Приший кобилі джаз

8 Червня 2012
12624
8 Червня 2012
13:38

Приший кобилі джаз

12624
Перші три випуски «Гри в слова і не тільки» ТВі перетворили мої надії на обличчя Портникова, який думає про Януковича
Приший кобилі джаз

Вітаю вас, каліки культури, знову свято гримає костуром у двері. Знову на екранах смертельний номер: спроба згодувати глядачеві програму про культуру. Цього разу ініціатива належить каналу ТВі, який вирішив інтелектуально стрепенутися й провітрити свій ефір від аромату вкраїнської політики, свіжість якої найкраще характеризують моторошні гримаси Портникова.

 

Дозволю собі не починати обговорення авторського проекту Ірини Славінської та Віталія Гайдукевича «Гра в слова і не тільки» зі згадування старозавітніх часів, коли по воді ходила Оксана Новосад, а Володимир Павлів діловито жонглював ключами до небесної брами сучасного мистецтва. Якщо вже й шукати серед апостолів найближчого родича «Гри в слова...», то це, безперечно, програма «Культурний фронт», яка недовго блукала в кишках Першого національного. А точніше - родичем є не сам проект Юрія Макарова, а сума його найгірших рис, вмурованих як у структуру, так і в стиль ведення нового культ-продукту ТВі.

 

Сьогодні мені бракує ліричного настрою, тому почати хочеться з висновків: якщо внаслідок перегляду програми Макарова в душі моїй розквітали уїдливі епітети та іронічні зауваження, то перші три випуски «Гри...» перетворили надії мої на обличчя Портникова, який думає про Януковича.

 

Для виробників будь-якого телевізійного шоу Господь передбачив додатковий смертний гріх: брак фантазії та прихильність до штампів. І вже з цієї причини «Гра...» вражає самою лише своєю хрущовською архітектурою: всі постійні рубрики - дайджест культурних подій, анонс культурних подій, куций огляд нових книжок, куций огляд нових джазових компакт-дисків, дві музичні паузи - це натуральний чортополох найзужитіших штампів, який пололи-виполювали протягом десятиліть, а він лізе й лізе, бо ж теоретично потрібний для ритму, а практично - лише шкодить основній частині програми, якою є традиційна бесіда в студії з цікавими людьми. Які ще дайджести-анонси у тижневій програмі? Заради самої інформації? Нонсенс, бо ж інтернет надворі. Заради обіцяних акцентів? Так їх немає. Чи, може, це якісь такі хитро-ексклюзивні новини, про які нема де почути, крім як у програмі Славінської та Гайдукевича? Теж ні: тур Жадана, тур Андруховича, Андріївський узвіз, Гостинний двір, анонс акції на захист української мови, Арсенале-2012... Хіба от що запам'яталося з цього всього добра: анонс квартирника Ані Чайковської, який відбудеться невідомо де.

 

Огляди книжок-дисків - моя окрема любов. Найпростіші речі завжди вдаються телевізійним аматорам найгірше. У «Грі...» навіть перевершили мої очікування: ці огляди відзнято у форматі відеоблогів: одним шматком, максимум дві склейки, ніякої розкадровки; обкладинки просто мерехтять у руках Ірини Славінської та Олексія Когана, хоча з тим таки успіхом вони могли би під час своїх розповідей крутити кубик Рубіка.

 

Я зумисне акцентую на таких дрібних деталях, бо ж «культурна програма» мала би починатися з культури подачі інформації, що її глядач ніколи не помічає, але цінує. Далі - ще гірше, бо доведеться сказати кілька слів про культуру кадру, культуру ведення бесіди, про такі прикрі речі, як необхідність не тільки сформулювати тему, але й збагнути, з ким і як про це можна змістовно поговорити.

 

Щодо культури кадру, то «Гра...» - проект революційний. Камери у студії розставлено так, що на задньому плані регулярно з'являються руки-ноги операторів, які ще й пожвавлюють розмову скреготінням штативів. На загальному - то воно ще нічого (якби ще й спинка дивана не перекривала наглухо нижню частину кадру). Але коли на крупному ми маємо щастя бачити обличчя спікера на тлі операторського живота, який то впливає, то вивалюється з кадру - це феєрично.

 

Про вибір тем для перших трьох випусків можна було би скласти поему, але обмежуся банальним переліком: анатомія пропаганди, масова культура, естетика архітектури.

 

До самих тем, звісно, ніяких претензій бути не може. Зрозуміло, що в будь-якому соціальному шоу рано чи пізно дійде до проблеми проституції, а в інтелектуальній програмі - до теми масової культури. Інша річ - як і навіщо говорити: що про наркоманію, що про архітектуру.

 

Убити розмову іноді можна самим лише формулюванням теми. Ведучі «Гри...» найкраще довели цю теорему в другій програмі, коли Ірина Славінська озвучила таке: «Масова культура: смітник чи щось корисне?» Їй-богу, не чекав я такого прориву імені Поплавського - «навпростець до джерел», до курки з яйцем, до кореня глупот людських імені Малахова (одного і другого). Думаю, не лише мені остогидли ці змагання між синичками та цвяхами: а хто з них кращий? а від кого з них більше користі суспільству?

 

А далі - не менш ефектний аперкот: перший гість студії, з яким ведучі вирішили поговорити саме про масову культуру, став Олексій Коган (по суті, третє постійне обличчя програми). Це приблизно те ж саме, що анонсувати обговорення проблеми проституції, й запросити до бесіди наркоманів. Коган - надзвичайно ерудований, дотепний, цікавий співрозмовник, і його можна слухати вічно, але за однієї умови: якщо він говорить про джаз. А більше він ніде й ні про що і не говорить. Бо ми кажемо Коган, а чуємо - джаз.

 

Добре, що сильно джазовий ведучий Віталій Гайдукевич одразу розвернув воза в потрібному напрямку запитанням: «Джаз - це масова культура?» Й після нажаханої відповіді Олексія: «Боже борони!», все було добре: Коган прецікаво говорив про джаз, а тема масової культури лише викликала у всіх присутніх синхронні конвульсії, які сягнули апогею в другій частині шоу, коли на дивані опинилася російська письменниця Лінор Горалік.

 

Гайдукевич видав емоційний спіч, культурно поскаржився на «тупі серіали», які «дібілізіруют зрітіля разним людством», а після розпачливої репліки ведучого: «Сорі, люді, а ви нє можетє снімать что-то другоє?» стало зрозуміло, що тему вибрали якось невдало, і краще взагалі триматися від неї подалі, а говорити про те, наприклад, який насправді спектр: вертикальний, горизонтальний чи круглий?

 

Залишилося тільки знизати плечима: знову цей джаз, граблі-блюз і сноб-арт, дякую за увагу до мене, шанувальника масової культури.

 

До речі, про джаз.

 

Багато дрібних недоліків із часом самі себе підрихтують. Особливо це стосується уміння й бажання тримати розмову під контролем (досвід третього, прямого, ефіру - дуже повчальний провал у цьому сенсі). Але деякі - ніколи. Насамперед - джаз, який зовсім скоро перетвориться завдяки «Грі...» на лайливе слово. Адже функція Гайдукевича в програмі - затарювання всіх і вся джазом, незалежно від того, про що йдеться в студії й наскільки пасує ця музика до розмови (я вже мовчу про несвоєчасність, із якою в тіло бесіди встромляються, наче брутальні рекламні паузи, відеозаписи джазових виконавців).

 

І ще раз про джаз. Так, це «фішка» програми, яка протиставляє себе «культурці» й тому качає справжні цінності. З іншого боку, далеко не вся культурна спільнота настільки одержима джазом.

 

І знову про джаз. Я не маю нічого проти особистих смаків ведучого, але в кожному музичному напрямку є свій широкий діапазон. І показані у двох програмах поспіль відео гурту Lush Life плюс шматок концерту Лаури та Христини Марп (чим виправдати появу цього «фанатського» відео, знятого з глядацького залу, одним планом, із розсинхроном звуку та відео?) - це якось по-джазовому некультурно.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12624
Теги:
Читайте також
21.06.2012 14:55
Михайло Бриних
для «Детектор медіа»
21 911
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Квастарас
4103 дн. тому
Дешева і бридка стаття. Одна жовч і більше нічого. Автор - невіглас! Чим вам не вгодив джаз, не второпаю? Знаю, попсоману ця музика огидна. Сам стикаюся з такими людьми ледь не щодня! Курви ви! Хоч один канал почав маленькими крочками розповідати невігласському людові про інтелектуальну музику, як тут їх за це заклеймили! Та йдіть ви до біса! Я знаю, що настане той день, коли замість попси, будуть грати джазові радіостанції! Навколо буде лунати джаз і лише джаз! Чорна ера нвігластва колись повинна закінчитись!
yaska
4343 дн. тому
:) ось ще одна грань медалі - прочитала статтю, тепер обов'язково подивлюсь хоч одну програму "Гри..."
Знавець
4344 дн. тому
Ви нє любітє Портнікава? Ви проста нє умєєтє єво сматрєть!!! (треба звук вимикати, і насолоджуватися)
кокотюха
4344 дн. тому
А мене теж напружило, коли про масову культуру почали говорити з людьми, які до неї не зовсім належать. Хоча, з іншого боку - Кафка і Джойс це масова культура снобів. Забужко - попса для феміністок. Андрухович, як сказав один критик - попса для філологів. Ну, і так далі.
Воз
4344 дн. тому
Как всегда-блестящий коммент Михайла! ТВ I замахнулись "на Шекспира",а получилось-как всегда. Особенно с фальшивой примитивно- детской гримасой Гайдукевич, пытающийся наравне с Коганом рассуждать о джазе, в котором ничего не смыслит..Попуститесь, ТВ I...Не тянете...А от гримас Портникова уже просто нудить.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду