Що спільного між грибами і презервативами?

19 Жовтня 2006
13203
19 Жовтня 2006
16:19

Що спільного між грибами і презервативами?

13203
Чому можна навчитися після перегляду «Акул бізнесу»? Вмінню жити на землі і ховати романтику далеко в шухляду.
Що спільного між грибами і презервативами?

Відповідь на подібні запитання можна знайти в програмі «Акули бізнесу», яка розпочала новий сезон на каналі IСTV і тепер виходить щопонеділка о 23.00. Не буду тримати непотрібну тут інтригу і відразу дам відповідь: як із грибами, так і з протизаплідними засобами можна сміливо починати бізнес. Інвестори під подібні бізнес-проекти швидше знайдуться, чим ні. Якщо не серед «акул» у телестудії, то деінде. Бо хороший бізнесмен не той, який не боїться ризикувати, а той, хто, подібно канатохідцю, ризикує зі страховкою. Тим більше,  в українських умовах, коли будь-який бізнес треба звести до мінімального ризику і, по можливості, затратити на старт, якщо можна так сказати, «максимальний мінімум».

 

 

«Акули бізнесу» - не українське ноу-хау. Але на користь проекту той факт, що цей формат на українське телебачення прийшов раніше, ніж на російське. Тобто – прямо з Японії, без традиційного для нас злизування з російських посередників. Загалом його дивляться в 16 країнах світу, включаючи Україну. До речі, в цьому сезоні подібна програма стартувала на російському ТНТ. Але, за неперевіреними відомостями, російські колеги запустили проект не в останню чергу завдяки тому, що в Україні він за минулий сезон здобув певний рейтинг.

 

Про це та інше можна прочитати на сайті http://akuly.ictv.ua. Поза тим продюсер проекту Алла Ліповецька повідомила, що зібрати в одній студії п’ятьох бізнесменів, у яких є легальний бізнес і які не бояться світитися, було досить складно. Люди рівня Рината Ахметова або в тіні, або в політиці, або самі знаєте,  де. «Я вважаю, що феномен «Акул бізнесу» в тому, що ці наші «акули» можуть витратити на зйомки власний час, який коштує грошей. Чотири дні на місяць у них випадають із життя. До того ж,  вони витрачають власні гроші, купуючи ідеї, на що потім після запису частенько бурчать», - каже  пані Алла.

 

Суть програми може зрозуміти кожен, хто дивиться її вперше. Є ідея, яка перетворюється на бізнес-проект. Далі діє принцип: «Бензин ваш – ідеї наші». Тобто, суть проекту, що пропонується,  і його окупність доводиться п’ятьом бізнесменам: Олександрові Кардакову, Євгену Черняку, Андрію Задорожному, Володимиру Колодюку та Ользі Гуцал. Хто з них на чому робить гроші – не суть важливо. Тим більше, що у масовій свідомості телеглядачів віднедавна відклалося, що єдиний бізнесмен в Україні – це згаданий вже Рінат Ахметов (за аналогією – єдиний космонавт – Каденюк, єдиний співак – Вакарчук, єдиний актор – Ступка, єдиний художник – Поярков, єдиний письменник – Андрухович, а боксерів два, бо Клички – брати). Тобто, будь-який скептик перед телевізором має повне право засумніватися в тому, що ці п’ятеро, які вирішують долю того чи іншого проекту, самі мають стільки грошей, аби платити за всю цю музику.

 

Забігаючи трошки наперед,  скажу – в цьому, мабуть, головний недолік «Акул бізнесу». Людина або продасть ідею, або, в більшості випадків, піде, з чим прийшла. Проте можна було б хоч раз на квартал чи раз на півроку робити сюжети про те, наскільки успішно розвивається бізнес і втілюються в життя ті та інші ідеї, куплені «акулами». Прохачів не треба заохочувати. Добре, що більшість з них не такі, як я, і попри комплекси підуть проситися до багатеньких буратінів. Але, на мою думку, сам факт продажі ідеї – лише половина справи. Показати реальні успіхи тих, хто подолав комплекси, не побоявся, пішов і переконав «акул» інвестувати гроші в свій проект, означає стимулювати процес вилікування пострадянського суспільства від страху і перед грошима, і перед бізнесом, і перед тими, хто ним успішно займається. Причому,  вже зробив себе сам настільки, що може собі дозволити  стати кимсь типу Пігмаліона.

 

А те, що наші люди не позбавлені фантазії і готові робити гроші буквально на всьому, «Акули бізнесу» демонструють регулярно. До речі, більшість із тих, хто приносить ідеї, нагадує мені двох персонажів Ільфа і Петрова. Хтось – отця Федора, який з головою поринув у виробництва мила, яке вперто не бажало милитися, і розведення кроликів, які здихали. А хтось – слюсаря Полєсова, якій з ентузіазмом брався за безліч корисних справ, але з часом втрачав до них інтерес, залишаючи їх, власне, в стадії ідей. Інакше я не можу пояснити, наприклад, бажання налагодити виробництво унітазних сидінь із підігрівом чи квітчастого туалетного паперу (ефір 9 жовтня) чи розміщувати телерекламу в салонах маріупольських маршруток, аналогічну тій, яка робиться в вагонах київського метрополітену (ефір 16 жовтня).

 

Відмовляють «акули» з різних причин. Наприклад, людині з Маріуполя аргументовано довели, що реклама, виведена на монітори в метро, не дуже ефективна. Вірніше – практично не ефективна. До того ж нема гарантії, що в маршрутках монітори не будуть відривати якісь вандали. Або авторам ідеї зробити карооке-театр для дітей не дали грошей буквально в останній момент. Виглядало все досить драматично і повчально: коли пошуковці відчули, що інвестори розчулилися і готові допомогти їм подарувати дітям радість, вони почали відверто нахабніти, вимагати більшого, і їх в результаті просто вигнали.

 

Автор цих рядків ніколи не цікавився нутрощами бізнес-проектів. А заодно - виробничими романами чи фільмами з життя вітчизняних та іноземних акул малого, середнього та великого бізнесу. Тому дивитися програму мені було цікаво настільки, наскільки допитливому гуманітарію може бути цікаво дивитися програму на кшталт призабутої радянської «Очевидне-неймовірне» (хто забув або не знає – до ваших послуг канал «Ностальгія» - А.К.). Тобто, я задовольнив чисто візуальну цікавість, заповнив ще один пробіл у своєму світогляді. Та второпав – це цікаво, але вище мого розуміння. А головне – отримав корисну інформацію і зайвий раз зробив на її основі категоричний висновок: ніколи не буду починати власний бізнес, якщо для цього треба прийти до групи багатих людей і просити в них грошей на розвиток.

 

Причому не просто просити, а доводити ексклюзивність та необхідність інвестування саме мого проекту. Тим більше, що п’ятеро українських бізнесменів, перед якими я збираюся метати свій бісер, виглядають втомленими, слухають чергових ходоків лише перші кілька хвилин і можуть запросто одним-двома словами «опустити». Ну що ж, у багатих свої причуди, але я не готовий їх сприймати. Так само, як бізнесмени не готові і не мають часу читати те, що пишуть журналісти і письменники.

 

Програма від 16 жовтня була, на мою думку, показовою в справі визначення пріоритетів у бізнесі. Хлопець із Полтавщини з якимось диким, просто надлюдським ентузіазмом просив 500 тисяч гривень (приблизно $ 100 тисяч) на справу вирощування грибів. Кінець кінцем він отримав кредит із коментарем: «Я дам грошей, тільки замовкніть!» Полтавчанин фактично взяв «акул» штурмом, проте інвестор не ризикує. Вирощування грибів, тобто – робота на ринку харчових товарів, справа практично не збиткова. Шампіньйонів продають багато – то й що? І ковбаси багато, і сала. Це не означає, що на ринку сирокопченої ковбаси немає нових гравців. Головне – як повести бізнес. Коли пощастить, то ініціативний підприємець може з часом монопольно забезпечувати грибами або свій район, або кілька районів, або Полтавську область.

 

Чи інший проект – кондомати. Тобто, автомати по продажу презервативів, які двоє юнаків із Донецька планують поставити в кінотеатрах та нічних клубах. Вони вже знають, де закупити кондоми по 2 гривні за упаковку, і де продавати їх по 4 гривні. До того ж люди ще не зовсім готові голосно попросити презерватив у аптеці чи кіоску. Тому кондомат гарантуватиме анонімність. Правда, пафосні слова про необхідність боротьби зі СНІДом в Україні «акул» не надто надихнули. Вони взялися за калькулятори, прорахували економічний ефект, і хлопці отримали роботу. Особливо бізнесменам сподобалася ідея переорієнтувати автомати з кондомів на шоколадки, якщо «презервативний» бізнес не піде.

 

Отже, чому можна навчитися після перегляду «Акул бізнесу»? Вмінню жити на землі і ховати романтику далеко в шухляду. Відгук знаходять нехай банальні по суті, зате прості по змісту ідеї. Вирощування грибів, наприклад, чи продаж презервативів, чи відкриття мережі платних туалетів – словом, те, що відповідає сьогодні запитам суспільства споживання. Цинічно, але правда. Тому співак Олександр Тищенко не отримав від «акул» грошей на свою розкрутку, хоча й спробував поспівати. Бізнесменам було очевидно нудно слухати його – мовляв, талант сам прорветься. Отже, перед тим, як зробити заявку на участь у програмі, добре подумайте. Уяву п’ятьох зайнятих власним бізнесом людей ви не вразите і захмарними ідеями не спокусите. Говоріть коротко, просто і ясно. А відмовляють – ідіть швидко, за вами ще черга.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13203
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду