Відкриття Євро-2012: коментатори суперстар!

10 Червня 2012
19025
10 Червня 2012
13:03

Відкриття Євро-2012: коментатори суперстар!

19025
Отримати якісь враження від церемонії відкриття Євро-2012 було неможливо через невпинні теревені коментаторів Першого національного
Відкриття Євро-2012: коментатори суперстар!

Tрансляцію відкриття церемонії чемпіонату Європи з футболу - 2012 тижневі анонси телепрограм (журнал «Телепрограмма», наприклад) обіцяли на 8 червня о 17:45. Утім,  пізніші за часом оприлюднення анонси Першого національного вже твердили про початок церемонії о пів на сьому вечора. Отже, о 17:45 Перший національний показував нам якусь рекламу. Здається, були там новітні потяги, що пішли українськими залізницями напередодні чемпіонату. Було ще щось. Точно можу сказати одне: реклама тривала довго. А потім розпочалося «Наше Євро» - звісно, ток-шоу, адже наші телевізійники єдиним жанром для «розігріву» обрали саме його. Хоча чому б, наприклад, не було показати в цей час програми або фільми, присвячені історії європейського футбольного чемпіонату? Точно було б інформативніше... Що ж до «Нашого Євро», то програму, вихід якої анонсувався зовсім в інший час, звісно, теж було присвячено чемпіонату. Але присутні у студії без великого завзяття обговорювали якісь деталі, що здебільшого стосувалися матчу Польща - Греція. Матч той мав розпочатися одразу після церемонії відкриття. Усе виглядало так, ніби саме по собі відкриття жодної уваги не варте, й матч той - просто собі пересічний. Такий самий за тональністю випуск «Нашого Євро» міг вийти в ефір і завтра, й післязавтра, й за два тижні.

 

Хоча, ні. Завтра й післязавтра були б уже якісь результати, була б конкретика, яку можна було б обговорювати. Тут же фактів для обговорення не було й бути не могло. Тож і доводилося учасникам вести мову про все потроху, в стилі «буде - не буде, плюне - поцілує».

 

От годинник  уже показував пів на сьому. А в студії тривало прогнозування результату матчу між поляками та греками. Тривало й тривало.

 

Аж раптом хтось із присутніх запропонував «одним оком зазирнути до Варшави, до стадіону "Народовий", де якраз проходить урочиста церемонія відкриття». Картинка на екрані, втім, не змінилася: в який спосіб глядачі мали «зазирнути» до Варшави, залишалося тільки гадати.

 

Захотілося спати. І, судячи з інтонацій учасників розмови, не лише мені. Такий от вийшов розігрів.

 

І от нарешті пролунало: «А зараз на ваших екранах - яскрава церемонія». Нічого надто яскравого, втім, на відбувалося: камера показувала крупним планом групи польських уболівальників, потім грецьких, потім знову польських, потім знову грецьких. За кадром було чути музику. «Що це вони показують? Це перед урочистою церемонією, після неї чи замість неї?» - пояснити це глядачам ніхто не поспішав. Що взагалі відбувається - цього теж ніхто не казав.

 

Та от, нарешті,  церемонія відкриття розпочалася - стрімко й несподівано. Голос за кадром пояснив, що він ще нещодавно мав зв'язок із Роберто Моралесом, що у Варшаві, але тепер той зв'язок кудись зник. Представитися закадровий голос не здогадався.

 

Церемонія тривала. Закадровий голос теревенив. Швидкість виголошування ним слів і речень загрозливо зростала й наближалася до такої, яку не в змозі фіксувати людська свідомість. Зміст тих слів і речень вивітрювався з пам'яті тієї самої миті. Єдине, що залишалося, - це враження, ніби той загадковий голос вирішив вихлюпнути на глядачів усе, що йому наболіло щонайменше за попередні п'ять років.  Отримати якісь враження від церемонії відкриття було неможливо - її повністю забив коментатор своїми теревенями.

 

Доходило до смішного. «На ваших екранах - відомий піаніст із Угорщини», - сказав голос. Прізвища піаніста було не розібрати. Він сів за рояль і почав грати.  Але замість виконуваного їм твору глядачі чули... той самий закадровий голос, що й раніше. Він розповів про те, що «для піаніста найважливіше - це танці... вибачте, це пальці» - й далі пішло щось про пальці піаністів та їхню роль у суспільно-політичному житті й узагалі в людській цивілізації.

 

«Грає етюд Шопена», - повідомив закадровий голос. «Етюд Шопена» виявився подальшими невпинними словами закадрового голосу - принаймні, нічого іншого з телевізора було не чути. Цікаво, а коли б коментатор вів трансляцію, припустимо, з концерту Мадонни? Ми теж чули тільки його замість співачки?

Концепцію церемонії розробив італійський постановник Марко Балич, - нарешті голос повідомив щось суттєве. Далі тривало ще суттєвіше: голос детально розповів, що саме Марко Балич був режисером церемонії відкриття «Донбас-Арени», а також церемонії вшанування 75-річчя донецького «Шахтаря». Зрозуміло: в даному разі важливіше за цю інформацію нічого у світі не було.

 

Аж раптом в ефірі з'явився-таки Роберто Моралес. Естафету «бла-бла-бла» було передано в належні й надійні руки, тож паузи, щоб перепочити, глядачі так і не отримали.

 

«Вона (церемонія - Б.Б.) невеличка, але насичена моментами музики», - зауважив коментатор. Але... з екранів  знову тільки й було чути, що солодку «музику»... пана Моралеса. Глядачі дізналися, що Марко Балич ставитиме церемонії відкриття Олімпійських ігор у Лондоні та Ріо-де-Жанейро. Теж дуже важливо.

 

Дізналися глядачі, що на трибуні «Мішель Платіні, Мішель Платіні й президент України... Ну й, звісно, президент Польщі». І що там робив президент Польщі, який «ну, й», чого він туди запроторився, до такої шляхетної компанії?

 

Іноді відчувалося: коментаторові нема про що казати. Але фахові коментатори (принаймні, українські) на такий випадок завжди мають універсальний вихід: вони починають детально фіксувати, що відбувається на стадіоні. Глядачі, власне, бачать те саме, але ж раптом вони не второпають, що побачать?

 

Дванадцять хвилин тривала церемонія відкриття. Залишила вона таке враження, ніби обидва коментатори готувалися щонайменше до двогодинної церемонії, от тому й поспішали висловити за 12 хвилин усе, що заготували.

 

Втім, це традиційна хвороба українських коментаторів: вони свято вірять, що саме вони є головними героями будь-якої спортивної події, все решта - так, супровід, акомпанемент для їхніх «етюдів Шопена». Але ж у коментаторів є, все ж таки, ще й керівництво! З року в рік Перший національний ставиться до церемоній відкриття  спортивних заходів - чи то Олімпіад, чи то чемпіонатів -  як до суто спортивних змагань, які відбуваються в тиші. Керівництво Першого національного так  досі  й не зрозуміло, що церемонії  - це насправді не змагання, а  шоу, насичені власним звуком,  коментувати яких треба дуже й дуже дозовано.

 

 

А церемонія так і залишила нерозгаданою одну загадку. Найчастіше заведено, що подібного рівня спортивні події урочисто відкривають глави відповідних спортивних організацій (у даному разі УЄФА) та глави держав-організаторів. Цього разу такого не було.

 

Так, коли на самому початку трансляції з Варшави показували обличчя глядачів на трибунах, пролунав жіночий голос, який по-польськи запросив на урочисту церемонію відкриття Євро-2012. Тож нібито нам усе показали від самого початку. Але з іншого боку... Чому не виступав ніхто з високих осіб, чому не оголосив про відкриття чемпіонату? Невже так і мало бути?

 

Довелося потім декілька годин провести в інтернеті, щоби з'ясувати: нам таки показали все, церемонія відкриття й справді тривала 12 хвилин.

 

Але ж  от саме такі речі мали б розповідати коментатори! Бодай у перервах між  «етюдами Шопена» та «фугами Баха».

 

Фото - http://sport.lb.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19025
Коментарі
15
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
FOREVER
4340 дн. тому
А всем проклятым папиредникам ,которые не верят в пакращання на першаму мыскажем наше твердое-не даждетесь.ПЕРШИЙ - ФОРЕВЕР!
дизайнер
4340 дн. тому
Повністю підтримую автора.Додайте до цього ідіотське оформлення спортивної студії ,дико ядучі кольори ,архаїку декораційних елементів і фоновий мрак ,тупе заливання світлом.Впевнена ,що під цей непотріб спишуть велику купу грошей.
янович
4340 дн. тому
Уже два года подряд с большим удовлетворением наблюдаю как УТ-1 вместе со всей страной уверенно пакращае свои результаты.Подтверждением служит рейтинг панели GfK.А всем утверждающим , что результаты куплены скажу-не верьте.У УТ-1 денег нет на подкуп.Сам удивляюсь тому , что там еще кто-то работает за такие мизерные зарплаты.
Денис
4340 дн. тому
Отлично "прошлись" по комментированию, действительно спортивные комментаторы на первом национальном отстойнейшие, полно отсебятины, причем абсолютно безвкусной. Фраза "выплеснуть все что наболело за последние пять лет" просто порвала, пять баллов!
Авалон
4340 дн. тому
как не крути ,а Первый за два года стал каналом.Не то что был ранбше.Это любой скажет.Еще пару лет и будет в первой тройке
Пежэ
4341 дн. тому
как появляется какая то тема для обсуждений-тут же обїектом издевательств становится единственный гоканал.Причем который за год поднялся с конца в первую десятку..
rak
4341 дн. тому
Как только заходит разговор о Первом,тут же появляются высосанные из пальца проблемы
сайгак
4341 дн. тому
Как по мне то все ок,кроме того,очень оперативно вчера устранили десинхронизацию по звуку-видео.такая погодка была-возмиожно спутник передавал со сбоями
fcw
4341 дн. тому
Согласен с автором на все 100% - УТ-1 как было болотом в спортивном вещании, так им и осталось.И никто не в состоянии хоть что-то изменить к лучшему...я тоже с ужасом ожидаю "работы" комментаторов УТ-1 на Олимпиаде. Сейчас картинку включаю УТ-1, а слушаю вменяемых комментаторов с радио "Эра-ФМ" - вполне удобоваримо! А вот ТРК"Украина" отдельное спасибо за приглашение московских комментаторов Розанова и Уткина!
Полі
4341 дн. тому
Підтримую пропозицію "поліглота". Неприпустимо, щоби на Першому Національному лунала не державна мова. Для цього є багато інших каналів.
эшли
4341 дн. тому
Согласны с автором на все 100. Церемония открытия выглядела какой-то начатой не с начала. ОЧЕНЬ раздражал голос комментирующего и то, что совсем не было слышно именно "голоса" стадиона. А про наших горе-комментаторов уже сказано-пересказано. И ничего не меняется к лучшему. Пора уже в спортивных или журналистских ВУЗах вводить факультатив - комментирование спортивных событий. Чтобы это было интересно, профессионально. С ужасом ждём Олимпиаду в Лондоне и комментарии Елены Степанищевой и иже с ней ! Автору - спасибо за поднятые вопросы.
Поліглот
4341 дн. тому
Треба виділити роміянам кілька каналів, відповідно до їх частки в населенні України, і не пускати їх на інші канали. Досить з нас цієї мовної шизофренії.
абажур
4341 дн. тому
таки провели много часов в интернете чтобы таки понять,что первый говорил правду...Может таки пора таки понять что вам нужно начинат ьклевать те каналы,где на самом деле не все в порядке?Таки.)
Джокер
4341 дн. тому
это ваше лично мнение.На самом деле вот лично я например не люблю когда коментаторы насаждают мне свою позицию.Люблю вообще все смотрет ьбез подсказок раскрытых.Как по мне на Первом намного интереснее чем на Украине
Олексій Мазур, Дніпропетровськ
4341 дн. тому
"НЕ "Наше Євро". На НТКУ не змогли підшукати україномовної заміни Наталії Розинській?" Перед матчем-відкриттям ЧЄ-2012 увімкнув "Наше ЄВРО" на Першому Національному. Відразу виникло враження, що передача зкалькована з "Про футбол" на "2+2". Одначе там україномовними є як ведучий - Ігор Циганик, так і його помічниця Олександра Лобода. А от на державному каналі україномовний лише один ведучий. Що, на НТКУ не змогли підшукати журналістку, яка володіє українською? На Першому Національному ніким замінити відсторонену від ефіру й побиту Наталію Розинську? Та краще б вона сиділа із підбитим оком в кадрі, ніж оця російськомовна лялька. Зрештою, синці та ссадни на обличчі, якщо вони самі досі не зійшли, можна було б загримувати і постраждала виглядала б як новенька Безобидный, а ефір вела б рідною мовою українців, що в неї завжди добре виходить... Вона ж в ефірі ще нікого "на х*й" не посилала, до того ж передача - про футбол, а не про ДАІ. В результаті ж в студії російською гаварили троє - ведуча і двоє запрошених гостей, а українською мовив лише один. Тобто рахунок 1:3 на користь окупаційної. Чи це так на Першому Національному зробили навмисно - сказати б, назустріч українофобському мовному закону Колесніченка-Ківалова? І така дискримінація української мови в ефірі відбувається ще до прийняття законопроекту. Не важко уявити, що буде після його затвердження. Українська взагалі може щезнути з ефіру. І в першу чергу - з державного. P.S. І ще одне. На Першому Національному під час прямої трансляції футбольного матчу звук значно випереджає зображення. Тобто коментатор говорить, що гравець завдав удару, коли на екрані той ще напвідорозі до м'яча. Що за фігня? http://dusia.telekritika.ua/blog_alekseia_mazura/18216
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду