі мусять. Тож виходить одна-єдина річ: винними в даній ситуації за бажання можна було б оголосити й видання Г, й видання Д, й громадян А та В - а може, й не лише їх. Замазати можна було б кого завгодно - аби лише було бажання. Будь-кого можна було б звинуватити - залежно від ситуації.

 

Так і уявляється картина: яке-небудь не надто популярне, але «правильне» видання навмисне повідомляє про буцімто гомосексуальні стосунки... та не має значення, чиї саме - аби лише імена були відомі. Це повідомлення старанно передруковують... Усе, пастка спрацювала.

 

От вам і можлива мета цього законопроекту. Скажете, вже три місяці про цей законопроект нічого не чути? Але ж повернутися до нього можуть будь-якої миті!

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7777
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Б.Б.
4118 дн. тому
Головне: зовсім не обов'язково публікувати фото з пляжів та з відпочинку. Можна зробити фотографії двох (та ще й зловити "вдалий" момент) випадково на вулиці або десь на нараді. Немає значення, де - аби лише або сиділи надто близько, або дивилися одне одному у вічі.
Знавець
4119 дн. тому
Забагато слів, містере Бахтєєв. Треба говорити стисліше: зграя державних ідіотів прийняла черговий ідіотський закон, який ніхто не виконуватиме. Як ніхто не виконує зараз ідіотський закон Черновецького про "мораль". :)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду