Вони можуть собі це дозволити. Але навіщо?

1 Листопада 2011
52212
1 Листопада 2011
14:43

Вони можуть собі це дозволити. Але навіщо?

52212
Отар Кушанашвілі зробив дуже показове зізнання: «Когда я узнал, сколько заплатили Коле Баскову в Украине за участие в программе… Тут даже Стиви Уандер прозрел бы!»
Вони можуть собі це дозволити. Але навіщо?

Засилля російських зірок на українських телеканалах обурює вже й тих, задля кого нібито запрошувалися на ролі ведучих різних проектів Сергій Звєрєв, Ксенія Собчак, Анфіса Чехова, Отар Кушанашвілі чи Лєна Лєніна або ж Наталія Бочкарьова. Буквально днями зателефонувала родичка з Черкащини, яка попросила переказати, як вона висловилася, «думку простих людей з низів». А саме: навіщо їм нав'язують чужих телеведучих на українських каналах? Невже своїх немає?

 

На презентації нового сезону телеканалу СТБ журналісти ставили приблизно таке саме запитання керівництву каналу. Відповідь здивувала нелогічністю, мовляв, ми можемо собі це дозволити. Виходило так, що гонорари заїжджих зірок і зірочок не порівняти з заробітками вітчизняних, які, за логікою деяких телевізійних топ-менеджерів, коштують на порядок нижче. Російських же зірок запрошують, за тією ж логікою, геть не за видатні професійні якості, а лише для того, щоби продемонструвати платоспроможність каналу. Але кому потрібен такий дикунський шик і відверте окозамилювання? Чи хтось проводив соцопитування серед глядачів на предмет того, які ведучі їм більше подобаються - свої чи чужі?

 

Чим справді кращі російські зірки за наших, крім того, що не знають української мови, мабуть, не скаже ніхто. Хіба що горді телеменеджери пошлються на якісь міфічні високі рейтинги цих варягів у себе на батьківщині. Але в глядача натомість складається стійке враження, що саме різке падіння популярності російських зірок на батьківщині і змусило їх пристати на пропозиції вести шоу в Україні. Як кажуть ті самі «прості люди з низів», «всякий московський відстій» пхають нам у телевізори.

 

Як виявилося, засилля російських легіонерів на українських телеканалах зачіпає не лише глядачів, але й журналістів. Дослідити цю тему спробували автори «Програми Максимум в Україні» 22 жовтня. Причому Олександр Ільїних, ведучий української версії цього російського формату, запросив до її висвітлення саме «гастарбайтера» з Росії Олега Ясакова. Автор сюжету зробив короткий репортаж із акції протесту українських діячів шоу-бізнесу проти заробітчан із Росії, котрі відбивають у них роботу. Учасники пікету вимагали взагалі скасувати авіарейси «Москва - Київ», щоб унеможливити масову «трудову міграцію» до Києва сусідських зірок. Коли Олег Ясаков перелічив усіх, хто заполонив своїми рязанськими й грузинськими личками українські канали, залишилося тільки зацитувати Сергія Звєрєва: «Зірка в шоці!». Цей діяч, до речі, абсолютно щиро вважає себе тепер мегазіркою в Україні й співає українських народних пісень. А Отар Кушанашвілі зробив дуже показове зізнання: «Когда я узнал, сколько заплатили Коле Баскову в Украине за участие в программе... Тут даже Стиви Уандер прозрел бы!». Тож «льотчик, збитий десь над Росією», швиденько погодився на роль ведучого аж двох інтерівських проектів. На думку ж Ксенії Собчак, яка також майже прописалася в Києві, пієтет перед московськими гастролерами в Україні - тієї ж самої природи, що і в її рідному Пітері: «Если тебя узнают только у тебя в городе, ты не звезда... А Украина - очень родная, здесь хорошо платят». Ну, тут усе зрозуміло - ці суб'єкти згодні їхати куди завгодно, аби добре платили. Але Ігор Кондратюк, який на тому ж таки СТБ в проекті «Х-фактор» активно співпрацює з росіянином Сосєдовим, білорусом Серьогою та колишньою мешканкою Ужгорода Йолкою, чомусь геть нелогічно в контексті такої співпраці порівняв іноземних ведучих із футбольними легіонерами, які відбивають хліб в українських колег, і цей факт його особисто дуже напружує.

 

Самі «гастарбайтери» з Росії не вважають себе такими, навпаки, дехто, як Анфіса Чехова, намагається просувати українську культуру в неотесані маси московської шоу-тусовки, вдягнувши на церемонію премії «Муз-ТВ» вишиванку.

 

Журналіст вмонтував у своє розслідування й синхрон Ганни Герман, яка з цього приводу сказала: «В Україні багато хороших своїх журналістів, які вміють це робити» (йшлося про надмір російських ведучих телевізійних політичних ток-шоу. - Авт.). Так, подеколи пані Герман говорить таки слушні речі, але хто до них дослухається? Адже ніхто з власників провідних телеканалів чи друкованих ЗМІ не взяв на озброєння слова Ганни Миколаївни про те, що в Україні більшість ЗМІ російськомовна, бо вони в руках великого бізнесу, а він чомусь не готовий інвестувати в україномовний продукт. А отже, щоби зламати ситуацію, потрібна політична воля з боку найвпливовішої людини країни. Судячи з останніх рейтингів, пані Герман свій уплив на цю найвпливовішу людину втратила, тож експансія російських зірок на українське телебачення триватиме нескінченно довго.

 

Ціна питання - це, безперечно, найважливіше і для тих, кого сюди запрошують, і для тих, хто запрошує. Останні, до слова, в цьому випадку поводяться, як хлопчаки в пубертатному періоді: а в мого батька тачка крутіша! А в мого - жінка молодша!

 

Проте досі ніхто з журналістів чи соціологів не перейнявся власне причинами цього явища. Невже річ лише в тім, що олігархи N чи M можуть дозволити собі тринькати шалені гроші на запрошених зірок? Чи проблема значно глибша? Подеколи здається, що вона закорінена в ненависті великого бізнесу до всього українського. А ця ненависть бере свої початки зі страху перед Помаранчевою революцією. Таке відчуття гіперболізувалося в наших олігархів із приходом до влади Віктора Ющенка, який, на їхню думку, провадив насильницьку українізацію.

 

Тож, як сказав наприкінці свого сюжету Олег Ясаков, чого доброго, незабаром і російські політики в Україну потягнуться на підробітки. «Вот только украинцев жалко!» - підсумовує автор. І з ним важко не погодитися.

 

Ілюстрації - rossflag.ru, shownews.com.ua, donbass.ua, tsn.ua.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
52212
Коментарі
14
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Богдан
4489 дн. тому
Я підтримую позицію автора даної статті. Чому знову, в коментаріях, я бачу тільки зітхання - "русскоговорящие ущемлены". Ви маєте доступ до медіаконтенту з Росії, на російській мові, є велике розмаїття українських передач знову ж таки на російській мові з російськими ведучими. Я не маю можливості дивитися щось з Росії на українській мові, і все менше передач йдуть на українській в рідній країні. Ніхто не задумується про "вимивання" іноземної валюти з України. Що вносить не дуже велику, але вагому частку в економічні проблеми України. Про "двуязычие" - ми вже бачимо веселий приклад Білорусії, де білоруська стала тільки мовою фолькльору.
Дуся2012
4537 дн. тому
Где-то не хочется видеть заезжих "звезд", а где-то... Вы меня извините, но новости интереснее как раз делает российская сторона, у нас нет профессиональных журналистов-политологов. Если вы ищете замену Собчак или Звереву, конечно такие же и в Украине найдутся. Но только такие в основном. А так в статье рассуждения на уровне москали съели все сало. Не надоело? В стране с отсутствием среднего образования уже ощущается жуткий дефицит профессионалов, процветает самозванство, когда люди берутся делать то, чего не умеют
Дуся2012
4537 дн. тому
Где-то не хочется видеть заезжих "звезд", а где-то... Вы меня извините, но новости интереснее как раз делает российская сторона, у нас нет профессиональных журналистов-политологов. Если вы ищете замену Собчак или Звереву, конечно такие же и в Украине найдутся. Но только такие в основном. А так в статье рассуждения на уровне москали съели все сало. Не надоело? В стране с отсутствием среднего образования уже ощущается жуткий дефицит профессионалов, процветает самозванство, когда люди берутся делать то, чего не умеют
Alla
4540 дн. тому
Надоїли і мені просто НЕСКАЗАННО ці всі закордонні, пардон, рила. Причому, нікого з них, крім Серьоги і Бочкарьової, я взагалі не знала раніше. Але - Бочкарьова занадто екзальтована і не дуже професійна. у нас є кращі. А то, наприклад, в Екстрасенсах" приходить їй на зміну якась злюча несимпатична чорнява тітка і заявляє, що вона Єзвезда". І ЯК ДО ЦЬОГО ТАВИТИСЯ?! Таке враження, що канал тупо нас має за лохів! Бо ТАКІ ВЕДУЧІ як та брюнетка і той же ж Соседов, гроша ломаного в мене не побачилиб, не те що супергонорарів. Бо НЕ ВАРТІ.
Надежда
4540 дн. тому
Может, у нас и много журналистов, но наша Осадчая иметь дело привыкла только с теми, у кого месячный доход не меньше десятков тысяч, её программы про пир во время чумы-тоже самое, что есть бутерброд с маслом и чёрной икрой при голодном ребёнке. Ефросинина с экрана мелет такую чушь, как базарная бабёнка, что слушать противно. Уровня Канделаки, Шустера, Киселёва журналистов у нас мало. На Интере великолепна Литвиненко, пожалуй, она одна из лучших. А всё это потому, что у нас зациклились на украинском вопросе. Кстати, почему то, когда в конституцию вносили украинский язык, как единственный государственный, у народа спросить забыли. Как забывают и сейчас спросить у тех, кто говорит и думает на русском языке. А ведь мы тоже граждане Украины и не меньше пользы приносим своей Родине. Так,может, пора и нас услышать.
a_t
4542 дн. тому
Посчитали бы, сколько украинцев в Росии вообще и на телевидении в частности. Конечно, лучше без конкуренции. И вообще, каналы - частная собственность, и не надо им указывать, кого приглашать.
ГОсть
4544 дн. тому
Молодец, Знайка! Автор чушь несет, кто-то напялил вышиванку и укркультура ринулась в массы! Её надо создавать и развивать, а не тупо исходить завистью к кому-то.
Alex
4544 дн. тому
Набридла кацапщина.
Газетний
4560 дн. тому
Коротко: браво Долженковій! Здоров"я, Вам, паніі Інно, натхнення для написання й надалі таких матеріалів. Борімося -- поборемо...
Гостьь
4561 дн. тому
Знайка, полностью поддерживаю ваше мнение!
Знайка
4561 дн. тому
Если автор называет ведущих из Москвы "чужими", то для меня "чужой"- тот кто вообще такие глупые темы поднимает. Это всё-равно, что в Москве "чужими" назвали бы Хангу, Канделаки, Пысанку, Познера и того же Отара. Как всегда бездарный журналист раздул националистическую тему на пустом месте... Какая чушь, а не статья.
від ТК
4561 дн. тому
Там справді спочатку було "кримчанка", за що просимо вибачення. Виправили.
тёта
4561 дн. тому
Тимофій, читати треба уважніше - написано "колишньою мешканкою Ужгорода Йолкою". Проблема актуальна. Й справді, у нас достатньо своїх цікавих журналістів, є цілий факультет журналістики. Навіщо тринькати шалені гроші (це красномовно свідчить про те, що гроші зароблені не чесно !), раз їх так розбазарюють. Дуже дратує руська мова на наших каналах.
Тимофей
4562 дн. тому
С каких это пор Елка стала крымчанкой?! Тщательнее надо, Инночка, тщательнее. Для информации: Елизавета Иванцев (она же Елка - из Ужгорода)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду