Ранковий калейдоскоп на «головному каналі»

7 Жовтня 2011
17758
7 Жовтня 2011
12:03

Ранковий калейдоскоп на «головному каналі»

17758
Здається, «Інтер» знайшов свою золоту середину у форматі ранкового ефіру
Ранковий калейдоскоп на «головному каналі»

Ще донедавна ми з чоловіком не мислили собі ранкового ритуалу без програми «Підйом» на Новому. Але дует Шабанова-Скрипіна виявився настільки малосимпатичним, що рука мимоволі потяглася до пульта і в процесі запінгу зупинилася на «головній кнопці» країни - на каналі «Інтер». Проминувши при цьому «Плюси» з їхнім «Сніданком», який досить непогано почувається в ранковій ніші, і не дійшовши до «Ранку з ТВі», що з початком нового сезону цілком упевнено посів неповторне місце в проміжку між 7-ю й 9-ю ранку.

 

«З новим ранком» на «Інтері» привернув мою  увагу спершу тим, що на екрані з'явилися якісь дуже знайомі картинки. Придивившись уважніше, згадала, на якому каналі бачила щось подібне - «Первый канал. Всемирная сеть». Ось уже кілька років тут успішно функціонує чотиригодинна програма, яка навіть позиціонується як окремий канал «Доброе утро». Формат каналу давно продуманий та усталений, і постійний глядач чудово орієнтується в рубриках, знаючи, коли саме йому запропонують астрологічний прогноз, а коли - зробити заготовки на зиму. Тут дуже багато корисних порад із серії «Зроби сам». До речі, більшість їх, здається, взято з колись дуже популярного журналу «Наука и жизнь», але ніхто з сучасних глядачів і гадки не має, що поради «домашніх майстрів» узято з бабусиних скринь.

 

Сюжети в програмах «Доброго утра» добротні, на них не шкодують ані часу, ані грошей. Тож із раннього ранку ще не зовсім бадьорий глядач має шанси отримати розжовану інформацію, та ще й, коли йдеться про якийсь кримінал, подану у вигляді реконструкції подій із залученням професійних акторів. Одне слово, «Доброе утро» на ПКВС велосипеда не вигадувало, а йде старим шляхом ранкових «будильникових» шоу. Воно й зрозуміло - для чого експериментувати, коли в програми є своя перевірена аудиторія?

 

Здавалось би, що «Інтер» після всіх експериментів із ранковим ефіром узяв на озброєння саме цю тактику структури і принципів ранкового шоу. А саме - максимум корисної інформації та мінімум негативу. Тобто глядача, який збирається на роботу з не найкращими передчуттями, треба приголубити і розбудити (хай це й звучить дещо парадоксально!), водночас трохи... приспавши. Але не так, щоб він знову заснув біля телевізора, але все-таки підготувавши до викликів і випробувань чергового трудового дня.

 

Якщо «Інтер» і взяв за взірець ранкове шоу на Першому каналі, то лише як кістяк. «М'ясо» на цьому скелеті все-таки своє, рідне. А ще, на відміну від розлогості сюжетів на тому ж таки «взірцевому» каналі, у програмі «З новим ранком!» вони стисліші і змінюють один одного чи не з калейдоскопічною швидкістю. Часом такою, що починає миготіти в очах через неймовірну як на ранковий ефір динамічність. Що ж, часу у виробників ранкового шоу на «Інтері» - рівно вдвічі менше, аніж у московських колег, а хочеться ж, мабуть,  за дві години ефіру осягти неосяжне й догодити всім потенційним глядачам.

 

Тож маємо такий собі вінегрет, серед складових якого - інформація про модні ґаджети, поради доктора Комаровського, скетчі «Весела квартира» від «95-го кварталу», «Ідеї для оселі», «Автопідйомник», юридичні поради, кумедні ролики з Youtube, зустріч із гостем студії, рецепти від Даші Малахової... Вас навчать, як зробити шалик зі старого светра або модний пояс із застібок-блискавок, що робити, коли дитина змушена залишатися вдома сама, як заробити гроші на депозитах, а також - використовувати виноград із лікувальною метою! Одне слово, якщо дивитися «З новим ранком!» щодня впродовж тижня, то, маючи непогану пам'ять, можна скласти в голові цілу енциклопедію добрих порад на всі випадки життя. Щоправда, ці гарні поради, які ні до чого не зобов'язують, трохи заступають переважно невтішні новини, якими густо приправлений «новий ранок». З іншого боку, випуски новин додають шоу ще більшої динаміки, хоча куди вже більше.

 

У шоу «З новим ранком!» не забувають і про брендотворчі обличчя «Інтера». Це стосується і того ж таки педіатра Євгена Комаровського, який дає прості відповіді на «вистраждані» запитання мультиплікаційної сімейки, і Жені, Олени чи Юзіка з «Кварталу». Такий хід, утім, давно розтиражований на всіх ранкових шоу (свої піарять своїх, бо це ж святе!), додає шоу впізнаваності і привертає увагу тієї аудиторії, яка не пропускає жодного випуску «Вечірнього кварталу» або «Школи доктора Комаровського». А позаяк на каналі нині триває «Шоу №1», наприкінці кожного ефіру до студії запрошують команду, яка на попередньому випуску «головного шоу країни» відзначилася чимось небанальним. Таким чином організатори намагаються підігріти увагу глядача до нового талант-шоу на каналі.

 

Здається, «Інтер» усе-таки знайшов свою золоту середину у форматі ранкового ефіру. Це стосується і ведучих. Наразі ще не бачила в ролі ведучої Дар'ю Капустян, але Ліна Нерус - якраз та людина, що потрібна саме такому формату. Дуже жіночна й доброзичлива, вона не губиться в модерновому інтер'єрі студії, а почувається справжньою хазяйкою. Як на мене, повернувши в ранковий ефір досвідчену й органічну Ліну, «Інтер» лише виграв. Щоправда, навіщо тоді було оголошувати кастинги ведучих і збивати з пантелику «молодих та амбітних»? Запитання без відповіді. Але в будь-якому разі те, що ми бачимо вранці на «Інтері» нині, разюче відрізняється в кращий бік і від претензій на стьоб в ефірі Кароліни Ашіон із Костянтином Онищенком, і від монументально-гламурних потуг на аристократизм Ольги Сумської та Володимира Горянського.

 

 

P.S. Оновлена версія програми «З новим ранком!» зміцнила лідерські позиції «Інтера» серед ранкових інформаційно-розважальних програм.

 

Топ ранкових інформаційно-розважальних програм (вересень, 2011)

Канал

Програма

Початок

Завершення

Частка

18+ (50+)

18-54 (50+)

«Інтер»

«З новим ранком!» + Новини

07:00

09:09

11,7

10,2

ПКВС

«Добрий ранок»

07:00

08:59

8,2

7,1

«1+1»

«Сніданок з "1+1"»

06:58

09:41

6,5

6,9

Перший національний

«Добрий ранок, Україно!»

06:46

08:51

2,5

1,1

Новий канал

«Підйом»

06:46

09:00

2,2

2,6

5 канал

«Ранок на 5-му каналі»

06:31

09:06

2,0

1,3

 

Дані з сайту телеканалу «Інтер»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17758
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ranok.inter
4582 дн. тому
Нет, мы эту статью не заказывали ) Автору спасибо за теплые слова! )
антонина
4582 дн. тому
ой, а вот и неправда. рубрик полно новых, а "зеленские" постепенно исчезают
ff
4585 дн. тому
Какая вшивая заказуха!!!!!!
рейтинг
4585 дн. тому
Автору этой явной заказухи среди сладких комплиментов "новому формату" следовало бы поинтересоваться не только цифрами сентября, а и теми, которые были до перезапуска. И если не брать во внимание лето, когда падают показатели по всем каналам в связи с отпусками, то в период апрель-июнь средняя доля по коммерческой аудитории (18-54) в "Утре" колебалась около 14%. Так что нынешние 10,2% - это не победа, а провал. А все вышеперечисленные рубрики существовали и раньше, с февраля 2011 года, когда этот проект запускался при Зеленском. В связи с этим непонятно, что именно автор считает тут достижениями новой команды.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду