«Сніданок з «1+1»: легко й поживно

20 Серпня 2012
15810
20 Серпня 2012
13:57

«Сніданок з «1+1»: легко й поживно

15810
Ранкова програма «Плюсів» починаючи з 13 серпня має шанси стати супутником усіх «жайворонків». Передусім завдяки ведучим.
«Сніданок з «1+1»: легко й поживно

Скажу відверто: я несамовито заздрю «совам». Тобто нормальним людям, які цілком спокійно можуть спати до восьмої - десятої ранку, вмощуючись у ліжко пізно ввечері напередодні. Господи ти Боже мій, - думаю я, намагаючись задушити в зародку це далеко не найкраще почуття, - це ж скільки всього можна встигнути до першої-другої ночі! Скільки фільмів подивитися, наслухатися музики чи розумних книжок прочитати...

 

Але, нема на то ради, коли прокидаєшся о п'ятій, можна сподіватися хіба що на ранкові телепрограми. Вони можуть і розрадити, і чогось корисного навчити, і посмішити. Ще якийсь рік тому (трохи більше, якщо вже точно) ранковою розрадою для таких, як я, «жайворонків» був «Підйом» на Новому. Трійця Притула - Фреймут - Педан не давали нудьгувати нікому, тож ранні підйоми перетворювалися для мене на справжнє свято. Коли вони провели свій останній ефір у «Підйомі», я перемкнулася на «Ранок з ТВі». Юлія Банкова та Андрій Савчук теж уміли створити гарний ранковий настрій. При цьому жодної попси в «Ранку» не крутили, навпаки, дивлячись саме цю програму, можна було повірити: в нашій країні вистачає талановитих людей зі здоровим глуздом та хорошим почуттям гумору.

 

А потім настало в цих ранкових ефірах якесь безчасся. На Новому почали міняти команду, а на ТВі узагалі перекапустили сітку так, що з неї ранкова програма просто випала. Тим часом проблема всіх «жайворонків» - як убити вранішні години з користю - лишалася актуальною. Можна, звісно, в цей час вишивати хрестиком чи зайнятися іншою «тихою» справою, але ж хочеться й домашніх своїм вовтузнею не розбудити, й розумних людей послухати...

 

«Сніданок з «1+1» ніколи не належав до моїх уподобань серед ранкових програм. На нього хіба що можна було перемкнутися, коли на згаданих каналах тривали рекламні паузи. «Ранок з «Інтером» від самого початку викликав якісь змішані емоції - попри очевидно корисні рубрики, віє від цього «Ранку» чимось московським і холодним, як північний вітер. Уранці все-таки хочеться чогось затишного, як тепла ковдра, і духмяного, як чашка запашної кави. Я геть не мала на увазі рекламу кави «Якобс. Аромоксамит», але згадала слоган однієї з рубрик «Сніданку з «1+1» не всує.

 

Бо, здається, ранкова програма «Плюсів» починаючи з 13 серпня має шанси стати супутником усіх тих нещасних, кого називають «жайворонками». Передусім завдяки ведучим. Їх тепер двоє - Руслан Сенічкін та Олексій Нагрудний. І працюють вони вахтовим методом: тиждень - один, тиждень - другий.

 

Олексієві Нагрудному, який оселився в студії «Сніданку» порівняно недавно, співати оди, як на мене, ще рано. А ось Руслан, який два роки поспіль прокидався в несосвітенну рань, щоби провести три години прямого ефіру за допомоги самої лише Лідії Таран, ведучої ранкових новин, без жодних напарників-змінників, заслуговує на окрему розмову. Хоча б тому, що цей ведучий навчився з часом викликати довіру до себе.

 

Прямий ефір - річ страшенно підступна. Тут, як ніде в іншому форматі, має значення не «розмір», що в нашому випадку може трактуватися як певні регалії та «заслуги перед вітчизною», а харизма. Вибачте за затерте слово, але від нього нікуди не дінешся. Бо зробити ранковий прямий ефір цікавим не лише для домогосподарок, змушених прокидатися рано, бо ж треба й чоловіка нагодувати, й дітей до школи спорядити, а й для вже згаданих «жайворонків», під силу лише людині, яка вже вивчила вподобання своєї аудиторії й може донести потрібну інформацію так, щоб їй вірили.

 

Руслана Сенічкіна в коментарях на сайті «Плюсів» багато критикують за надмірну вагу. Але, як на мене, навіть такий недолік ведучий примудрився зробити своєю перевагою. Бо, скажімо, наша українська жінка зранку більше повірить «своєму» хлопцеві, який на додачу поділяє її захоплення заготовками на зиму, аніж якійсь гламурній білявці з довжелезними нігтями.

 

Оці заготовки - одна з фішок оновленого «Сніданку з «1+1». І те, що з банками-кришками та ключем для закрутки вовтузиться чоловік, який, найімовірніше, робить це вперше в житті, тільки додає «Сніданку» балів. А взагалі картинка, де ведучий робить свої заготовки на зиму на тлі дачного пейзажу, має вельми ідилічний вигляд. Це саме те, чого «жайворонки» потребують зранку - мирні клопоти посеред буколічної обстановки навіюють відчуття домашнього затишку. Руслан, аби внести хоч якийсь креатив у загалом нудну роботу з закруток, відверто веселить глядача своїми розмовами з овочами-фруктами, які він відправляє в «заслання». Атмосферу неймовірної «домашності» створюють і зменшувальні форми назв «жертв консервації». Приміром, огірки в нього - це тільки огірочки, а помідори - помідорчики, й ніяк інакше.

 

Самокритичність ведучого теж додає довіри. Він чесно зізнається на камеру, що ніколи не скаже, скільки зіпсованих овочів і банок полетіло в помийницю перед тим, як він усе-таки примудрився правильно закрутити однісіньку банку консервів.

 

Монолог у прямому ефірі - річ небажана. І якщо на інших каналах ранкові програми мають двох-трьох ведучих, аби зберігати динамічність, то на «Плюсах» весь тягар модератора лежить на одному-єдиному ведучому. Рятує його хіба що спілкування з гостями, які приходять щоранку на «Аромоксамит кави «Якобс», і телефонні дзвінки глядачів. Принагідно зауважу, що інтерактивне спілкування з глядачем - незмінна складова успіху будь-якої ранкової програми взагалі. Тож продюсери ранкових ефірів зазвичай заманюють глядача то призами за відгадування чогось чи когось, то квитками на концерт, або ж просто - нагодою на всю країну сказати все, що ти думаєш з того чи іншого приводу.

 

«Сніданок з «1+1» - не виняток. Проте вашому авторові запам'ятався відверто кумедний випадок із царини інтерактивного спілкування Руслана Сенічкіна з глядачами. Минулого вівторка він показав уривок із балету, де на сцені танцювали білочки. Ну, не справжні звірятка, звісно, а балерини в костюмах із хвостами. Тоді ведучий поставив запитання глядачам, скільки білочок вони нарахували? Коли ж до студії пробилася глядачка і правильно відповіла, що звіряток на сцені було п'ять, Руслан докладно розпитав жінку про її сімейний стан та місце помешкання і... просто подякував за правильну відповідь. Пояснив він такий виверт тим, що «Сніданок» у такий спосіб намагається зрозуміти, хто його дивиться.

 

Звісно, без піару проектів «1+1» у ранковому ефірі, як і раніше, не обходиться. За день до прем'єрного випуску кулінарного реаліті-шоу «На ножах» у гості до Сенічкіна прийшов «великий и ужасный» Арам Мнацаканов. Він, цілком відповідно до гасла каналу «Ти не один!», привів із собою помічника-експерта свого нового шоу. Поки пан Мнацаканов дружньо розмовляв із ведучим, його приятель-експерт готував калорійний сніданок. Одне слово, вийшла така собі невимушена балачка давніх приятелів. Заразом і нове шоу прорекламували.

 

Трапляються в «Сніданку» й сюжети, що могли би претендувати на аналітику, якби вони виходили у вечірньому праймі. Приміром, сюжет про кардинальні зміни в шкільній програмі для першого класу. Журналістка програми сумлінно записала синхрон директора столичної гімназії про те, що вона ці зміни схвалює, і слова сільської вчительки: «Якщо чесно, то я в шоці!». Тут-таки глядачеві пояснили, що такі розбіжності криються в географічному положенні та матеріальних статках міського й сільського населення. Бо якщо до гімназії йдуть уже підготовлені діти, то сільські першачки заледве вміють лічити до восьми. Висновки запропонували робити самим глядачам.

 

Прямий ефір не був би таким, якби під час нього з ведучими не траплялися всілякі казуси на кшталт обмовок чи помилок. Приміром, у четвер Руслан Сенічкін побажав своїм глядачам «гарного вівторка», а титрувальники сюжету про те, як спритники заробляють на негоді, назвали його «ГрошІ на дощЮ» (!).

 

Це, звісно, не може не дратувати. Так само, як дратують аж 25-хвилинні рекламні паузи.

 

Проте в цілому оновлений «Сніданок з «1+1» виявився цілком поживним і стравним, а також позбавленим будь-яких менторських інтонацій і в міру «жовтим». Бо, скажімо, коли йдеться про особисті стосунки запрошених гостей, як це було з Оленою Шоптенко та Дмитром Дікусаром, ведучий не лізе їм до рота з мікрофоном, а дуже делікатно посилається на запитання глядачів із Facebook. Тим самим убиваючи двох зайців: і цікавість глядачів задовольнив, і підтвердив репутацію рідного каналу в частині такту.

 

Отож, «жайворонки» відтепер мають ранкову поживу. З чим себе й вітаю.

 

Фото - ru-ru.facebook.com/snidanok

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15810
Читайте також
10.10.2012 19:10
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
24 876
03.10.2012 17:58
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
17 075
19.09.2012 12:50
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
29 247
12.09.2012 17:14
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
11 397
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
smbd_that_you_used_to_know
4268 дн. тому
какая откровенная заказуха. ТК, не солидно.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду