День жалоби? Ні, день жлобів!

26 Листопада 2012
9280
26 Листопада 2012
13:20

День жалоби? Ні, день жлобів!

9280
«Нате й відчепіться» – саме такою була загальна (всезагальна) «жалобна» телетональність
День жалоби? Ні, день жлобів!

Для того, що сталося на українському телебаченні 24 листопада, в День пам'яті жертв Голодомору, дуже важко дібрати визначення. У будь-якій цивілізованій країні уявити собі такий ефір у день національної жалоби неможливо. Нагадаю факт із порівняно нещодавньої історії. 1979 року на конкурсі «Євробачення» перемогли ізраїльтяни. Конкурс 1980 року, відповідно, мав відбутися в Єрусалимі. Але Європейська мовленнєва спілка призначила його проведення на День пам'яті жертв Холокосту. Жодні перемовини не похитнули позиції ЄМС.

 

У підсумку Ізраїль: а) відмовився від проведення конкурсу - тогорічний конкурс відбувся в Гаазі; б) відмовився від участі своїх представників у «Євробаченні-1980»; в) відмовився від транслювання конкурсу - ціною того, що тим самим утратив право надіслати своїх представників на «Євробачення-1981». Нагадаю: межа 1970-1980-х років - це був час розквіту конкурсів пісні «Євробачення», час, коли ці конкурси користувалися надзвичайним авторитетом.

 

А тепер спробуймо в уяві замінити Холокост на Голодомор, а Ізраїль - на Україну. Чи можливою є така поведінка України? Чи можливою була б підтримка українцями таких кроків влади та керівництва телевізійних корпорацій? Чи склало б українське телебачення тест на елементарну людяність? Не на щось там високогероїчне, не на затуляння грудьми амбразури, ні - на звичайну, просту, буденну людяність? Облишмо у спокої високопарні слова й поняття на кшталт християнської моралі тощо. Так само й делікатність, тактовність. Для порядності - от для чого не знайшлося місця (за дуже й дуже рідкісними винятками) на українському телебаченні.

 

На переконання багатьох українців, комунізм давно впав - то про яку мораль може бути мова, панове? Що ж поробиш, коли наші «ринковики» й «ліберали» вивчали ринкову економіку за підручниками з історії КПРС! І медіабізнес - зокрема телебачення - дуже наочно демонструє загальне переконання: успіх і мораль несумісні, homo homini lupus est. Дурні сантименти - це для невдах. Чи не через те Україна дедалі більше перетворюється на країну-невдаху, на країну, в якої геть усе валиться з рук? Біда лише в тім, що наше телебачення представило такими - невдахами - всіх без винятку українців.

 

24 листопада можна було перемикати канал за каналом і ніде - ніде! - не побачити бодай плашечки, що сповіщала б: сьогодні - день національної жалоби. Бодай закадрових нагадувань у паузах між передачами. Скрізь буяла реклама наїдків і напоїв, пральних порошків і засобів від нежитю. Та чорт із ними, тими наїдками від нежитю: реклама грандіозних телеконцертів, що вийдуть незабаром, із уселенськими піснями й танцями - вона теж не видалася керівництву каналів чимось недоречним, чимось образливим того дня.

 

Цього враження не похитнули ані тематичні фільми, які транслювали деякі канали, ані поодинокі запалювання свічок в окремих програмах: на загальному тлі вони виглядали нещирими, задля годиться - нате вам, мовляв, і відчепіться. «Нате й відчепіться» - саме такою була загальна (всезагальна) «жалобна» телетональність.

 

Віктор Медведчук на 5-му каналі у програмі «Портрети» Сергія Дорофєєва... От саме цього дня. Звісно ж, він казав правильні речі. От тільки, даруйте, не вірилося в його щирість. Ані його, ані тих, хто саме в день жалоби запросив його. Адже існує така річ, як передісторія, як репутація гостя студії. А чи телевізійники й справді переконані, що українці - всі без винятку - хворі на склерозомаразм у тяжкій формі? Що вони не пригадають, що було вчора? Що їх можна годувати будь-чим - проковтнуть і не подавляться? Схоже, нас усіх мають не за тварин навіть - бо тварини вміють розрізняти добро й зло, а за неістот, за меблі, за речі? За об'єкти власності й ніщо більше?

 

На Першому національному каналі ранок розпочався з повторення п'ятничного випуску «Шустер live». Ні, не про Голодомор - про нього так і не згадали. Хоч темою й було оголошено «Зі свободою по житті», насправді наскрізною темою випуску став ювілей самого Шустера. Його вітали політики, Євгеній Кисельов, Валід Арфуш «та інші офіційні особи».

 

Дивна річ: від Партії регіонів депутатів цього разу не було, самий лише міністр культури Михайло Кулиняк. У День пам'яті жертв Голодомору вимовляли натхненно-вітальтні промови, дарували радісні посмішки й подарунки Петро Порошенко, Давид Жванія, Сергій Соболєв, Микола Катеринчук...

 

Так, знімали випуск 22-го числа, в ефір він вийшов 23-го... Але чи не міг канал от саме цей випуск повторити якось іншим разом? Не в день жалоби? Хай навіть два випуски в один і той самий ранок - тільки коли-небудь згодом?

 

Та й не лише це. Вечірній ефір 23 листопада завершився вже після опівночі, вже 24-го, вже в день жалоби. Якраз тоді в ефірі «Шустер live» співали - спочатку квартет із хору імені Верьовки, потім Петро Мага з італійською співачкою... Щиро співали, завзято, натхненно. Вітально.

 

Принагідно, цей випуск «Шустер live» залишив ще одне запитання. Так, Савік Шустер є дуже помітною постаттю на українському телебаченні. Ймовірно, він цілком заслуговував на всі вітальні слова, що лилися з екрану протягом декількох годин поспіль. От тільки чиєю була ідея перетворити календарний (підкреслю: не спеціальний, а саме календарний - та ще й такий, що виходить просто на початку дня національної жалоби) випуск програми на бенефіс ведучого? Хто вирішив, що шістдесятиріччя Савіка Шустера є аж такою подією вселенського масштабу, що затьмарює собою цілий світ? Напевне, не помилюся, коли скажу: здійснив це перетворення сам Савік Шустер. Бо саме він є керівником «Савік Шустер Студії», саме йому належить складання сценаріїв і режисури випусків його авторської програми.

 

Якщо ж усе відбулося не за сценарієм (підкреслю: не у прямому ефірі, цей випуск від самого початку було заплановано давати в запису!), Шустер не доклав жодних зусиль, щоби припинити цей потік лестощів і повернути розмову до справи. Тож дуже важко позбутися враження, що нам показали великий сеанс нарцисизму. Савік Шустер відкрито заявив: у нього ювілей, і на пам'ять українців йому начхати. Панове Соболєв і Катеринчук його в цьому підтримали.

 

Окреме враження - це нескінченні трансляції 24 листопада виступу президента під час рекламних пауз. Чи не збагнули в Адміністрації президента, що це - саме той випадок, коли кількість знищує якість? Адже почувши кілька разів поспіль одне й те саме, глядачі вже починали скрипіти зубами. І це замість того, щоб чекати на оголошений виступ президента, мов на подію дня, мов на один із основних сюжетів денної програми. А чи не збагнули в Адміністрації, що втискувати виступи Януковича у рекламні блоки, ставити їх в один ряд із майонезом та віскасом - це принижувати президента, робити з нього карикатуру? Перетворювати його на споживчий товар?

 

Хто заслуговує на подяку - то це телеканал ТВі, за демонстрацію непересічного фільму «Живі» Сергія Буковського, а на подяку й пошану - це телеканал «Культура» та Перший канал Національного радіо. «Культура» майже цілий день показувала програми, так чи інакше пов'язані з темою Голодомору; ефір Першого радіоканалу був по-справжньому жалобним.

 

Те, що трапилося в телеефірі 24 листопада, - це національна ганьба. Додайте до цього висловлювання Миколи Азарова, зроблене ним напередодні: «...У меня вызывает недоумение кто их может смотреть и для чего необходимо заряжать себя таким негативом, такой порцией дезинформации, неправды, которая обычно содержится в этих передачах. Ведь жизнь многих наших людей действительно трудная и так хочется, чтобы она улучшалась и чтобы позитивная информация настраивала людей на добрый лад, на позитив, вселяла в людей уверенность в будущем. Но послушаешь выступление 5-10 минут определенных политиков и создается такая мрачная картина, что и жить не хочется... Я надеюсь, что появится на нашем телевидении программа, которая будет жизнерадостная, жизнеутверждающая, посмотрев которую, захочется делать что-то хорошее».

 

Одне слово, пан прем'єр-міністр прагне керувати країною або клінічних ідіотів, або кокаїноманів. Бо то саме вони й лише вони в доброму гуморі завжди й постійно. Питання порядності публічних висловлювань пана Азарова, втім, для багатьох українців давно вже не є дискусійним. Але ж виглядає так, ніби ця його репліка була вказівкою, чи то «наполегливою порадою»! «Порадою», яку всі телеканали кинулися виконувати.

 

І насамкінець - для тих, хто вважає, що в Україні, й в українських ЗМІ, й без того занадто багато плачу, надто багато скорботи з приводу й без нього. Усе це так. Але є дати, є події, які більш-менш порядна людина не може ігнорувати. Як не ігнорують ізраїльтяни дня пам'яті жертв Холокосту. Як не ігнорують поляки дня початку Другої світової війни. Як не ігнорують литовці дня річниці подій у Вільнюсі 1991 року. Не ігнорують, бо не можуть ігнорувати. Бо в них тицятимуть пальцями. Бо ігнорувати - означатиме виставити себе на маргінес, поза суспільство.

 

Українське телебачення поводиться так, ніби наскрізно маргіналізоване суспільство є його ідеалом. Ніби воно хотіло б мати своєю аудиторією людей, яким у житті тільки й треба, що нажертися, напитися й сходити в туалет. Зомбі з дурнуватими посмішками.

 

Ім'я таким людям - жлоби. Саме таким виставило себе наше телебачення в День пам'яті.

 

...А продавець крамниці, де, з-поміж іншого, продають свічки, розповів: цього року їх розкупили. Ніколи такого не було, а цього року - не залишилося жодної. Ніколи раніше їх так не купували...

 

Фото - www.dw.de

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9280
Читайте також
29.11.2012 12:48
Борис Бахтеев
для «Детектор медіа»
9 792
27.11.2012 11:55
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
8 052
20.11.2012 15:10
Борис Бахтєєв
для «Детектор медіа»
9 258
03.12.2011 14:06
Діана Дуцик
,«MediaSapiens»
3 383
28.11.2011 16:39
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
49 683
25.11.2011 08:48
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
7 766
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Свобода+Удар
4170 дн. тому
Час вже українцям позбавитись російського десанту в Україні (Шустера, Кисельова, Дорофеєва та іншої російськомовної "братії") . Невже в Україні немає фахівців на ведучих ? Російській окупації скажемо - ГОДІ !!!
Валерий
4170 дн. тому
А может культурные вы наши нацисты-националсты на себя посмотрите. http://sumno.com/gallery/tseremoniya-nagorodzhennya-zoloti-pysmennyky-ukr-1/ И когда это было 24.11 - и пили и гуляли и отмечали.... Может сначала с себя начните.
ТИМАНЧІ
4170 дн. тому
Свічки розкупили...Тільки не для того, щоб запалити в пам'ять мільйонів безневинно загиблих душ. Розкупили свічки під впливом жлобських ЗМІ, готуючись до кінця світу.
глядач
4170 дн. тому
У Рівному на державному телеканалі РТБ теж цілий день ішли фільми про голодомор, між програмами постійно звучали ролики про кількість жертв. А на радіо взагалі крім таких роликів і повільної музики не було нічого. І так кожного року. Мабуть це і є позиція.
Г.Б.
4170 дн. тому
Zидва сидит на горле у страны. Савелий Шустерис по паспорту, а по морде гнида - открыто издевался над страданиями народа, на шее которого бабки молотит. Збигнев Бзежинский, опираясь на спецслужбы США, отвел на окончательное исчезновение с политической карты мира сионистского образования десять лет. Дай-то Бог, чтобы истеричные гниды не привели к Третьей Мировой! А савелии шустерисы, как мировые паразиты, подшустерят себе прибыльные места в любую эпоху. За "День рождения паразита" на Первом национальном в День Голодомора так и хочеться дать в морду... нет, не Шустерису, а тварям, правящим бал на телевидении будто бы независимой страны, будто бы Украины.
Бахтеев сам себе противоречит
4170 дн. тому
А чего автор вырвал слова Азарова из контекста? Азаров говорил конкретно о программе Шустера. Едва ли не первый случай, когда согласна с Николай Янычем- савиковы программы это пустопорожняя болтология, главное художественная ценность которой- присутствие там савика. Или автору передали неполные расшифровки, и там где Яныч иллюстрирует своими словами позицию автора, автор почему-то пышет в сторону Азарова благородным гневом? Или привык, что Азаров -это априори плохо, а хорошо- это Томенко-Шевченко-Княжицкий-Катеринчук да приидет Царствие ТиВиАй?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду