Без конфлікту про конфлікт

2 Жовтня 2006
958
2 Жовтня 2006
15:53

Без конфлікту про конфлікт

958
Вирішила Зіна подивитись новий проект каналу «Інтер» – «Один в полі». Увімкнула «ящик» – і зомліла. Бо вподобала Машу. Здалося, що в такому розважальному ток-шоу телеведуча змінилась.
Без конфлікту про конфлікт

Зустріла журналістка Зіна Підалькіна свого давнього приятеля, художника Сергія Вербицького, і сонячно засміялася. Чому? По-перше, Сергій – хвацький красень, а по-друге, зайшлося в розмові про українську ведучу Машу Єфросініну.

«Розумієш, Зіно, - мовив хлопак. – Маша була кльовою в «Підйомі», коли вона з Юрком Горбуновим теревенила ні про що. Це супер!». Не могла не погодитись Підалькіна з юнаком. Тож попленталась додому черговий проект Маші дивитися, дітище каналу «Інтер» – «Один в полі». Увімкнула «ящик» – і зомліла. Бо вподобала Машу. Здалося, що в такому розважальному ток-шоу телеведуча змінилась.

«На всі сто!» – вигукнула захоплена Зіна, підтверджуючи свої здогадки. По всьому було видно, що стала ведуча впевненою, розслабленою, красивою, ну, як і годиться телеведучій. «Он воно як на телебаченні буває… - замислилася Зінуля. – Варто прийти проекту, відповідному до органіки ведучої, як та в ньому оживає, стає спокійною, врівноваженою, дотепною, як вареник у сметані поводиться». Подумала – і пропала з життя. Ні друзі, ні знайомі достукатись до дівчини не могли. Бігла вечорами дівуля додому, щоб у телевізор втикати та Машу Єфросініну споглядати.

То чим же ж привабила так програма «Інтера» легковажну дівчину?

По-перше, тематикою. Йшлося в проекті «Один у полі» про чоловіків – шляхетних і не дуже. «Хоча… - думала Зіна. – На відстані, на екрані всі хлопаки шляхетними виглядають, бо стилісти їх помадять і пудрять за кадром незгірш за дівчат». І схопилася, адже мова в черговій історії Зінчиній не про чоловіків – про Машу. Відкинула думки про приємне й зосередилась на екрані.

У першій програмі ведуча з'явилась не в яскравому прикиді, як то часто на телебаченні буває, а у стриманому чорно-сірому вбранні. І тому вигідно контрастувала з гламурним рожево-блакитним оформленням студії. «От розумниця!» – оцінила Підалькіна, занотувала у свій зошиток високі бали, бо збагнула, що Єфросініна покірно прийняла роль модератора між чоловіками та жінками. А жіноцтва до студії було запрошено аж чотири особи – на одного чоловіка. Маша ж виходила в студію так, ніби всі гості прийшли не на телебачення, а до неї додому: лагідно всміхалась, привітно слова промовляла, оголошуючи тему передачі. А теми ж які! Чи то про незайманість до шлюбу, чи то про виховання дітей-дівчат, чи про щось подібне. Не можна сказати, що вони аж надто Підалькіну цікавили, та відірватись від екрану вона не могла.

І раптом щось почало бідну Зіну в проекті напружувати. І хоч як старалася вона позитиву в очі свої напустити, не могла спокійно всидіти у кріслі. Усвідомила, що справа зовсім не у ведучій «Одного в полі». Ні. Перше, що роздратувало дівчину – ефірний час програми, 17.00. «Якщо проект дивляться жінки, що полюбляють глянцеві видання і вірять, що за допомогою телевізора можна щось у власному житті збагнути, - міркувала Зіна, - то чому Машу Єфросініну показують у такий незручний для них час?» Бо, щоб цей проект претендував на рейтинговість, і транслювати його треба в найрейтинговіший час. Адже потенційні глядачки, що кнопками голосують за ті чи інші програми, зі своїх робіт до телевізорів добігти не встигають. «А що ж їм пропонується з 18.00?» – заблимала очима Зіна. А пропонувалися їм серіали. І так розхвилювалася Зіна, що відчула: до демократичного суспільства ще далеко, бо ніхто її інтереси як особи окремої з душею і бажаннями дівочими на телебаченні не враховує. Як тут не знудитись?

Друге, що роздратувало неспокійне серце Зіни – це сюжети, що транслювалися перед виходом кожного гостя. За словами Маші, їх робив злісний журналіст. Щодо злісності цього журналіста Зіна могла сперечатись дуже довго. Просто хлопак кіно полюбляв. «Чому хлопак? – раптом осмикнула себе Підалькіна. – Може, це поважний пан-кінокритик?» Хай там як, але бралась у сюжетах одна тема. Наприклад, в одному з них Шварценеґґера показали таким собі нацистом, що любить знущатись із своїх дітей: виганяє малечу о шостій ранку бігати надвір, а потім примушує водою холодною обливатись. І до кожної теми пропонувалась подібна кінематографічна добірка кадрів. А Зіні хотілось іншого. Хотілось їй почути думки пересічних українців щодо пропонованих у проекті тем, бо через таку «художність» подання думок відчувався певний вакуум художнього продукту. Тема в ньому не набувала широкого розкриття. До того ж, нудне читання тексту за кадром підсилювалось тим, що це – єдиний фрагмент, що звучав у проекті українською. І ця нежива українська мова невигідно контрастувала з жвавою російською балачкою у студії.

І третє, що непокоїло Підалькіну – це спокій і комфорт у студії. Було видно, що гості-чоловіки можуть розслабитись у кріслі, а атака жінок, серед яких було чимало зірок (Власта Шовковська, Астрая, Шатернікова) носила швидше світський характер кухонних балачок. Зіні бракувало напруження, контрастів, присутності психолога, що підбивав би підсумки «інтерівської» балаканини. Жінки й чоловіки у проекті, хоч би про що йшлося, виглядали, як дві далекі планети, які як до початку проекту, так і після нього залишалися кожен при своєму. Катарсису від такого в Підалькіної по той бік екрану так і не відбувалося, бо не бачила вона гострої проблеми в обговоренні розміру чоловічого статевого члена та жіночих грудей. А якщо проблема й була, то бракувало їй конкретного підсумку.

Певної жвавості, звісно, додавали вислови жіноцтва, що сиділо у студії на правах глядачів, чиї думки та зауваження висвітлювались на великому моніторі так, що всі могли це спокійно прочитати. Але погоди ці вислови не робили, і потрібної солі й перцю програмі так і не приносили.  «Чом би й не надати цим глядачкам живе слово в кінці програми?» – ламала голову Зіна, розуміючи, що не лише зірки своїм досвідом можуть поділитись із глядачами. Тим паче, що історії з життя пересічних українців могли би бути значно цікавішими й болючішими. І зрозуміла, що, певно, необхідності в цьому автори програми не бачили. Їм було досить цікавої теми, зірок у студії, популярної досвідченої ведучої, монітору з висловами, але їм неважливий був результат. Принаймні, Підалькіній здалося, що всі ці непогані для гучного проекту складові не тримались купи й не влучали в сотку, бо вічних проблем стосунків між чоловіком і жінкою проект не вирішував. Він їх, щоправда, називав, але глибин психології не торкався. «То нащо ж це мені тоді?» – вигукнула розчарована Зіна, збагнувши, що поверхову розмову про наболіле може знайти в кожному глянцевому журналі. Вимкнула «ящик» і побігла на вулицю ловити останнє осіннє тепло. Певно, користі від цього більше.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
958
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду