Шишкін, Зіна, Маріуполь

31 Липня 2006
1322
31 Липня 2006
14:08

Шишкін, Зіна, Маріуполь

1322
„На Агнії Барто виросло не одне покоління”... – багатозначно повідомив диктор за кадром і відкинув Зіну Підалькіну ще на більше років назад. Дівчина побачила себе п’ятикласницею. Над нею нависла вчителька з російської літератури, яка вбивала у маленьку голову з косичками ідеологічні загальні школярські фрази.
Шишкін, Зіна, Маріуполь

Не встигла Зіна Підалькіна зі своїми манатками у місто Маріуполь приїхати, як  її допитливий ніс вчув неладне. Вдихнула повітря, і ледь не знудилась дівуля. Реальний дим МК „Азовсталь” заполонив дівочі легені. „І як тут люди живуть!” – заблимала очима вона і озирнулася. Побачила, що жили люди маріупольські як і всюди. Дітей народжували, на роботу, в магазини, у кафе ходили. Глянула на лиця сірі, що ні сонця, ні щастя не прагнули, і здалося Підалькіній, що життя Маріупольське – це глиба з криги, яка не визнає теплого віяння часових змін. „Законсервований Совок та й годі” – означила Зіна свої відчуття, бо усвідомила, що люду трудовому у цій країні при совєтах чи незалежності однак димом дихати.

Те, що готелем зветься

Коли Зіну Підалькіну у якості журналістської делегації помістили у готель, то переступивши двері своєї кімнати та відчула «ізмєну». Номер нагадував кімнату гуртожитку. Дверцята без замків, несвіжа білизна, старі шпалери. Зіна, не встигнувши оговтатись, присіла на своє убоге ліжко і замислилась. Її думки віднесли її на років 20 назад. Дівулі здалося: 1. Що вона опинилася в СРСР 2. Що відмінність цих, міфічних маріупольських Совєтів від тих, справжніх  - це  відсутність бестселера „Книги скарг”. Почувши генеральські голоси горничних дівчина вкрай розгубилася, бо поведінка тих дужих на голос готельних жінок вказувала, що разом з „Книгою скарг” в Лету кануло і оспіване колись просте людське братство і любов. Протиріччя, навіяні спогадами, змусили бідну Зіну увімкнути телевізор, щоб трохи розрадити своє змучене жалюгідною реальністю серце.

Був четвер. І була 15.10. І транслювався канал ТВ7 (Маріуполь)
  
Перший сюжет, на котрий Підалькіна втрапила стосувався дитячої письменниці Агнії Барто.  Тобто письменниця стала приводом для певного телевізійного експромту. Махрово-пафосний голос за кадром промовляв тексти про героїзм, її любов до людей і дітей, а в цей час на екрані йшли кадри з передачі Агнії Барто „Знайти людину” і з кінострічок радянських часів – сцени з концтаборів, війни тощо. Зіна уважно прислухалася. Їй хотілося почути про письменницю не фальшиво-щиру балаканину, прагнулося дізнатися про справжнє життя Агнії, про протиріччя, яких не могло не бути в житті розумної людини у ті непрості тоталітарні часи. Блимала очима на екран дівчина, намагаючись не пропустити жодного речення. Та натомість правдивої історії про письменницю, їй підсовували все ту ж нарізку з  кіна, загробний пафосний голос, репліки вихованок дитячих будинків, пейзажі природи тощо... „На Агнії Барто виросло не одне покоління”... – багатозначно повідомив диктор за кадром і відкинув Зіну Підалькіну ще на більше років назад. Дівчина побачила себе п’ятикласницею. Над нею нависла вчителька з російської літератури, яка вбивала у маленьку голову з косичками ідеологічні загальні школярські фрази. Тут голова дорослої Підалькіної й почала набрякати.

Мудрість віків

Не встигла Зіна гарненько порозмислити над феноменом своєї опухлої голови, як телевізійники перейшли до інших сюжетів. І „Бій за Дніпро” був, і Олександр Довженко й інші герої і події. Кому чи якій би темі не присвячувався б сюжет, монтувалося усе по одній й тій самій схемі. В центрі - персона чи подія, пафосний голос читця, кіно і поверховий опис теми. Було ще одне. Кожен блок передачі розділявся цитатою з класиків.  Чиї слова тільки не цитували автори цього проекту! І Павла Загребельного, і Миколу Пестова, і Суворова, і інших. „Не передача, а колодязь мудрості!” – спробувала було похвалити телевізійників Зінаїда, та не встигла. Дим „Азовсталі” новою сірою порційною силою затуманив її світлі прагнення. Тому так і не змогла вона собі відповісти на запитання: що ж та вікова мудрість підкреслювала у проекті.

Шишкін ліс

Напружено чекала Зіна Підалькіна на кінець передачі. Хотіла авторів, назву її дізнатися. Довго тривали картинки, ще довше слова за кадром. І захід сонця подивилася дівчина, і вояків на човні на тлі його, і вибухи снарядів... І про Ковпака  вгледіла сюжет. І відчула, що нема кінця цьому млявому телевізійному епосу. Знудилася. Аж раптом глянула, а ні титрів, нічого не показали їй, бо маріупольські глядачі вмить до іншої передачі перейшли. „Що робити?” – заблимала оченятами дівчина. І вирішила поступити просто - піти до кіоску програму купувати. Зиркнула в „Теленеделю” і зареготала істерично. Просто. На вулиці. Не звертаючи уваги на людей заклопотаних. Бо проект називався „Ранок в Шишкіному лісі”. „Що за назва така?” – замислилася. Занурилася у ТБ-програму, а це „Утро” є цілим проектом, котрий щодня опівдні йде.

Кисле лице зробила Зіна таке, що маріупольські хлопаки шарахатися від неї стали. А що ж дівчині робити було? Ніц вона не збагнула з побаченого. Якщо ім’я Шишкіна ще якось вона могла пояснити ностальгією за совєцьким житієм (а художника того кожен школяр знав тоді), то до чого тут ліс – цього Зіна збагнути ніяк могла не. „Хоча... – залишками розуму розкинула Підалькіна – Поняття „ліс” є дуже широким. І певно, автори проекту у кожен сюжет абстрактний зміст підкладали. Скажімо, ліс ветеранів – означали сюжети, де у кадрі були ветерани. Чи ліс героїв – це сюжети, які розповідали про історичних персон”.  Невідомо, до чого б додумалася бідолашна журналістка ще, та її знов таки порятували від поспішних висновків дівочі емоції.  Зіну перелякало, що її думки від напруження несподівано почали шкварчати і діяти на її психіку не краще ніж викиди „Азовсталі”.

Просто ІНСАЙТ

„Дарма ти, Зіно, злостишся,  – сказав глянувши на ящик і лице дівчини її друг Альоша Макет, що з’явився у дверях готельного номеру. – Ти не розумієш нічого, бо коли дітей замучених показали в екрані, в мене ледь сльози не полились від співпереживання. А хіба ще щось треба для пересічного глядача?”  Зіна тупо блимнула на Льошу, змовкла і подумала: „Інсайт”. Вона бачила парубка вдруге у житті. Вперше,- наприкінці 80-х, вдруге – зараз, у Маріуполі.  Зрозуміла, що той має рацію. Кіно і справді було добре. У проекті воно разом із Шишкіним, з ветеранами, котрі у кадрі розповідали про власний героїзм, роз’ятрювало ностальгію за світлим радянським життям. З іншого боку, Підалькіна не могла збагнути – чи потрібно окрім нарізки з кіна у телепередачі гарне ще щось чи ні?  Якщо „Ранок у Шишкіному лісі” розраховано на відео ряд, то краще б картинки супроводжувала сама музика. А так, Підалькіна знала, що оті автори проекту закадровим текстом хотіли її чомусь таки на прикладі героїзму людського навчити, сказати, що бували Люди в ті часи. А так як на дворі були часи інші, інші герої, інші критерії, дівчина нудилася. „Хоча...- думала вона. – Можливо для законсервованої маріупольської ситуації телевізійні проекти про ті далекі часи – саме те, що потребує аудиторія”.   Вимкнула ящик і побігла пірнати у брудне азовстальське Азовське море, щоб з головою зануритися у незмінне житіє душного Маріуполя.

Зіна Підалькіна, для "Детектор медіа"

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1322
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду